Yad Vashem Museum

Yad Vashem Museum

door Niels Posthumus

Yad Vashem is Israël's officiële monument voor de slachtoffers van de Holocaust, de genocide op de Joden in de Tweede Wereldoorlog. Het is na de Klaagmuur de drukst bezochte plek in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem.

Het is simpelweg onmogelijk het gewicht van de geschiedenis niet zwaar op je schouders te voelen drukken als je Yad Vashem betreedt. Het is het in 1953 geopende museum ter herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog.

ZELF NAAR Israël?

Bekijk alle 9 reizen naar Israël

Het is ook geen wonder dat de afgrijselijke geschiedenis zich zo sterk aan je opdringt. Waar zouden de gruwelen van de Jodenvervolging nou sterker op je kunnen inwerken dan op de geboortegrond van het jodendom?

Holocaust Museum

Bij binnenkomst van het Holocaust Museum Yad Vashem zie je een film van vóór de Tweede Wereldoorlog. De korte documentaire toont het relatief gelukkige Joodse leven van voor de Holocaust.

De film vormt het startpunt van een intense wandeling door de donkerste periode uit de moderne geschiedenis. Door een 180 meter lange, centrale hal loop je via negen museumzalen dwars door de historie van de Holocaust.

Duistere geschiedenis

De schuine muren van de hal rijzen hoger naarmate je dieper het museum in komt, en daarmee dieper de geschiedenis van de Holocaust ingaat.

Het licht, dat alleen door de schacht in het plafond naar binnen valt, wordt steeds minder. Het invallende donker symboliseert de duisternis van het verleden.

Holocaust vanuit Joods perspectief

In de negen museumzalen herinneren persoonlijke verhalen van negentig Holocaust slachtoffers en overlevenden je aan wat er zich voltrok in Europa in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Het museum is zo ingericht dat de bezoeker de periode beleeft vanuit een Joods perspectief.

Brieven vertellen de afschuwelijkste verhalen. Foto's voeren je mee in de steeds gewelddadiger leefwereld van de Joden vlak voor de oorlog. Maquettes en kunstwerken verbeelden de slachtingen in Auschwitz en andere vernietigingskampen, waar de gaskamers op volle toeren draaiden.

Zes miljoen testamenten

De centrale hal van het museum is misschien wel het meest indrukwekkend. Het is een ronde zaal met kabbelend water in het midden. Een enorme koepel met zeshonderd foto's en delen van Joodse testamenten stijgt hierboven uit.

In deze hal is ook de gedenkplaats die ruimte biedt aan zes miljoen wilsbeschikkingen, het totale aantal Holocaust slachtoffers. Tot nu toe zijn er 2,1 miljoen testamenten verzameld en in Yad Vashem gearchiveerd.

Aan het einde van de 180 meter lange museumgang ga je naar buiten. Het felle daglicht verblindt. Na wat knipperen kijk je vanaf een balkon over Jeruzalem. Het staat symbool voor het nieuwe begin aan het einde van de Holocaust.

Onderzoeksinstituut

Hoe indrukwekkend ook, Yad Vashem is veel meer dan een Holocaust Museum alleen. In het 180.000 vierkante meter grote complex zijn een bibliotheek, archieven, een synagoge, gedenkplaatsen, onderzoeksinstituten en een uitgeverij gevestigd.

Educatie staat centraal in Yad Vashem. Alles is erop gericht de bezoeker te laten voelen dat een dergelijke dramatische geschiedenis zich nooit meer mag herhalen. En Yad Vashem bereikt gelukkig een breed publiek. Het is na de Klaagmuur de populairste toeristische attractie van Israël.

Wat moet je weten over Yad Vashem?

  • Neem de tijd in Yad Vashem. Het is onmogelijk alles te zien, maar met een ochtend of middag kom je al een heel eind.
  • In Yad Vashem zijn veel landen vertegenwoordigd, zo ook Nederland. Documenten van oorlogsslachtoffers of juist verzetshelden. Sta stil bij de fotografie van bijvoorbeeld de oorlogsjaren in Amsterdam.
  • Maak een wandeling door de tuinen van Holocaust Museum Yad Vashem.
  • Bezoek ook de Klaagmuur, de enige plek in Jeruzalem die nog meer bezoekers trekt dan Yad Vashem.
  • Heb je nog niet genoeg van musea na Yad Vashem? Bezoek dan ook het Israël Museum, iets verderop in de stad.

Reizen Israël

Specialisten Israël

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Dubai kenner
Sponsors