Top 5 nationale parken in Sri Lanka

Top 5 nationale parken in Sri Lanka

door Elsemieke Land

Als je in de veronderstelling bent dat Afrika de enige plek is waar je een spannende jeepsafari maakt, dan heb je het mis. Sri Lanka, de zogenaamde parel van het oosten, telt namelijk een indrukwekkend aantal nationale parken met een biodiversiteit waar je u tegen zegt.

Elk nationale park heeft haar eigen kenmerken en er is voor ieder wat wils. Wil jij tijdens je reis door Sri Lanka de Aziatische olifant niet missen? Oog in oog staan met een luipaard? Of juist op zoek naar de mooiste vogels? Wij zetten vijf nationale parken in Sri Lanka voor je op een rij!

ZELF NAAR Sri Lanka?

Bekijk alle 76 reizen naar Sri Lanka

5. Yala National Park

Een van de bekendste en grootste parken in Sri Lanka is het Yala National Park, in het zuidoosten van het land. Het natuurgebied dankt haar roem voornamelijk aan de aanzienlijke kans om luipaarden te spotten. Die kans is in verhouding groter dan in veel parken in Afrika, omdat hier de grootste populatie luipaarden per vierkante kilometer leeft.

Boek in het dorpje Tissamaharama een safari. In een jeep hobbel je over zandweggetjes, open vlaktes en langs meertjes. Omdat het park aan de kust grenst, vang je ook nog een glimp op van de zee en het strand. Tijdens dit uitstapje is de Elephant Rock die boven de bomen uittorent niet te missen. Naast luipaarden kom je hier olifanten, waterbuffels, pauwen, apen, sambaherten, visarenden, wilde zwijnen en krokodillen tegen. Daarnaast is er een zeer kleine kans om de lippenbeer te spotten.

Plan je bezoek aan Yala National Park goed. Tijdens of vlak na het regenseizoen zijn er drinkplekken in overvloed en is het moeilijker om de dieren te spotten. In het droge seizoen, tussen december en maart, is het park wel wat minder groen, maar laten de luipaarden zich wat meer zien.

4. Wilpattu National Park

Het Wilpattu National Park, gelegen in de droge laaglanden in het noordwesten van Sri Lanka, staat bekend om de vele vogelsoorten die hier voorkomen, zoals de ooievaar, aalscholvers, uilen, adelaars en lepelaars. Bezoek het park vanuit Anuradhapura, de eerste en oudste hoofdstad van het land. Hoewel het een van de grootste natuurgebieden van het eiland is, wordt het park minder bezocht dan het populaire Yala National Park. Het gebied is door moessonregens en dichte begroeiing minder toegankelijk. Slechts vijfentwintig procent van het park is open voor publiek.

Een belangrijk kenmerk van het Wilpattu National Park zijn de zestig natuurlijke meertjes en reservoirs of zogenaamde willus. Met een beetje geluk zie je hier luipaarden, de lippenbeer, herten, wilde zwijnen en krokodillen. Door de dichte begroeiing zijn de dieren moeilijker te zien, maar doordat je het park op een handjevol jeeps na voor jezelf hebt observeer je ze wel in alle rust. Bezoek Wilpattu in februari of oktober om de meeste dieren te spotten.

3. Horton Plains National Park

In het binnenland van Sri Lanka, ten zuiden van Nuwara Eliya, ligt op tweeduizend meter hoogte de hoogste vlakte van het land: Horton Plains. Ben jij een vogelliefhebber? Dan is dit nationale park iets voor jou. Hier spot je onder andere de Sri Lankaanse fluitlijster en de struikgrasmus.

Maar vogels zijn niet de enige bezienswaardigheid in dit park. Bezoek eerst de groene theeheuvels en wandel vervolgens naar de kloof van World's End. Geniet tijdens je wandeling van de rijke biodiversiteit die hier heerst. De inheemse planten en dieren zoals herten, luipaarden, eekhoorns, dwerghagedissen, maar ook vlinders die hier voorkomen, hebben zich aangepast aan het koelere klimaat op deze hoogte. Na ongeveer vijf kilometer kom je aan bij de huiveringwekkende afgrond van duizend meter en staat je een spectaculair uitzicht over de omgeving te wachten.

2. Gal Oya National Park

Gelegen in het zuidoosten van Sri Lanka is het Gal Oya National Park een van de meest ongerepte parken van het land. Dit park is de uitgelezen plek om een glimp van de Aziatische olifant op te vangen. Doordat dit park minder populair is onder toeristen zijn de dieren wat schuwer, maar de kans dat tal van andere jeeps je zicht belemmeren wanneer je er een olifant ziet is beduidend kleiner.

De dichte begroeiing in het park maakt dat reizigers het park vaak links laten liggen, maar Gal Oya is het enige gebied met de mogelijkheid van een bootsafari. Midden in het park ligt het Senanyake Samudraya meer, wat een groot deel van het park beslaat. De kleine eilandjes in het water worden druk bezocht door verschillende vogels om te broeden.

Ga op bootsafari op het meer en observeer de olifanten die aan de oever grazen of zich in het water wassen en spot vogels als de grijze pelikaan, Indiase aalscholver, de blauwe reiger en de Indische fluiteend.

1. Minneriya National Park

Als je in Sri Lanka gegarandeerd de Aziatische olifant in het wild wil zien, dan zit je in het Minneriya National Park in het oosten van Sri Lanka gebakken. In dit natuurgebied vind je de grootste populatie Aziatische olifanten ter wereld. Het park is met een aanbod van struiken, tropische bossen, moerassen en graslanden, en open vlaktes een paradijs voor deze dieren.

De olifanten stampen elk jaar heen en weer tussen het Minneriya National Park, Kaudulla en Wasgomuwa National Park. Door de jaarlijkse samenkomst van de olifanten bij het grote reservoir in Minneriya National Park om zich te wassen en voeden, draagt het gebied de bijnaam the Gathering. Hoewel Minneriya vooral populair is voor het spotten van olifanten, zijn de herten, apen, krokodillen en luipaarden die je hier tegenkomt een leuke bijkomstigheid.

Net als het Yala National Park is het droge seizoen de beste tijd om hier een safari te maken. Maar let er wel op dat het droge seizoen in het Minneriya National Park tussen maart en september valt, waarbij je in augustus en september de meeste olifanten ziet.

Reizen Sri Lanka

Specialisten Sri Lanka

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mongolië kenner
Sponsors