Anuradhapura
8,0
8,0 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
7,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
- Stranden

Anuradhapura

door Lana Leach

Anuradhapura is de eerste en oudste hoofdstad van Sri Lanka. Veel schatten uit het verleden zijn bewaard gebleven: paleizen, tempels, Koninklijke tuinen en immense stoepa's.

Anuradhapura fungeerde lange tijd als de hoofdstad van het gelijknamige koninkrijk. Duizend jaar heersten de Singhalese koningen vanuit de stad. Meer dan twaalf eeuwen was Anuradhapura het centrum van de macht, economie, cultuur en religie. Het is de belangrijkste hoofdstad uit de geschiedenis van Sri Lanka.

ZELF NAAR Anuradhapura?

Bekijk alle 48 reizen naar Anuradhapura

Irrigatiesysteem

De koningen van Anuradhapura waren hun tijd vooruit. De aanleg van een enorm irrigatiesysteem deed de stad opbloeien.

Rond 300 na Christus werden enorme waterreservoirs aangelegd. Er waren aparte gedeeltes voor drink-, bad- en waswater. De scheiding zorgde ervoor dat de bewoners niet ziek werden.

Weleens in Zuid-Afrika geweest?

Bekijk wat er te zien en doen is in Kaapstad

Bijna twee eeuwen later hebben de tanks nog steeds dezelfde functie.

Pelgrimsoord bij de Bodhi Boom

Voor boeddhisten uit de hele wereld is Anuradhapura een belangrijk pelgrimsoord. Ze komen samen bij de heilige 'Bodhi Boom'.

Boeddha zou in India onder deze vijgenboom verlicht zijn. Met de verspreiding van het Boeddhisme over Sri Lanka in de derde eeuw werd een stekje van de boom uit het Indiase Buddhagaya in Anuradhapura geplant. Het is waarschijnlijk de oudst levende boom ter wereld.

Vier grote bakstenen stoepa's beschermen het boeddhistische heiligdom. Ze zijn wel tachtig meter hoog.

Loha Prasada

Neem ook een kijkje bij Loha Prasada, het bronzen paleis. In de tweede eeuw voor Christus werd dit paleis door koning Dutugemunu gebouwd. Eens telde het koningshuis negen verdiepingen en duizenden slaapcellen, waar monniken en bezoekers konden overnachten.

Bronzen dakpannen gaven het zijn naam. Een brand verwoestte het complex voor een groot deel. Tegenwoordig herinneren 1600 pilaren aan het grandioze gebouw.

De Thuparama dagoba

Verspreid door de stad staan verschillende dagoba's, boeddhistische tempels. Vlak buiten de stad staat waarschijnlijk de oudste dagoba van de wereld, Thuparama.

Volgens een legende zou er bij deze dagoba een bot van Boeddha verborgen liggen. Het gebouw stamt uit de derde eeuw voor Christus. Het heeft de vorm van een bel en is ongeveer negentien meter hoog.

Ruvanvelisaya Dagoba

De Ruvanvelisaya Dagoba wordt de mooiste tempel van de stad genoemd. Het gebouw is meerdere malen gerestaureerd. Maar het origineel stamt uit het jaar 140 voor Christus.

Het zou koning Dutthagamini's mooiste bouwwerk zijn. De 55 meter hoge witte dagoba wordt omringd door een stenen muur met ingegraveerde olifanten. De dagoba staat in een groen park waar je heerlijk kunt wandelen langs vijvertjes en kleine ruines.

Het is al met al maar een kleine greep uit het enorme aanbod in Anuradhapura. Verken de stad op je gemak. Vraag de lokale bevolking om de verhalen achter de gebouwen. In deze heilige stad is genoeg te ontdekken.

Wat is er te doen in Anuradhapura?

 • Ga naar een van de eeuwenoude ruines. Lovamahapaya is bijvoorbeeld een negen verdiepingen tellend gebouw, waar ooit duizenden monniken woonden.
 • Bezoek de heilige 'Bodhi Boom'. Hier raakte Boeddha volgens de mythe verlicht.
 • In het Archaeology Museum kun je veel oude schatten bekijken.
 • Voor een prachtig uitzicht op het landschap en omringende bos bezoek je de Meditational Pathways. Deze liggen in de buurt van Ritigala op een 765 meter hoge berg.
 • Runanwelisaya is de oudste stoepa in Anuradhapura. Het religieuze bouwwerk is volledig in glorie hersteld. Deze moet je bekeken hebben.

Anuradhapura zelf zien? Vraag onafhankelijk advies over je reis

De reisspecialisten van de Azië Desk geven jou onafhankelijk en persoonlijk advies over jouw droomreis naar Sri Lanka. Laat gepassioneerde experts voor je zoeken. Meer weten? Bekijk alle voordelen van de Azië Desk!

Like deze pagina

Reizen Anuradhapura

Meer Anuradhapura

Reviews Anuradhapura

Een eer om erbij te zijn! (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Yoran Wijkstra op 26 november 2017

Anuradhapura is een van de drie koningssteden van Sri Lanka waar je vele tempels tegenkomt. Ook staat de viering van de heilige boom centraal in de stad. Er worden vele offers gebracht aan deze boom, wat in werkelijkheid slechts nog een tak betreft. Het complex van de heilige boom is serene en er heerst een hele surrealistische sfeer. Je kan je volledig onderdompelen in de cultuur met alles er op en eraan.

8,0
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
7 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Anuradhapura

 • Prachtige omgeving
 • goed te bereiken
 • vriendelijke mensen
Ultieme tip: Ga zo vroeg mogelijk naar de meest bekende tempels om de drukte en de extreme warmte voor te zijn.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Sri Lanka

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors