Guilin
9,1
9,0 Algemene ervaring
8,5 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
9,0 Restaurants
10,0 Veiligheid
- Stranden

Guilin

door Katja Keuchenius

De lage bergen in de omgeving van Guilin zijn onder de Chinezen zelf een buitengewoon populaire vakantiebestemming. Een betere aanbeveling is haast niet te geven. Een schilderachtige omgeving.

Op het kabbelende water van de Li rivier trekken sluiers nevel zich langzaam tussen karstbergen door. De spitse toppen nemen vreemde vormen aan. Je bamboevlot vaart er stilletjes langs. De bergen zijn typerend voor de provincie Guangxi in het diepe zuidoosten van China.

ZELF NAAR Guilin?

Bekijk alle 32 reizen naar Guilin

Inspiratie voor kunstenaars

De lage karstbergen rijzen abrupt op langs de groene oevers. Ze zijn al eeuwenlang een bron van inspiratie voor poëten en schilders. Ook op het twintig yuan geldbiljet hebben ze een plekje gekregen.

De typische bergtoppen komen honderd of tweehonderd meter boven de vlakte uit. Zij zijn over miljoenen jaren ontstaan door regenzuren die kalkformaties aantastten. Nog altijd veranderen ze.

Traag stuwt een oude, Chinese man je voort. Hij staat rechtop. Steeds als hij zijn lange stok tegen de bodem afzet, voel je de boot vooruit glijden. Het is nog vroeg, maar de hitte begint al behoorlijk te drukken. Het moessonklimaat maakt zelfs de winters warm.

Populair onder Chinezen zelf

Guilin komt steeds duidelijker in zicht. De fundamenten van de stad stammen nog uit het jaar 314 voor Christus. Inmiddels leven er minstens zes verschillende Chinese bevolkingsgroepen.

In 1940 werd Guilin vernoemd naar de Osmanthusbomen die de stad en zijn omgeving sieren. Hun zoete geur ruik je ook op de rivier.

Guilin is vooral onder de Chinezen zelf een populaire bestemming. Een half miljoen bezoekers komen jaarlijks op de bergen af. Langs de oever fietsen of wandelen zij richting de bergtoppen en grotten.

Traditionele landbouw en visserij

Aan de andere kant van het water beoefenen bewoners nog steeds eeuwenoude beroepen. Een boer laat zijn buffels afkoelen in het water. Sloom heffen zij hun koppen op en staren je aan. Straks moeten ze weer voor de ploeg aan het werk in de rijstvelden.

Twee grote, donkere aalscholvers staan te rusten langs de kant. Hun baasje heeft zijn stok naast zich neergelegd. Hij lijkt een dutje te doen onder zijn hoed.

De vogels zullen straks weer gaan vissen met een touw strak om hun nek. Daardoor kunnen ze de vis niet doorslikken en vliegen zij met gevulde bek terug naar de boot.

Vroeger was dit een zeer gebruikelijke manier van vissen. Nu lijken de aalscholvers vooral voor het vermaak van de toeristen te worden ingezet.

Guilin chilisaus

De oever wordt drukker als je Guilin nadert. Daar waar je de straatjes in kunt kijken, zie je het hectische stadsleven. De compacte stad telt rond de 700.000 inwoners. Voor Chinese begrippen is Guilin een moderne stad. Een groot deel van de bevolking spreekt Engels en de infrastructuur is goed.

Verschillende kanalen stromen door de stad. Vooral vroeger kon voedsel vanaf de vruchtbare Yangtze zo gemakkelijk zijn weg vinden tot aan het meest zuidwestelijke puntje van het Chinese rijk.

Dat geldt ook voor de beroemde Guilin chilisaus, gemaakt van verse chili, knoflook en sojabonen. Je kunt de saus proeven in de vele trendy barretjes van de stad. In China zijn ze er dol op.

Wat is er te doen in Guilin?

 • Niet alleen is het uitzicht geweldig vanaf een boot, ook met de fiets kun je een hoop van de stad bekijken. Hiermee ontwijk je de vele toeristen die met de bus reizen.
 • Gebruik Guìlín als uitvalsbasis voor een dagtrip naar Jiāngtóuzhō, een fascinerend dorp niet ver buiten Guilin.
 • De oude stadsmuur is op sommige plekken nog te bezoeken. Bij de oostelijke ingang van de stadsmuur zijn bijna iedere avond optredens van muzikanten.
 • In het Seven Star Park zijn vele mooie plekken. Zo is er een grote grot maar kun je na een kleine wandeling heuvelopwaarts ook genieten van het uitzicht.
 • Ga met de boot over de Li rivier naar Yangshuo. Deze tocht duurt de hele dag en is inclusief lunch.

Reizen Guilin

Meer Guilin

Reviews Guilin

Droomervaring (bezocht in april 2018)

Review geschreven door Wilma Scholten op 18 november 2019

Een bijzondere omgeving met speciaal berglandschap. Met landelijke, tradioneel chinese culturele belevenissen. Per vlot of fiets langs of over de rivier is een ultieme ervaring! Plaatselijke markten zijn zeer aan te bevelen!

Pluspunten Guilin

 • Top
Ultieme tip: Een boottocht over de Li-rivier
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Guilin zoals de fotos (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Anna Jurna op 17 november 2019

Guilin is zoals de foto's, indrukwekkend, prachtig en adembenemend mooi. Het maakt niet uit waar je kijkt het landschap blijft een foto waardige omgeving. Onze gids nam ons mee naar een deel van het landschap waar weinig toeristen kwamen zodat we meer van het landschap konden genieten. Dat was top. Dus zeker een tip voor toekomstige reizen, altijd een local!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Guilin

 • Landschap
 • bergen
 • cultuur
 • eten

Minpunten Guilin

 • veel toeristen
Ultieme tip: Neem een local gids die alle ins en outs weet van Guilin en een goede tour kan geven van het landschap.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Afdalen van de Li rivier, Guilin (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Thijs van den Broek op 14 december 2018

Guilin staat bekend om de ligging bij de Li rivier, de rivier die heel China doorkruist. Een van de mooiste ervaringen is een boottocht doen op de Li rivier waar je je kunt vergapen aan de mooie karstgebergten die dit gebied omringen. Het is het Chinese Halong Bay op land. Zelfs wanneer het een regenachtige/mistige dag is zal deze boottocht je voor altijd bij blijven.

Pluspunten Guilin

 • Veel bezienswaardigheden
 • Fantastische omgeving
 • Bruisende plek streetfood
Ultieme tip: This Old Place International Youth Hostel is een zeeg aangenaam hostel om te verblijven. De ligging is zeer goed om vanuit daar de stad te verkennen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Geweldig (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Anna Jurna op 23 november 2017

Guilin was geweldig, toeristisch maar prachtige omgeving en heerlijk eten. Tip: neem een lokale gids in de hand voor de beste plekjes te bezoeken. Via Google kan je iemand vinden die precies weet waar je heen moet. Vaak weten deze gidsen ook dat veel mensen niet van drukke plekken houden, dat was bij ons het geval.

8,2
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Guilin

 • aardige locals
 • prachtige omgeving

Minpunten Guilin

 • veel toeristen
Ultieme tip: Neem een local in de hand om de beste plekjes te bezoeken!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Guillin met de Li rivier en het prachtige Karstgebergte (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Michel Verduin op 15 november 2017

Het stadje Guillin is heel levendig en gezellig en ‘s avonds erg leuk om te bezoeken.
Heel erg de moeite waard is de boottocht op de Li-rivier met het prachtige Karstgebergte. En dan kan je op een gegeven moment de afbeelding op het Chinese bankbiljet ontdekken “in het echt”....

Ultieme tip: Aan een binnenmeer in het stadje liggen 2 tempels die goud en zilver zijn, prachtig!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Top ervaring, onverwacht mooi, aanrader! (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Johanna de Koff op 06 juni 2017

Onverwacht mooi aan het meer. Slechts 1 nacht geslapen, maar verrassend prettig verblijf. Vooral golden hour de moeite waard, 's avonds ook nog mooi om de pagodes te bezoeken. Water altijd prachtig verlicht dan. Zeker de moeite waard voor je de boot naar Yanghzuo neemt.

Ultieme tip: Vooral verblijf borken in Ron's Inn, prachtige plek aan het meer, Nice friendly staff, verse koffie, sapjes en fijne kamer!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Natuurliefhebbers

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors