Recensie: The Last Wolf

Recensie: The Last Wolf

door Charlotte de Vries

Na Seven Years in Tibet (1997) schenkt de Franse regisseur Jean-Jacques Annaud opnieuw een succesvol werk aan de Aziatische filmwereld. Annaud's nieuwste film The Last Wolf is gebaseerd op de Chinese bestseller Wolf Totem (1994) en staat in teken van een merkwaardige band tussen Mongolische nomaden en wolven. Azie.nl kon de première natuurlijk niet missen. Hier lees je wat we ervan vonden!

Het is 1969, de tijd van de Culturele Revolutie in de Volksrepubliek China. Chen Zhen, een jonge student uit Peking, reist naar Binnen-Mongolië om een nomadenstam te onderwijzen. Vol hoge moed komt hij terecht in een onverwachts conflict. De natuurlijke balans en bijna mystieke relatie tussen de steppe en wolvenroedel van het gebied worden namelijk op losse schroeven gezet door de meedogenloze Han-Chinezen. De beleidsofficier van de Han meent alle wolven uit te roeien, maar Chen Zhen weet nog één wolvenwelpje uit zijn klauwen te redden...

ZELF NAAR China?

Bekijk alle 58 reizen naar China

The Circle of Life

Pocahontas meets The Lion King, kunnen we zeggen. De milieuthema's van deze twee films omvatten in grote lijnen de verstoring van de cirkelachtige wisselwerking tussen de natuur en de mens in The Last Wolf. Maar het sterke cinematografische werk van Annaud is beslist niet voor kinderen bedoeld. Bloedstollende actie in combinatie met sensationele natuurtaferelen zetten je op het puntje van je bioscoopstoel.

De eerste ontmoeting tussen Chen Zhen en de wolven demonstreert dit schouwspel van actie en natuurschoon al gelijk. Je nekharen gaan overeind staan wanneer de student ternauwernood ontsnapt aan een grote wolvenroedel. Tegelijkertijd verwent Annaud je met een backdrop van het heuvelachtige, verlaten graslandschap van Binnen-Mongolië. Maar de grootste visuele traktaties zijn nog wel de uitvoerige close-up beelden van de wolven.

Annaud werkte in eerdere films zoals The Bear (1988) al uitstekend samen met dieren. Zo ook in zijn wolvenfilm. Voor The Last Wolf liet hij twaalf welpjes enkele jaren professioneel trainen. Dit maakte het mogelijk de wolven en hun jachtmethodes van dichtbij te filmen, en dat leverde spectaculaire shots op.

Natuur en politiek

The Last Wolf is gebaseerd op de semiautobiografische bestseller Wolf Totem (2004) van Chinese auteur Lü Jiamin. In Jiamin's roman schetst Zhen een minachtend beeld van de manier waarop de Han-Chinezen, die een meerderheid vormen in China, de kleinere etnische groepen hun confucianistische leer opleggen. Ondanks dit politieke standpunt is het boek aan de Chinese censuur ontsnapt en werd het een internationaal succes.

Toen regisseur Annaud gevraagd werd het beroemde Chinese boek te verfilmen, besloot hij de politieke boodschap tot op zekere hoogte te reproduceren. Scènes waarin de agressieve Han-Chinezen tot overmaat van ramp het nomadische land of bestuur confisqueren beelden dit degelijk uit. Het sterkst komt de boodschap naar voren wanneer het confucianistische volk het beeldschone meer en toevluchtsoord van de nomaden met de grond gelijk maakt.

Maar zelfs in deze scène richt Annaud zich vooral op overkoepelende thema's zoals de strijd tussen natuurbescherming en modernisering, en de relatie tussen de nomaden en de natuur. De eigenlijke kritiek op de confucianistische leer zoals die in Wolf Totem naar voren komt, laat Annaud's werk buiten beschouwing.

Door de afwezigheid van de politieke lading die het boek wel bevat, werd The Last Wolf met de inluiding van het Chinese jaar op 7 februari 2015 door het land succesvol ontvangen. Dit is een grote tegenstelling tot de release van Seven Years in Tibet die wegens een erg negatieve afschildering van het Chinese leger door de regering in China werd verboden.

Win bioscoopkaartjes voor The last Wolf

Hebben we je geïnspireerd? Doe dan mee met de prijsvraag op Azie.nl en maak kans op twee kaartjes voor The last Wolf.

Reizen China

Specialisten China

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors