Grand tour: China in 6 weken

Grand tour: China in 6 weken

door Charlotte de Vries

China is gigantisch. Eén van de grootste landen ter wereld en tot aan de nok toe gevuld met historische dorpen en steden, futuristische plaatsen en sprookjesachtige natuurfenomenen. Speciaal voor de fanatiekelingen hebben wij een rondreis door China samengesteld die je in zes weken naar de belangrijkste en indrukwekkendste bezienswaardigheden van China brengt.

De grand tour door China is lang: een kilometer of 6.700. Vanaf Beijing maak je een enorme cirkel door het land, via Chengdu, Hong Kong en Shanghai. Onderweg zie je hoogtepunten zoals de karstbergen van Yangshuo. Reis je mee? Deze spectaculaire grand tour door China in zes weken blijft je voor de rest van je leven bij als de dag van gisteren!

ZELF NAAR China?

Bekijk alle 46 reizen naar China

Bezienswaardigheden langs de grand tour door China

De grand tour door China start in Beijing. In deze miljoenenstad bezoek je het gigantische Plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad van de keizers. Je drinkt thee in de hutongs, de oude volksbuurtjes, en vergaapt je aan de Grote Muur net buiten de stad. Daarna reis je naar Pingyao. Deze stad is ’s avonds verlicht door honderden rode lantaarns.

Xi’an doet minder Chinees aan. Deze stad was ooit het startpunt van de Zijderoute. Je wandelt er nog altijd door het Moslimkwartier, waar de Grote Moskee en kebabkraampjes de boventoon voeren. Via Lanzhou ga je naar de Tibetaanse stad Xiahe. Xiahe is omringd door de uitlopers van de Himalaya en gecentreerd om het grote Labrangklooster. Boeddhistische monniken in rode gewaden hoor je van buiten al bidden. Ook in Langmusi maak je de Tibetaanse levensstijl mee.

In Songpan trek je de natuur in. En wel te paard, naar de omringende bossen en bergen. Iets verderop ligt het Huanglong Park. Watervallen, kleurige poeltjes en warmwaterbronnen vormen dit waanzinnige park. Chengdu ligt op ongeveer anderhalf uur rijden. In deze stad kom je de schattigste, pluizigste dieren van China tegen… panda’s!

De Tibetaanse plaatsjes Shangri-La, Lijiang en Shuhe ontvangen ontzettend veel toeristen, dus om van deze plaatsjes, de eeuwenoude huisjes en grachten te genieten moet je vroeg op pad. Hetzelfde geldt voor Dali, een bergachtige backpackersstad die is uitgegroeid tot een toeristisch oord. In easy-going Kunming kom je weer tot rust. Bij deze ‘lentestad’ bezoek je tempels en natuurparken.

Je volgende stop is bij de Jangtsekiang, de langste rivier in Azië. Hier torent de Drieklovendam bovenuit: ’s werelds grootste waterkrachtcentrale en dam. Verder naar het zuiden stuit je op de karstbergen van Guilin. Volgens Chinese kinderboeken is dit het mooiste stukje landschap onder de hemel. Hetzelfde geldt voor de meer toeristische plaats Yangshuo, waar de bergen verlicht zijn.

Via de handelsstad Guangzhou ga je naar Hong Kong. De invloeden van Groot-Brittannië zijn nog altijd zichtbaar: even denk je niet meer in China te zijn. ‘Shop until you drop’ is de regel van Hong Kong. Met volle winkeltassen vervolg je je grand tour door China langs de oostkust. In Wuyishan bezichtig je het sprookjesachtige Wuyigebergte waar een rivier met negen bochten doorheen kronkelt. In Hangzhou verken je de eilandjes van West Lake.

Je vaart naar Putuo Shan om het 33 meter hoge beeld van Guanyin te bewonderen en duikt de knusse straatjes van Suzhou in voordat je je laat overrompelen door de unieke skyline van Shanghai. Art-decogebouwen, boeddhistische tempels en ultramoderne wolkenkrabbers wisselen elkaar af. Je laatste stops voor je terugreis naar Beijing zijn de charmante steden Tianjin en Qingdao. Hier geniet je na van de waanzinnige grand tour door China!

Beste reistijd voor je grand tour door China

Je legt een heel groot deel van China af tijdens deze grand tour en reist dus door verschillende klimaatzones. Om de extreme winters in het noorden en de hete zomers in het zuiden te vermijden, raden we je aan om je rondreis door China in de lente of de herfst te plannen.

Zes weken heb je nodig voor de reisroute die we hier hebben uitgestippeld, maar je kan er een of twee weken aan toevoegen als je op een rustiger tempo wil reizen. Heb je nog langer de tijd? Dan is het leuk om de Zijderoute of een rondreis door Tibet erbij te pakken.

Routebeschrijving en vervoer

Vanaf Beijing maak je een bijna perfecte cirkel door het westen, het zuiden en de oostkust van China. Het liefst zou je deze reisroute willen afleggen per huurauto. Helaas mag je in China geen auto huren met een buitenlands rijbewijs en ben je dus genoodzaakt om met het openbaar vervoer te reizen.

De populairste reisvorm in China is de trein. Tussen bijna alle steden rijden comfortabele en relatief goedkope treinen. Een andere optie is de bus: stads- en langeafstandsbussen vind je overal. Buskaartjes zijn goedkoper dan treinkaartjes, maar busreizen zijn dan ook een stuk langzamer en hobbeliger. Als laatste kan je langere afstanden, zoals tussen Beijing en Xi’an, verkorten met een vliegreis.

Ga je liever op pad met een reisorganisatie? Bekijk hier het beste aanbod voor je rondreis door China!

Reizen China

Foto's & video's Grand tour: China in 6 weken

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors