Tel Aviv en Jaffa
8,3
10,0 Algemene ervaring
7,0 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
10,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
7,0 Stranden

Tel Aviv en Jaffa

door Niels Posthumus

Als er één woord is dat Tel Aviv goed beschrijft, is het wel kosmopolitisch. De stad kent enorme diversiteit, doordat haar overwegend Joodse inwoners naar de stad trokken vanuit alle hoeken en gaten van de wereld. Je ziet en hoort het op straat. Mensen praten Engels, Spaans, Frans, Russisch en Pools in de parken, langs boulevards, op de stranden en in het zakencentrum. Altijd de zon, die in Tel Aviv meer dan 300 dagen per jaar straalt.

Tel Aviv is een stad voor wie wil feesten. Het culturele hart van Israël slaapt nooit. Het is een shopparadijs en de regionale homohoofdstad. En dan ligt de stad ook nog eens aan het strand.

ZELF NAAR Tel Aviv en Jaffa?

Bekijk alle 7 reizen naar Tel Aviv en Jaffa

Palestina

Tel Aviv is een stad met een mengeling van stijlen en afkomst. Je ziet dat terug in de architectuur. Bijna nergens is één stroming overheersend.

Volgens Etgar Keret, Israëlisch filmmaker en schrijver, komt dat vooral doordat stadsplanners niet erg strikt waren in de vorige eeuw. Zij gingen er vanuit dat een toekomstige oorlog de stad toch wel zou vernietigen.

Zo ver kwam het nooit. Al zijn de spanningen die Israël in zijn greep houden als gevolg van het Israëlisch- Palestijnse conflict, ook Tel Aviv als economisch centrum van het land niet vreemd.

Bauhaus

Het enige gebied dat architectonisch samenhangend lijkt, is de Witte Stad rondom het centrum. Het is Unesco Werelderfgoed. De overheersende stijlen in dit gebied, vooral rondom de Rothschild Boulevard zijn Bauhaus en Le Corbusier. Vooral in de jaren dertig werd hier stevig gebouwd.

Het is in deze Witte Stad dat de ware grandeur van Tel Aviv zich toont. De bijna 400.000 inwoners zijn de rijkste van heel Israël, met een gemiddeld inkomen dat maar liefst twintig procent hoger ligt dan in de rest van het land.

Party animals

Het maakt het leven chic en decadent in de stad. Tel Aviv is snel uitgegroeid tot toeristenparadijs voor reizigers in het wat hogere economisch segment. Ook heeft het Tel Aviv de status van internationale modestad weten te veroveren.

Nadeel is dat Tel Aviv één van de twintig duurste steden ter wereld is. Voordeel is dat party animals de hele nacht door terecht kunnen in de hipste en zwoelste discotheken, clubs en bars. Bovendien is het met alle modehuizen in de stad niet lastig er tijdens die nachtelijke uitstapjes tiptop uit te zien.

Het is bijna niet voor te stellen dat zo'n uitgelaten stad op nog geen zestig kilometer ligt van het wereldwijde religieuze centrum Jeruzalem. De twee steden verschillen als dag en nacht.

Jaffa

Tel Aviv is opgedeeld in negen districten. Het oudste district, het oeroude havenstadje Jaffa, is vooral onder artiesten en kunstenaar de laatste jaren sterk in trek. Ze overspoelen de vroeger vooral Arabische wijk.

Ook de aanpalende Joodse wijk Neve Tzedek, met zijn zandstenen huizen, vinden de 'young and famous' een inspirerende woonplaats. Jaffa is dan ook één van de mooiste en leukste delen van Tel Aviv.

Prehistorische stad

Jaffa bestaat al vele duizenden jaren. In tegenstelling tot Tel Aviv, dat pas in 1906 werd gesticht door een groepje Joden ten noorden van de oude haven van Jaffa.

In 1950 werden Jaffa en Tel Aviv samengevoegd. De Joodse stad had de oude Arabische haven qua inwonersaantal toen al lang en breed overtroffen.

Wat is er te doen in Tel Aviv en Jaffa?

 • Ga voor de mooiste zonsondergangen naar de boulevard langs het strand van Jaffa en geniet daar van een heerlijke maaltijd zodra de zon in zee is gezakt.
 • Bezoek het Tel Aviv Museum of Art.
 • Is het warm, maar heb je geen zin in het strand? Geniet dat lekker lui van het zonnetje in Hayarkon park, het grootste park van Tel Aviv.
 • Ga shoppen in D Mall of bij designer shops als Mika bij Hamedina Square en Del-arte aan de Ashtori Hafarhi Street. Party tot je er bij neervalt in clubs als HaOman, Fetish en TLV.
 • Struin voor koopjes en vintage door Jaffa. Ten oosten van Yefet straat stallen verkopers dagelijks hun spullen uit op de vlooienmarkt. Hier jaag je op koopjes en kun je werkelijk alles kopen.

Reizen Tel Aviv en Jaffa

Meer Tel Aviv en Jaffa

Reviews Tel Aviv en Jaffa

Oud en nieuw naast elkaar (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Diane Caris op 11 november 2018

Jaffa is erg oud en bijzonder om te zien. Je hebt er een prachtig uitzicht op Tel Aviv.
Langs het strand of de boulevard wandel je zo van Jaffa naar Tel Aviv of omgekeerd.
Ook kun je een fiets huren. In Jaffa kun je een gratis rondleiding krijgen. Deze begint bij de Belltower.

Pluspunten Tel Aviv en Jaffa

 • leuke restaurantjes en winkels
 • ,aardige mensen
 • het eten is heerlijk en betaalbaar

Minpunten Tel Aviv en Jaffa

 • ik heb geen minpunten alleen pluspunten
 • Top vakantie gehad
Ultieme tip: Neem een duik in de prachtige en heerlijk warme zee.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Tel Aviv (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Manon Leisink op 20 november 2017

Tel Aviv is een vooruitstrevende stad met een hoop diversiteit aan mensen, wat ik heerlijk vond! Conservatieve en progressieve mensen leven samen en maken een fijne mix. Er zijn veel leuke marktjes, winkeltjes en eet en drink gelegenheden. Ook zijn er genoeg uitgaansgelegenheden en niet te vergeten het strand! Kortom, de stad heeft van alles te bieden! Mocht je even uit de stad willen is een bezoek aan Jaffa (op loop afstand van Tel Aviv) een aanrader om lekker door de straatjes te dwalen.

8,3
10 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Locals
10 Restaurants
8 Veiligheid
7 Stranden

Pluspunten Tel Aviv en Jaffa

 • Diverse mensen
 • Goed eten
 • Afstanden zijn goed te lopen

Minpunten Tel Aviv en Jaffa

 • weinig parkeergelegenheid
Ultieme tip: Voor een typische Israëlisch toetje is een bezoek aan Hamalabiya waard! Adres: 28 Gedera, Tel Aviv 6382543, Israël
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Israël

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Dubai kenner
Sponsors