Top 5 plaatsen van de Culturele Driehoek

Top 5 plaatsen van de Culturele Driehoek

door Saskia Bergmeijer

Monniken lopen in hun mooiste oranje gewaden over straat, biddende mensen brengen offers aan Boeddha, heilige olifanten worden door inwoners over de weg begeleid en tempels maken elke hoek van de straat tot een bezienswaardigheid. Tijdens je rondreis door Sri Lanka weet je: dit land ademt cultuur en religie. 

Want al is Sri Lanka niet groot, het land is niet minder rijk aan bezienswaardigheden. Om de eeuwenoude cultuur van de ‘parel van het oosten’ te ontdekken, reis je af naar de Culturele Driehoek. Dit gebied reikt van Kandy in het midden, tot Polonnaruwa in het oosten en Anuradhapura in het noorden. Ongeveer 10.000 vierkante kilometer staat hier vol met eeuwenoude koningssteden, gouden paleizen en bijzondere tempels. 

ZELF NAAR Sri Lanka?

Bekijk alle 79 reizen naar Sri Lanka

Maar welke culturele plekken kies je nou uit in zo’n enorm gebied? Om je een handje te helpen hebben wij de vijf mooiste plaatsen van de Culturele Driehoek op een rijtje gezet. 

5. Heilige tand

In de drukte van verkeer, wandelende olifanten, klimmende aapjes en krioelende mensen, is de stad Kandy thuis voor één van de mooiste bezienswaardigheden tijdens je rondreis door Sri Lanka. Als je door de stad loopt, valt je al snel een groot, wit en sierlijk gebouw op. Deze Tempel van de Tand is het belangrijkste heiligdom van het land én een van de belangrijkste voor het boeddhisme. En dat is te zien. Honderden Sri Lankanen dwalen in hun mooiste traditionele outfits rond deze heilige plek. Lotusbloemen sieren offerschalen en dienen als kettingen voor de bezoekers. 

Maar niet alleen van buiten is deze Tempel van de Tand het bewonderen waard. De binnenkant is namelijk nóg indrukwekkender. Zoals de naam van de tempel al enigszins verklapt: hier ligt één van de drie overgebleven tanden van Boeddha. Bewaakt door vele gouden en witte boeddhabeelden aanschouwen dagelijks honderden de heilige ruimte waar de tand ligt.

4. Gouden schatten van Dambulla 

Een andere bijzondere tempel ligt ten noorden van Kandy. Dambulla is de stad van de Gouden tempel die bestaat uit vijf grotten. Maak een klim van twintig minuten de rots op en ontdek de eeuwenoude overblijfselen die inmiddels op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. 

Als je de grootste grot Maharaja Lena binnenkomt, staren tientallen uit de rots gehakte boeddha’s en andere goden je aan. Als je verder kijkt, word je overweldigd door kleurrijke muurschilderingen die de hele grot versieren. Ga je een grot verder, naar Devajara Viharaya, dan vult een vijftien meter lange liggende boeddha de ruimte. Bij de voet van Boeddha zit Ananda, zijn favoriete leerling en bij zijn hoofd god Vishnu, ook wel beschermer van Sri Lanka en ‘Devaraja’ genoemd. 

Maar ook bovengronds is Dambulla een kijkje waard. Als je eenmaal weer in het licht van de buitenwereld staat, verblindt het weidse uitzicht je haast. Groene bossen, heuvels en de welbekende Sigiriya Rock vormen de omgeving van Dambulla. Dus pak je camera er snel bij, want dit uitzicht staat garant voor de mooiste foto’s. 

3. Leeuwenrots 

Als je eenmaal in Dambulla bent, neem dan ook een kijkje bij Sigiriya Rock. Dit hoogtepunt van de Culturele Driehoek is van ver al goed te zien. Boven de weelderige bossen prijkt een enorme, vierkante, statige rots. Maar bovenal is Sygiriya mysterieus. Ze laat weinig los over haar bestaan, want haar geschiedenis is voor de buitenwereld nog steeds niet helemaal duidelijk. 

Toch kom je op weg naar de top beetje bij beetje in aanraking met haar verleden. Zogenoemde wolkenmeisjes staan afgebeeld in fresco’s op de rotswanden en twee enorme uitgehakte leeuwenklauwen dienen als een poort voor het laatste deel van de 1800 treden. Eenmaal boven wacht je een grote verrassing. Overblijfselen van het paleis waar koning Kassapa in de vijfde eeuw woonde vormen het dak van de zogenoemde Leeuwenrots. 

2. Immens koninkrijk

Alle koningen hebben in Sri Lanka de mooiste plaatsen uitgekozen. Want naast het Sigiriya was ook Polonnaruwa in handen van een koning. Dit is zelfs een van de oudste koningssteden waar achthonderd jaar geleden verschillende heerders over het land regeerden.  

En de overblijfselen van haar geschiedenis zijn nog goed te zien. Verwonder je over afgebrokkelde ruïnes met een hindoeïstische invloed (van de Tamils) en tempels in de oude stad. Als je dichter naar de kern van de stad gaat, kom je de statige ruïnes van het paleis tegen. Toen Polonaruwa de belangrijkste plaats van Sri Lanka was, kende dit paleis maar liefst zeven verdiepingen. Vandaag de dag zijn er nog slechts twee te zien, die een plekje hebben gekregen op de werelderfgoedlijst van Unesco.

1. Bakermat van het boeddhisme

Hét culturele pareltje hebben we natuurlijk tot het einde bewaard: Anuradhpara. In de oudste hoofdstad van Sri Lanka komen alle aspecten van het land samen. Waarschijnlijk doet het je denken aan Angkor Wat in Cambodja of Bagan in Myanmar.  

Zodra je deze stad binnenkomt, waan je je in de bakermat van het Boeddhisme. Nog nooit heb je zoveel mensen tegelijkertijd zien bidden rondom de Heilige Bodhiboom, waaronder Boeddha de Verlichting bereikte. Honderden gekleurde Sri Lankese geluksvlaggetjes hangen in de omliggende bomen en versieren de tempels en tientallen ruïnes. Apen krioelen tussen de bezoekers door en zijn brutaal genoeg om je hapje of drankje uit je hand te grissen. 

Kan jij niet wachten om de Culturele Driehoek te ontdekken? Bekijk dan al onze rondreizen naar Sri Lanka

Fotocredits: Gilberto e Roberta Gamerro | Rajeev Rajagopalan | Amila Tennakoon | Patty Ho 

Reizen Sri Lanka

Specialisten Sri Lanka

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors