7 redenen waarom je nu naar de Filipijnen moet gaan

7 redenen waarom je nu naar de Filipijnen moet gaan

door Suzanne Rijnja

Het afgelopen jaar zijn de eilanden van de Filipijnen niet onwijs positief in het nieuws gekomen. Regelmatig verschenen er berichten over drugs, geweld en IS in dit land. Maar, wist je dat je door het grootste gedeelte van de Filipijnen gewoon kan reizen zonder extreme risico’s aan te gaan? De vuistregel is: blijf ten noorden van Bohol.

Want de eilanden van de Filipijnen zijn eigenlijk te mooi om over te slaan tijdens je rondreis door Azië. Staat een reis door de Filipijnen nog niet op jouw bucketlist? Bereid je dan voor op nóg een nieuw land op je lijst, want wij hebben zeven redenen op een rijtje gezet waarom je juist nu een rondreis door de Filipijnen moet maken!

ZELF NAAR Filipijnen?

Bekijk alle 10 reizen naar Filipijnen

1. Hemelse stranden onder een gouden zon

Met in je ene hand een kokosnoot met een fleurig rietje en je andere hand je hamamdoek, wandel je richting het witte zandstrand. Daar staat je ligbed tussen twee knalgroene, wuivende palmbomen. De turquoise golven steken af tegen de jungle op het eiland aan de overkant. Yes, dit is het échte ‘drink met je billen bloot, melk uit een kokosnoot’-gevoel.

De paradijselijke kust is misschien wel een van de beste redenen om naar de Filipijnen te reizen. En dit ligt ook voor de hand. Met meer dan zevenduizend eilanden hebben de Filipijnen enorm veel kustlijn. Die hagelwitte stranden en het altijd tropische klimaat vormen een gouden combinatie!

2. Je wordt met open armen ontvangen

Nadat je de hele dag op het strand hebt gelegen, ga je het dorp in voor wat eten. Een volgeladen, knalrode auto volgeplakt met stickers komt aangebromd. Een groep Filipijnen stapt uit deze overbeladen ‘jeepney’. Verbaasd tuur je naar de autodeur. Veertien, vijftien, zestien. Je probeert te tellen hoeveel mensen er uit de auto komen. Dan tikt er iemand op je schouder. ‘Are you lost, can I help?’, vraagt een vrolijke Filipijn.  

De inwoners van de Filipijnen maken de nationale slogan, ‘it’s more fun in the Philippines’, helemaal waar. Met hun humor, vriendelijkheid en gastvrijheid heten ze je welkom in hun land. Heb je een beetje een dipje? De vriendelijke lach en een grapje van de taxichauffeur vrolijkt je in no-time weer op. Aankomen in de Filipijnen voelt als een warm bad!  

3. Je smaakpapillen worden verwend

Nadat een Filipijn je de weg heeft gewezen, beland je tussen de gekleurde parasolletjes en luifels, verse groente en fruit en vis dat vers uit de oceaan komt. Om je heen schuifelt een menigte Filipijnen langs de allerbeste koopjes en stoppen deze in hun plastic tasjes. Dan ruik je een overheerlijke, kruidige geur. Een paar minuten later heb je een stuk bamboe in je hand met daartussen een kip van de barbecue geklemd.

Ken jij veel Filipijnse restaurants? Waarschijnlijk niet. Maar dat wil niet zeggen dat je niet lekker kan eten in de Filipijnen. Proef de Filipijnse keuken, van Filipijnse rijstgerechten als adobo, kare-kare of atchara tot iets meer gedurfde maaltijden zoals balut, een gekookt ei met embryo. Ach ja, je kan gelukkig ook altijd nog gewoon Filipijnse loempia’s snacken.  

4. Alleen hier spot je het Filipijns spookdier (en dat is niet zo eng als het klinkt)

Met een goedgevulde maag loop je in de avond terug naar je slaapplek. Je hoort wat geritsel en kijkt op. Niks te zien. Je loopt weer verder langs de bomen over het donkere pad en dan zie je ineens twee enorme ogen die je recht aankijken. Achter deze grote kijkers schuilt een klein, bruin bolletje. Het lijkt net een klein aapje, ongeveer zo groot als je hand. Maar dat is het niet, dit is het Filipijns spookdier.

Dit schattige nachtdier komt alleen voor op de Filipijnen. En er valt nog veel meer wildlife te spotten. Ook het kleinste hert op aarde leeft hier: de pilandok. Kijk naar de lucht en spot tropische vogels, maar vergeet niet goed te kijken waar je loopt want ook krokodillen, slangen en hagedissen sluipen rond. En als dat nog niet genoeg is, heb je altijd nog de oceaan vol dolfijnen, walvissen, schildpadden en haaien voor je neus.

5. De bergen lijken op chocolaatjes

De volgende dag laat je de kust achter je en trek je het binnenland van Bohol in. Daar beklim je een van de heuvels. Langzamerhand begint de zon steeds verder naar de horizon te zakken. Eenmaal boven sta je even stil. Ineens snap je precies waarom ze dit de Chocolate Hills noemen. De heuvels lijken net een doos vol met bonbons.  

Zo’n vijftienhonderd chocolaatjes vormen het landschap van Bohol. Deze Chocolate Hills zijn echt een must-see tijdens je bezoek aan de Filipijnen. Maar ook van de uitzichten over de rijstvelden, de lagunes van El Nido of een van de vele watervallen door de rest van het land stopt je hart voor een seconde met kloppen. De landschappen van Filipijnen zijn echt meer dan alleen de tropische bounty-stranden, dus blijf vooral niet je hele vakantie luieren.

6. Er is altijd tijd voor een feestje

Na de wandeling naar de toppen van de Chocolate Hills ben je toe aan ontspanning en je stapt de bar binnen. Voor een habbekrats bestel je wat biertjes. Dan loop je terug naar je tafel. Net op tijd, want iemand drukt de microfoon in je handen. Karaoke time! De muziek staat luid, het intro begint, je wacht tot de tekst op het scherm verschijnt en dan doe je je allerbeste Lady Gaga impressie.  

In de Filipijnen heerst karaoke-gekte en dat is te merken. In barretjes staat de karaoke-installatie vaak klaar, maar ook de Filipijnen zelf hebben er vaak eentje thuis staan. Begin alvast met oefenen, want de Filipijnen zijn getraind en zingen vaak als nachtegaaltjes in vergelijking met de Nederlandse karaoke-liefhebbers.

7. Je wordt niet omver gelopen door toeristen

Zwemmen onder een waterval zonder dat er ook maar iemand in de buurt is, snorkelen zonder telkens een flipper van iemand anders in je gezicht te krijgen of de perfecte foto schieten zonder dat er telkens iemand door je beeld loopt. In de Filipijnen geniet je van je omgeving zonder massatoerisme om je heen.

De Filipijnen worden een steeds bekendere vakantiebestemming, maar je wordt nog niet omver gelopen door hordes toeristen. Natuurlijk moet je bij dé highlights soms even wachten tot iemand uit het beeld van je foto loopt, maar het zijn nog geen rijen van tientallen mensen. Bovendien zijn nog zoveel verborgen paradijselijke plekjes te vinden: zo ontdekte onze redacteur Marleen bijvoorbeeld een waterval.

Enthousiast geworden? Bekijk dan alle reizen naar de Filipijnen.

Reizen Filipijnen

Specialisten Filipijnen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

China kenner
Sponsors