Masada
9,2
9,0 Algemene ervaring
10,0 Schoonheid
9,0 Interessant
9,0 Authenticiteit
9,0 Bereikbaarheid

Masada

door Marjolein den Dekker

Op een 400 meter hoge rots hakte koning Herodes zo'n dertig jaar voor de jaartelling een fort uit: Masada. Vanaf het fort zie je de Dode Zee en buurland Jordanië liggen.

Masada is als het decor van een film. De geschiedenis van koning Herodes, veroveringen door Joden, Romeinen en later Byzantijnse monniken komt tot leven in de ruïnes.

ZELF NAAR Masada?

Bekijk alle 5 reizen naar Masada

Slangenpad

Omdat Masada altijd een strategische plek is geweest waar men letterlijk om vocht, was de weg ernaartoe niet de gemakkelijkste. Fort Masada was in vroegeren tijden alleen te bereiken via het slingerende "slangenpad".

Het slingerende slangenpad was zeer steil en ezeltjes droegen de last naar boven. Wie nu Masada bezoekt, verkiest vanwege de oplopende temperaturen misschien liever de kabelbaan om naar boven te gaan.

Massale zelfmoord

Eenmaal boven wacht je een enorm rotsplateau met verschillende ruïnes. UIt de tijd van koning Herodes vind je de restanten van de drie paleizen gebouwd op rotsterrassen aan de noordkant. De Romeinen hebben aquaducten en badhuizen rijkversierd met mozaïeken achtergelaten.

De Joden laten hun sporen zien door voorraadkamers, een synagoge en mikwe; een ritueel bad. De Joden zijn in 73 na Christus massaal aan hun einde gekomen toen de Romeinen het fort dreigden te overmeesteren. De 960 Joden verkozen zelfmoord boven overgave aan de Romeinen en pleegden als groep zelfmoord in Masada.

Woestijn steenbokje

Na de Romeinen hebben Byzantijnse monniken in de vierde en vijfde eeuw het fort nog bewoond. Daarna is Masada slechts een legende die in 1838 is herontdekt door archeologen.

Tegenwoordig is het stil in Masada. De enige bewoners van Masada zijn roofvogels en Nubische steenbokjes die in de ruïnes beschutting zoeken voor een nest.

Wat is er te doen in Masada?

 • Bezoek Masada aan het begin of einde van de dag. Het fort ligt middenin de woestijn en de temperaturen kunnen nogal oplopen hier.
 • Neem de kabelbaan naar boven. Het uitzicht is fantastisch. Bovendien spaar je je krachten om het fort te bezoeken. Daal vervolgens via het slangenpad af.
 • Eenmaal boven strekt de Dode Zee zich voor je uit. Bij helder weer zie je groene Arava vallei liggen die Israël van Jordanië scheidt.
 • Neem een verrekijker mee. In de ruïnes van Masada zoeken dieren beschutting. Wij spotten een pasgeboren Nubisch steenbokje!
 • Na een bezoekje aan Masada trakteer je jezelf op een bad in de Dode Zee. Smeer jezelf in met de zwarte mineraalrijke modder en blijf drijven in het zoutste water op aarde.

Reizen Masada

Reviews Masada

Prachtig Masada (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Linda de Boer op 12 december 2017

Heel erg indrukwekkend, maar ook het verhaal erachter. Je hebt een prachtig uitzicht op de dode zee. Een bezoekje aan Masada mag absoluut niet ontbreken, als je een rondreis maakt door het mooie Israël.

9,2
9 Algemene ervaring
10 Schoonheid
9 Interessant
9 Authenticiteit
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Masada

 • Uitzicht
 • Geschiedenis
Ultieme tip: Neem water mee naar boven, want er is verder niks en het kan aardig warm worden.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Masada (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Linda de Boer op 14 november 2017

Prachtig uitzicht over de Dode Zee. Ook een indrukwekkend verhaal over wat er heeft afgespeeld op deze berg. Het is echt een bezoekje waard en ik zou het zeker aanraden. Er is veel te bekijken en te ontdekken.

Pluspunten Masada

 • uitzicht

Minpunten Masada

 • toeristisch
Ultieme tip: Neem een flesje water mee. Het is erg warm boven op de berg en er is geen winkel waar je dit kunt kopen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Joodse Trots (bezocht in juli 2011)

Review geschreven door David Brusse op 19 mei 2017

De Masada. Een magische plek met een enorm verleden. De historische resten van de romeinse belegering en de joodse onverzettelijkheid zijn heel duidelijk nog te zien. Een fantastische plek vlakbij de dode zee. Enorm het en het is afzien om naar boven te klimmen. Over het Snake Path. Ik liet me overhalen door een engelsman om de Deze trotse berg in de woestijn te beklimmen en niet met de kabelbaan te gaan. Het koste me heel veel zweet maar de voldoening was enorm!

Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Israël

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors