Dode Zee (Israël)
8,5
9,3 Algemene ervaring
9,7 Mooi
6,7 Bereikbaarheid
8,0 Wildlife

Dode Zee (Israël)

door Niels Posthumus

De Dode Zee is het laagste punt op aarde en daardoor een van de zoutste wateren ter wereld. Pijnlijk als je het in je ogen krijgt. Maar je kunt er wel lekker dobberend je krantje lezen.

De foto's zijn wereldberoemd: een man of vrouw, als in een tuinstoel in het water zittend, een krant boven zich uitstrekkend. Relaxen in de Dode Zee van Israël is een idyllisch plaatje.

ZELF NAAR Dode Zee (Israël)?

Bekijk alle 6 reizen naar Dode Zee (Israël)

In de praktijk is het vaak een stuk minder ontspannen. Je balans bewaren in water, hoe zout ook, is niet eenvoudig. Desondanks blijft dobberen in de Dode Zee gelukkig een bijzondere ervaring.

Laagste punt op aarde

De Dode Zee, eigenlijk een meer, is het laagste punt op aarde. Het ligt in het zuidoosten van Israël, op de grens met buurland Jordanië. De Dode Zee ligt op niet minder dan 422 meter onder het niveau van de oceanen. En dat is omgerekend ruim een Eiffeltoren onder Nederlands peil.

Het meer, 68 kilometer lang en 18 kilometer breed, is bovendien 378 meter diep. Het is dus met recht een gat in de aarde. De enige waterbron die het meer voedt, is de Jordaan rivier.

Zoute Zee

De Dode Zee heet ook wel Zoute Zee, omdat haar water voor 33,7 procent uit zout bestaat. Alleen het Assal meer in het Oost-Afrikaanse Djibouti en enkele meren in Antarctica zijn nog zouter. Het is deze bijzonder hoge zoutgraad die maakt dat je blijft drijven in de Dode Zee zonder iets te doen.

Ook de naam van de Dode Zee is gerelateerd aan de hoge zoutgraad. In het extreem zoute water kan nagenoeg geen organisme leven. Er zwemmen dus geen vissen. En zelfs voor bacteriën is het lastig toeven.

Dalende waterspiegel

Het regent weinig rond de Dode Zee. Het meer ligt middenin de rotsige Negev woestijn. In het noorden van het meer valt jaarlijks zo'n honderd millimeter neerslag. In het zuiden regent het niet meer dan vijftig millimeter. Dat is vijftien keer minder dan in Nederland.

Het waterniveau van de Dode Zee daalt de laatste decennia dan ook drastisch. Om opdroging van het meer te voorkomen is Jordanië, met instemming van Israël, begonnen met een grootschalig irrigatieproject.

Kuuroord

Het zoute water en vooral de hyperzoute bodemmodder van de Dode Zee heeft volgens velen een heilzame werking. Ook is de luchtdruk in het diepe dal veel hoger dan op zeeniveau. Bovendien is het zuurstofgehalte in de lucht rond de Dode Zee hoger. UV-straling van de zon is juist bijzonder laag.

Deze klimatologisch unieke omstandigheden hebben van de Dode Zee een populair kuuroord gemaakt. Als je rond het meer rijdt, doemen overal langs de oevers luxueuze hotels op, vaak met glinsterende zwembaden en jacuzzi's op de oeverhellingen.

Warm water

Je hoeft niet in één van deze dure kuuroorden te verblijven om een duik te nemen in de Dode Zee. Er zijn ook genoeg kleine, publieke strandjes. Duik echter niet letterlijk het water in. Het zout bijt dan afschuwelijk in je ogen. Ook met open wonden kun je maar beter op het droge blijven.

Wanneer je voorzichtig doet, geeft dobberen in het zoute water een magisch gevoel. Alsof je zweeft. Alsof het water je draagt. Bovendien is de Dode Zee het hele jaar door heerlijk lauw. In de winter is het zelfs warmer dan de gemiddelde 22 graden van de lucht.

Wat is er te doen bij de Dode Zee ?

 • Slaap in een Bedoeïentent in de nabijgelegen kampementen rondom de Dode Zee.
 • Geniet van de luxe, de heerlijkste massages en de fijnste beautybehandelingen in één van de kuuroorden langs de oever van de Dode Zee. Breng wel een overvolle portemonnee mee.
 • Sta voor dag en dauw op en zie rond zes uur 's ochtends de zon opkomen in de rotsachtige Negev woestijn.
 • Bekijk de overblijfselen van Herod's Noordelijke Paleis, met prachtige uitzichten aan de noord en oost zijde van het kasteel.
 • Bezoek de overblijfselen van fort Masadat. Een groep Joodse strijders pleegde hier zo'n tweeduizend jaar zelfmoord om uit handen van het enorme Romeinse leger te blijven dat hun fort op deze berg belegerde.

Reizen Dode Zee (Israël)

Reviews Dode Zee (Israël)

Deadsea (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Al Valerie op 14 november 2018

Bijzonder en fijn plekje en tegelijkertijd een mooie en gezonde ervaring voor lichaam en geest! Spelen met de modder en tegelijkertijd welness, waarna je tot slot al drijvende kunt nagenieten van je ervaring.

Pluspunten Dode Zee (Israël)

 • unieke ervaring

Minpunten Dode Zee (Israël)

 • toeristisch
Ultieme tip: Niet vantevoren scheren. Je gaat het voelen! Verder vanuit Israel zijn er geen kosten verbonden voor een bezoek aan de Dode Zee, vanuit de kant in Jordanië bleek dit wel zo te zijn
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldige mooie plek, boven alle verwachtingen! (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Lisa Praster op 14 november 2018

Dit is een van de mooiste plekken waar ik ooit geweest ben. Niet alleen is het erg bijzonder om een zee te vinden in the middle of nowhere in de woestijn, natuurlijk is de ervaring die het je geeft als je erin drijft ook onvergetelijk. Het water is warm, het uitzicht is betoverend en je voelt je alsof de hele wereld even stilstaat. Absoluut een must see! De dode zee is ook langzaam aan het verdwijnen, dus des te meer reden om zsm te gaan!

8,8
10 Algemene ervaring
10 Mooi
5 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Dode Zee (Israël)

 • Gratis
 • uniek
 • fotogeniek

Minpunten Dode Zee (Israël)

 • lastig bereikbaar
Ultieme tip: Mijn ultieme tip is om niet naar het meest toeristische gedeelte te gaan met een douche en een restaurantje - maar om aan de locals te vragen waar je het beste kunt uitstappen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een natuurlijke spa (bezocht in april 2012)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 12 augustus 2016

Het leek me wel leuk om een keer te dobberen in de Dode Zee, maar ik had niet verwacht dat het ook zo'n mooi stukje natuur zou zijn! Het zoute meer ligt middenin de woestijn en is omringd door zandkleurige bergen. Toen ik er was, was het windstil en weerspiegelden de bergen in het meer - een pastelkleurig schouwspel. Er was helemaal niemand. De enige beweging in het water maakte ik zelf. Wat een prachtige, rustgevende plaats. En ja: je blijft écht drijven. Sterker nog, hoe erg je je best ook doet, je komt met geen mogelijkheid dieper onder het water!

8,7
9 Algemene ervaring
10 Mooi
7 Bereikbaarheid
nvt Wildlife
Ultieme tip: Zorg dat het water niet in je ogen loopt! Dat voelt alsof je een pepertje in je oog uitknijpt.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Israël

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors