Negev woestijn
-
- Algemene ervaring
- Mooi
- Bereikbaarheid
- Wildlife

Negev woestijn

door Niels Posthumus

De Negev woestijn beslaat de zuidelijke helft van Israël. Het is een land van nomadische bedoeïenen. Een nachtje logeren in hun tenten is vermakelijk, zeker in combinatie met een woestijntocht.

Het is koud 's nachts midden in de Negev woestijn in het zuiden van Israël. Dik ingepakt lurk je aan een waterpijp gevuld met aardbeien tabak. De hemel is bezaaid met sterren. Je ziet de duizenden lichtpuntjes aan de hemel nog steeds als je een uur later onder je wollen deken kruipt in een bedoeïnentent. De silhouetten van wat kamelen maken de woestijnovernachting compleet.

ZELF NAAR Negev woestijn?

Bekijk alle 3 reizen naar Negev woestijn

Droge woestijn

Negev betekent in het Hebreeuws zowel 'droog' als 'zuid'. Een toepasselijker naam is nauwelijks denkbaar. Regen valt er in de droge Negev woestijn nauwelijks, vooral niet in het zuidelijker deel. De woestijn omvat bovendien de hele zuidelijke helft van Israël.

Israël is een klein land, ongeveer de helft van Nederland. Maar klimatologisch is het land bijzonder divers. Op de bergtoppen in het noorden kan in de winter sneeuw liggen. Het centrum van het land heeft een mediterraan klimaat. Het zuiden is rotsige woestijn.

Dode Zee

De zuidelijke Negev woestijn, die in het westen grenst aan het Sinaï schiereiland van Egypte, is een ruig gebied. De kleur lichtbruin overheerst. Bruine rotsen, beige zand. Diepe kloven snijden door het dorre landschap. Dertig meter hoge zandduinen reizen op in het westen.

Slechts zogenaamde wadi's wisselen al het bruin af. Deze droog gevallen rivierbeddingen en kloven zijn lichter van kleur en komen spontaan tot bloei zodra het ook maar een beetje heeft geregend.

De Dode Zee is het enige water van belang in de Negev woestijn. Het hyperzoute meer ligt in het oosten van de woestijn. Het is het laagste punt ter wereld.

Nomaden

Van oudsher leven in de Negev woestijn Arabische nomadenvolken. Tussen 1948, toen de staat Israël werd gesticht, en 1967 onderwierp de regering in Jeruzalem met geweld de nomaden in het gebied.

De bedoeïnen, zoals de nomaden in de Negev woestijn heten, voelen zich nog altijd onderdrukt. Ze leven ook op een veel kleiner stukje grond dan zij vroeger gewend waren. Israël gebruikt veel stukken Negev woestijn tegenwoordig namelijk als legerbases.

Toch wonen er nog altijd zo'n 75.000 bedoeïnen in de Negev woestijn. Zij leven op hun traditionele manier. Ze trekken van plek naar plek met hun tenten en kuddes geiten en schapen. Sommige clans stellen hun tenten open voor toeristen.

Bijbel

De Negev woestijn heeft een lange geschiedenis en ligt midden in het heilige land uit de Bijbel. Zo zou de profeet Abraham duizenden jaren geleden zijn huis hebben gebouwd op de plek waar later de huidige hoofdstad van de regio werd gebouwd: Beersheba.

De Negev woestijn behoorde bovendien onder meer tot de Koninkrijken van Solomon en Judea, die we ook uit de Bijbel kennen. Mensen bekend met het christelijke Heilige Boeken, zullen veel namen in de woestijn bekend voorkomen.

Beersheba

De centrale stad van de Negev woestijn, Beersheba, telt bijna 200.000 inwoners. In de woestijn zelf heb je echter veel mooiere, kleinere nederzettingen. Sommigen zijn als grotdorpen prachtig uit de bruine woestijnrotsen gehouden.

Er is bovendien nauwelijks een mooie zonsondergang denkbaar dan die terwijl je uitkijkt over het maanlandschap onder je, vanaf de rand van één van de vele canyon wanden in het maanlandschap van de zuidelijke Negev.

Wat is er te doen in de Negev woestijn?

  • Ga lekker dobberen in de hyperzoute Dode Zee.
  • Trek een paar dagen uit om lekker in de zon te bakken in Israëls' belangrijkste badplaats Eilat.
  • Sta voor dag en dauw op en zie de prachtigste zon die je ooit hebt gezien rond zes uur opkomen.
  • Ga hiken in het Ein Gedi natuurreservaat dat zich uitstrekt langs de Dode Zee en klim naar de Ha'etakim Cliff.
  • Breng een nachtje door in een traditionele Bedoeïnentent, het nomadenvolk dat de Negev woestijn bevolkt

Reizen Negev woestijn

Reviews Negev woestijn

Vulkanisch landschap (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Elisabeth Veenhuis op 14 november 2017

Een geweldig deel van Israël. Sereen. Onvergetelijke uitzichten. Dit is een uitzicht op een vulkanisch landschap in de Negevwoestijn. Dat verwacht je daar eigenlijk niet. Goed bereikbaar met de auto. Stevige wandelschoenen zijn aan te bevelen.

Ultieme tip: Neem vooral de tijd om het landschap goed op je te laten inwerken. Neem de tijd.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Israël

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors