Jeruzalem
8,2
9,0 Algemene ervaring
9,5 Beziens­waardigheden
6,5 Locals
8,5 Restaurants
7,5 Veiligheid
- Stranden

Jeruzalem

door Niels Posthumus

Jeruzalem is misschien wel de heiligste stad ter wereld. Drie wereldgodsdiensten komen er samen. Het levert veel strijd op, maar ook een karrenvracht aan historie en cultuur.

Vrolijk wapperen honderden Israëlische vlaggetjes je toe tijdens een stadswandeling door Jeruzalem. Ze zijn opgehangen aan raamkozijnen, dakpannen en televisieantennes.Het blauwwit steekt prachtig af tegen de natuurstenen huizen, waaruit de hele stad is opgetrokken. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. En toch loop je door het meest betwiste gebied ter wereld.

ZELF NAAR Jeruzalem?

Bekijk alle 7 reizen naar Jeruzalem

Heilige stad voor Joden, christenen en moslims

Het probleem van Jeruzalem is dat de stad belangrijk is binnen drie godsdiensten: het Joodse geloof, het christendom en de islam. Voor die eerste twee godsdiensten is zij zelfs de bakermat. Voor de islam is Jeruzalem na Mekka en Medina de derde heilige stad.

Deze samenballing van spiritualiteit heeft Jeruzalem op twee manieren vorm gegeven: zij heeft de stad in het verleden tot een bloederig strijdtoneel gemaakt van religieuze fanatici. Maar zij heeft ook geresulteerd in een fascinerende opeenhoping van indrukwekkende cultuurschatten.

Klaagmuur

Zo is er natuurlijk de wereldberoemde Klaagmuur waarin je op een klein papiertje een wens of boodschap voor God kunt achterlaten. De muur is het enige wat overbleef van de heiligste Joodse tempel aller tijden, bovenop de tempelberg, nadat de Romeinen haar kort en klein sloegen.

Typerend voor Jeruzalem is dat op deze heiligste plaats binnen het jodendom nu ook de goud gekoepelde Al-Aqsa moskee staat, één van de heiligste tempels voor moslims. Zeggenschap over de tempelberg is dan ook één van de heetste hangijzers binnen de discussie over de opsplitsing van Jeruzalem.

West- en Oost-Jeruzalem

Al jarenlang zijn er vruchteloze onderhandelingen gaande over een eventuele opdeling van de stad. West-Jeruzalem is sinds 1950 de hoofdstad van de Joodse staat Israël. Maar de Palestijnse autoriteit ziet Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van de toekomstige Palestijnse staat, die zij voorstaat.

In 1980 annexeerde Israël het oostelijke deel van Jeruzalem, waar vooral islamitische Palestijnen woonden. Sindsdien bouwt Israël verwoedt in dit deel van de stad om op basis van de uitdijende Joodse bevolking aanspraak te blijven houden op dit deel.

Kerk van de wederopstanding

Nagenoeg alles in Jeruzalem heeft een religieuze lading. Zo kun je er de plek bezoeken waar Jezus ooit zou zijn gekruisigd en moet zijn opgestaan uit de dood. Dat gebeurde in een grot, maar op de betreffende plek staat nu een indrukwekkende kerk.

De zes vertrekken van die kerk worden beheerd door zes verschillende christelijke stromingen: de rooms-katholieken, de Grieks, Russisch, Armeens, Syrisch en Ethiopisch orthodoxen en de Kopten uit Egypte.

In het midden van de kerk staat een minuscuul kapelletje. Je moet op je knieën om binnen te komen. Een Grieks-orthodoxe monnik houdt de wacht. Eenmaal binnen ben je op de plek waar het wonder zou zijn geschied: de wederopstanding.

Yad Vashem

Een voorbeeld van de politieke importantie van Jeruzalem is het Yad Vashem museum. Dit is het prachtige en indrukwekkende Holocaust monument in de stad van het volk dat zo heeft geleden onder de moordzucht van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog.

Het museum, dat ook niet-Joodse bezoekers vaak tot tranen roert met zijn vaak afgrijselijk en soms juist ook zeer subtiele verbeelding van de moord op zes miljoen Joden, kijkt gracieus uit over de stad.

Wat is er te doen in Jeruzalem?

 • Bezoek de Klaagmuur en laat je wens daar achter in de muur.
 • Laat de verschrikkingen van de Holocaust op je inwerken in Yad Vashem.
 • Maak een kerkentocht die je langs tientallen Bijbelpassages brengt.
 • Bezoek het graf van Koning David, de man die ooit Goliath velde.
 • Vergeet niet ook te feesten als je in Jeruzalem bent. Je zou het misschien niet verwachten, maar het nachtleven in de heiligste stad ter wereld is wel degelijk hip en bruisend.

Reizen Jeruzalem

Meer Jeruzalem

Reviews Jeruzalem

Bar Mitswa vreugde (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Elisabeth Veenhuis op 14 november 2017

Geweldige stad. Vooral Oud-Jeruzalem. Wij hadden het geluk bij de vieringen van de Bar Mitswa's te kunnen zijn. Die worden gevierd bij de Klaagmuur en zijn een grote belevenis. Wel zorgen dat je bescheiden gekleed bent, dus niet te korte rokken en tenminste een t-shirt met korte mouwen

Pluspunten Jeruzalem

 • Druk
 • zeer de moeite waard
Ultieme tip: Bezoek vooral de Jad va Shem, het oorlogsmonument. Zeer indrukwekkend. En niet te vergeten: de Souk in Oud-Jeruzalem en de Sephalchure Kerk. En uiteraard de Klaagmuur
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Wonderlijk Jeruzalem (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Ria Truyens op 07 november 2017

Jeruzalem, Heilige stad van Joden, Christenen en Moslims. Voor mij een smeltkroes van mensen, gewoontes, geuren en kleuren. Geen enkele stad heeft ooit zo'n indruk nagelaten dan dit wonderlijk bastion. Met zijn Klaagmuur, zijn prachtige Rotskoepel en de Via Dolorosa vertegenwoordigd de drie godsdiensten. Ons hoogtepunt was toen we, gezeten op een muurtje op de Olijfberg en de Heilige Stad overschouwend, Suleiman tegenkwamen. Suleiman met zijn ezeltje die ons spontaan liet zien waar het allemaal om draait : liefde en verdraagzaamheid. Ook dit kan in Israël. Met een dikke klapzoen als bezegeling.

Pluspunten Jeruzalem

 • Het lekkere eten
 • , de ongelooflijke gastvrijheid

Minpunten Jeruzalem

 • ,het militaire overwicht van de Israelische soldaten
Ultieme tip: In Jeruzalem eet je heerlijk op straat. De lekkerste slaatjes en falafels.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Fantastisch (bezocht in februari 2014)

Review geschreven door Tom Loock op 05 november 2017

Wat een prachtige stad en een prachtig land. Zoveel verschillende gezichten. Je moet minimaal ook Tel Aviv zien om het verschil te kunnen ervaren. Het verhaal achter Jeruzalem is mooi, maar ook indrukwekkend en soms verdrietig.

Pluspunten Jeruzalem

 • het verhaal
 • het weer
 • de mensen

Minpunten Jeruzalem

 • toeristisch
Ultieme tip: Combineer Jeruzalem met Tel Aviv en de dode zee. Fantastisch!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Israel; bizarre prachtige mix van culturen en natuur (bezocht in oktober 2012)

Review geschreven door Bente Aalbers op 05 november 2017

Trek gerust een week uit voor Jeruzalem... Er is zóveel te zien en te ontdekken! Alle vier de wijken binnen de oude stad zijn het ontdekken waard, met de meeste bedrijvigheid in de moslimwijk met de krioelstraatjes vol falafelkraampjes, winkeltjes voor souvenirs en wierook, zoetigheden of knalroze ingelegde bloemkool. Temidden van dat alles loopt de via dolorosa, de vermoedelijke route van de leidensweg van Jezus (deze is zelf of samen met de plaatstelijk paters te lopen, voor wie dat wil), tot aan de 'church of the holy sepulchre'. Natuurlijk is de tempelberg een hotspot om niet te missen. Ook buiten de oude stad is genoeg de moeite waard; bezoek zeker de Olijfberg. Doe dat voor de kerkjes, of voor de indrukwekkende Joodse begraafplaats, of gewoon voor het prachtige uitzicht over de stad. Ook een bezoek een gedenkcentrum Yad Vashem is erg indrukwekkend (per bus/tram goed bereikbaar vanuit de stad)
Ook een absolute aanrader: Mehane Jehuda; dé markt van Jerusalem... Ontmoet locals, doe je inkopen, drink een kop thee in een van de stalletjes tussen de kraampjes door en leer tellen in het Hebreeuws.
Vergeet ook de rest van het land niet; vanuit Jeruzalem zijn prima dagtrips per OV bus (niet duur) mogelijk naar Massada en de dode zee, Jaffa, Tel Aviv, Haifa en Bethlehem (allemaal plekken de je eigenlijk niet moet missen). Het noorden is beter te ontdekken in meerdere dagen, maar even goed de moeite waard.

8,6
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Jeruzalem

 • Erg veel cultuur op klein oppervlak
 • Goed OV binnen en buiten de stad
 • unieke ervaringen

Minpunten Jeruzalem

 • In de moslimwijk kunnen verkopers wat opdringerig zijn. Een strenge toon doet wonderen.
 • als je voor het eerst in de oude stad bent kun je makkelijk verdwalen. vraag hulp bij locals of zorg voor een erg goede kaart/veel tijd
Ultieme tip: Shabbat dinner bij een Rabbijn: warm ontvangst, traditioneel Joods diner (kosteloos, donatie mag) en erg leerzaam tav Joodse geloof en cultuur. Elke zaterdag; http://machlis.org/
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Heilig en authentiek (bezocht in april 2012)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 12 augustus 2016

Als je nog niet gelovig bent, word je dat in Jeruzalem. De smalle steegjes zijn beladen met zingende en biddende moslims, joden en christenen. Bijna elk gebouw of muurtje is op de een of andere manier heilig, met hoogtepunten als de gouden tempelberg en de met papiertjes bezaaide klaagmuur.

Vooral de Armeense Wijk vond ik fantastisch om doorheen te lopen. Ik had het gevoel alsof ik was teruggeworpen in de Middeleeuwen; de eeuwenoude architectuur van zandkleurige gebouwen, ronde poorten en nauwe doorgangen is goed in stand gebleven. Hier is geen modern gebouw of auto te vinden.

Pluspunten Jeruzalem

 • Schitterende architectuur
 • Interessante bezienswaardigheden

Minpunten Jeruzalem

 • Toeristisch
Ultieme tip: Neem een kijkje onder de klaagmuur. Hier zie je de funderingen van de stad en hoe deze is ontwikkeld over de duizenden jaren heen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Israël

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors