Bagan
8,9
8,9 Algemene ervaring
9,5 Schoonheid
8,5 Interessant
9,1 Authenticiteit
7,8 Bereikbaarheid

Bagan

door Getaway Travel

De indrukwekkende tempelvallei van Bagan, ook wel geschreven als Pagan, mag je niet missen. Op een oppervlakte van veertig vierkante kilometer staan zo'n 4000 tempels en stoepa's waarvan de meeste meer dan 800 jaar oud zijn. Ooit stonden er zelfs 13.000! De vallei dingt hiermee samen met de Angkor Wat in Cambodja naar de meest imposante plek van Zuidoost-Azië.

De tempels werden gebouwd in de periode die de Gouden Eeuw van Myanmar genoemd mag worden: van de negende tot de dertiende eeuw. Bagan was 230 jaar lang de hoofdstad van het land en vierde hoogtij onder koning Anawrahta (1044-1077). Hij introduceerde het boeddhisme in Myanmar.

ZELF NAAR Bagan?

Bekijk alle 21 reizen naar Bagan

Magische beleving

Bezoek Bagan tijdens zonsopgang of zonsondergang wanneer een bezoek aan de vallei werkelijk een magische beleving wordt. Alle tempels bezoeken is natuurlijk onmogelijk, maar wanneer je hier een fiets huurt kom je een heel eind. Of als je een riant budget hebt, huur je een luchtballon. Tip: wacht aan het eind van de middag tot de grote groepen weg zijn en je de tempels bijna voor jezelf hebt.

Het is bijna heiligschennis om een paar tempels als de mooiste of beste te bestempelen, maar je zult toch een keuze moeten maken. Vooral omdat het in de middag bijna te heet wordt om je ontdekkingstocht voort te zetten. Enkele highlights zijn de Shwegugyi, de Gawdawpalin en de Thatbyinnyu tempel. Deze laatste is de hoogste van van heel Bagan. De Ananda Pahto is de meest heilige tempel en heeft een prachtige gouden 'sikhara' op de top en vier gigantische boeddha's bij de ingang. De Shwesandaw Paya is een elegante witte pagode met een 360 graden panoramisch uitzicht. Hier maak je de mooiste foto's!

Reizen Bagan

Meer Bagan

Reviews Bagan

Magische bestemming (bezocht in februari 2018)

Review geschreven door Roxy Doijen op 27 november 2019

Bagan is een prachtige bestemming. 'S ochtends vroeg op een e-bike door het donker op zoek naar een tempel waar je wel op mag om de zonsopkomst te bekijken is een uitdaging, maar als je dan eenmaal een plekje hebt gevonden, weet je niet wat voor iets moois je ziet. De zonsopkomst zelf boven de tempels is al prachtig. Maar wanneer de luchtballonnen omhoog komen geeft het al helemaal een magisch gevoel.
Daarnaast is het een super mooie plaats om ook overdag tempels te verkennen met een e-bike. Nog nooit zoveel tempels bij elkaar gezien. Een van de mooiste plekken om te verdwalen.

Pluspunten Bagan

 • tempels
 • zonsopkomst

Minpunten Bagan

 • Bij de bekende punten zijn er veel toeristen.
Ultieme tip: Zelf met een e-bike rond rijden overdag en tempels bekijken. Ook eventueel overdag al bekijken wel tempels je op kunt om de zonsopkomst te bekijken.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Mooiste plek ter aarde (bezocht in januari 2018)

Review geschreven door Berber Bon op 11 november 2018

Bagan is echt de mooiste plek die ik ooit bezocht heb. Overdag heerlijk op de fiets langs verlaten tempels, maar 's ochtends vindt het ware spektakel plaats. Hoe de zon langzamerhand de 2200 tempels verlicht, is werkelijk onbeschrijfelijk.

Pluspunten Bagan

 • Veel betaalbare restaurantjes
 • Vriendelijke locals
 • Veel aanbod qua e-bikes en fietsverhuur

Minpunten Bagan

 • Niet heel goed bereikbaar
Ultieme tip: Huur een fiets of een e-bike! Een top manier om verborgen tempels te ontdekken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Een van de meest magische plekken op aarde! (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Alexander Vyverman op 04 december 2017

Bagan, een rustieke plek aan de machtige Irrawaddy rivier, herbergt een van 's werelds culturele wonderen. De hele omgeving is bezaaid met boeddhistische tempels en stoepa's van uit de 9e tot 13e eeuw. Dit geeft deze anders pittoreske agrarische streek, een surreëel uitzicht!

Bagan is dan ook geen site die je bezoekt, zoals bijvoorbeeld bij Angkor in Cambodja het geval is. Maar eentje dat je best bezoekt op je eigen tempo, door middel van het huren van een fiets of indien dat moeilijk is, een elektrische scooter of een lokale gids met eigen vervoer. Neem dan ook gerust enkele dagen om Bagan te bezoeken (2 minimaal, tot 5 dagen), zo ervaar je de rust van de plek en ontdek je dagelijks iets nieuws. Hoewel het toerisme de laatste jaren fel is toegenomen, voelt het nog steeds niet overrompeld door hordes toeristen.

Uitblinker: De zonsopgang!
Bij zonsopgang (vroeg opstaan is de boodschap, want het is populair!) ga je naar een van de vele tempels met een mooi uitzicht op de streek. Wat er dan gebeurd is magie!
Tientallen ballonnen stijgen op over de net mist overtrokken streek om de zonsopgang te aanschouwen. Dit feeëriek spektakel is een must, en zal je eeuwig bijblijven.

8,8
9 Algemene ervaring
10 Schoonheid
7 Interessant
10 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Bagan

 • cultuur
 • rust
 • zonsopgang

Minpunten Bagan

 • uitgestrekt
 • veel toeristen
Ultieme tip: Huur een fiets of elektrische scooter voor alles op je eigen tempo te bezoeken!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Myanmar, Bagan. (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Nieske De blok op 03 december 2017

Huur een scooter en ga voor zonsopkomst op zoek naar een mooie plek om daar alle luchtballonnen te zien. Als je van eten houdt probeer dan zeker Tealeaf Salad. Het klinkt heel apart, maar is zeker het proberen waard.

Pluspunten Bagan

 • Lekker eten
 • aardige bevolking

Minpunten Bagan

 • Vervoer van plek naar plek kan soms lastig zijn om te regelen
Ultieme tip: Sta vroeg op voor zonsopkomst.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers

Bagan 4400 tempels (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Laura Mariman op 22 november 2017

Baga is magisch. Het plaatsje is het thuis van 4400 tempels en pagodes. Of je nou in de middag rondstruint met je scooter, vroeg opstaat voor de zonsopgang of zonsondergang, het grijpt je. Wanneer je je eerste tempel beklimt op een mega smal trapje en uiteindelijk kan kijken over het hele gebied, zie je tempel na tempel boven de bossen uitkomen. Ikzelf had het geluk om ook de ballonvaart te mogen maken (bedankt opa en oma). Met zonsopgang heb ik het tempelcomplex vanuit de lucht mogen beschouwen. Prachtig, magisch, fantastisch, uitzonderlijk. Once in a lifetime!

8,0
8 Algemene ervaring
9 Schoonheid
7 Interessant
7 Authenticiteit
9 Bereikbaarheid
Ultieme tip: The Moon is een erg goed restaurant. Vegetarisch, heerlijk vers eten. Zoek in de middag alvast zelf een tempel uit of vraag een local om een goede spot voor de zonsopgang.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Bagan: magisch landschap vol historische tempels (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Ellen Cooijmans op 18 november 2017

Bagan is een groter gebied met verschillende historische tempels. Neem minstens 2 dagen de tijd om het gebied te verkennen. Ik heb dit gedaan met een electro-scooter. Fietsend is veel te zwaar en warm. Neem voldoende water mee en bescherm je voor de zon.
Je kunt hier ook een luchtballon-trip maken, maar deze gaan alleen de lucht in tijdens het droogseizoen. Toen ik er was in juni was dit helaas niet mogelijk. Zo'n trip kost wat geld, maar lijkt me erg de moeite waard.
Enjoy prachtig Bagan!

8,4
7 Algemene ervaring
9 Schoonheid
9 Interessant
10 Authenticiteit
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Bagan

 • historie
 • authenthiek
 • tempels

Minpunten Bagan

 • toeristisch
 • prijzig
 • grootschalig
Ultieme tip: Tip: sta vroeg op voor de zonsopgang op een van de hoogste tempels voor een prachtig uitzicht. Het is dan ook stukken koeler om de tempels te verkennen en beklimmen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Magical Bagan (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Ilse Mutsaars op 14 november 2017

Bagan is geweldig mooi. Tijdens mijn reis door Myanmar was Bagan wel het hoogtepunt.
Huur een scooter en ga op pad. Bezoek stuppa's en tempels. Zet je wekker en zorg dat je de zonsopgang kunt bewonderen vanaf een tempel. Iedere ochtend stijgen er luchtballonnen op wat voor de mooiste plaatjes zorgt!

9,4
10 Algemene ervaring
10 Schoonheid
10 Interessant
8 Authenticiteit
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Bagan

 • geweldige omgeving
 • leuke marktjes
 • leuke hostels
 • sunrise

Minpunten Bagan

 • duurder dan de rest van Myanmar
Ultieme tip: Scooter huren en heerlijk rond touren. Vergeet ook niet de leuke marktjes te bezoeken, erg kleurrijk en bijzonder
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bagan (bezocht in november 2014)

Review geschreven door Saskia Steur op 12 november 2017

Prachtig unieke plek, waar honderden boeddhistische tempels en stoepa's te zien en te beklimmen zijn. Huur daar een fiets en bezichtig deze religieuze gebouwen. Maak een praatje met de 'sleutelhouders' (mensen die de sleutel hebben om de tempel / stoepa te openen voor bezichtiging) en zoek een mooie, rustige tempel uit vanwaar je de zonsondergang / zonsopgang kan bewonderen. Zie het licht spelen over het landschap en twinkelen op het goud van de stoepa's. Een zeer bijzondere ervaring.

Pluspunten Bagan

 • super vriendelijke mensen
 • het echte Azië
 • goed rond te reizen
 • mooie cultuur en natuur

Minpunten Bagan

 • mandalay is al behoorlijk toeristisch
 • pinnen alleen met creditcard
Ultieme tip: Ga in november naar de fireballoon festival in Taunggyi. Ouderwetse kermis, eettentjes, verlichte luchtballonnen en luchtballonnen met vuurwerk.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Balloons over Bagan (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Yaël Konings op 12 november 2017

To do: Huur een scooter en ga er zelf op uit in Bagan! Zo kom je vanzelf bij mooie tempels en plekjes waar niet honderden busjes met toeristen worden afgezet ;) Blijf minimaal 3 nachten en zorg dat je iedere ochtend rond 05:00 onderweg bent op zoek naar een mooi plekjes (tempel) waar je nog op mag om de beste shots te maken van de heteluchtballonnen. Vraag een local om hulp om een tempel te vinden waar men nog op mag klimmen en waar men een goed uitzicht heeft op de zonsopgang. Er zijn altijd locals in de buurt van de tempels in de vroege ochtend omdat ze weten dat toeristen op zoek zijn naar deze plekjes. Geef een kleinigheidje achteraf als bedankje voor hun hulp. Locals in Myanmar zijn zeer bescheiden en zullen hier zelf niet om vragen maar het betekent ontzettend veel voor hen.
Restaurants: Shwe Ya Su en voor een lekkere hamburger ter afwisseling na een lange reis door Azië ga je naar Weather Spoon's Bagan.

9,2
10 Algemene ervaring
10 Schoonheid
10 Interessant
10 Authenticiteit
6 Bereikbaarheid

Pluspunten Bagan

 • De tempels natuurlijk
 • de locals
 • Sfeer

Minpunten Bagan

 • Geen minpunten voor ons
Ultieme tip: Hotel: Oasis, op loopafstand van restaurants, klein zwembad en zeer fijne sfeer (geen grootschalig complex) een echte oase!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Fantastisch! (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Isabelle Cornet op 28 juni 2017

Geweldig uitzicht, vooral bij de zonsopgangen en -ondergangen. Huur wel een e-bike of een fiets om overal makkelijk te komen. De bekendste tempels zijn wel erg toeristisch, maar zoek een iets kleinere tempel uit en je bent er de enige toerist.

7,6
8 Algemene ervaring
9 Schoonheid
7 Interessant
7 Authenticiteit
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Bagan

 • Uniek landschap
 • Zonsopgang
 • Luchtballonnen

Minpunten Bagan

 • Toeristisch
 • Geen loopafstanden
Ultieme tip: Klim voor zonsopgang op een minder bekende tempel zodat je hier in alle rust van kan genieten in plaats van omringd door ladingen (!) toeristen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Bagan, stad van de tempels (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Loes Huybers op 07 mei 2017

Bagan, een warme plek in het binnenland van Myanmar. Gemakkelijk te bereiken met de bus vanuit Mandalay of Yangon. Als toerist betaal je eenmalig de entree en dan kun je vijf dagen geniet van alle mooie tempels die er te vinden zijn. Huur een Ebike of fiets en ga erop uit! Vergeet zeker de zonsopgang en zonsondergang niet mee te pakken.

Ultieme tip: Hotel Bagan.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het prachtige Bagan (bezocht in november 2013)

Review geschreven door Linde Oostenbroek op 22 januari 2017

Het was wat geklooi met visums, maar eenmaal in het land kijk je je ogen uit. De mensen zijn super lief en verrast dat er zulke lange blonde mensen over hun straten lopen. Ze spreken eigenlijk geen Engels, maar doen hun best om je de weg te wijzen of om te vragen of ze een foto mogen maken van je. In Bagan staan een paar duizend pagoda's. Sommige maar heel klein, andere meerder verdiepingen groot. Met zonsondergang kleurt alles oranje en komen de pagoda's nog mooier in beeld. Huur een elektrisch scootertje en rij off-road tussen de velden naar minder grote pagoda's. Daar zijn alleen wat locale verkopers en kun je heerlijk op je gemak naar de prachtige bouwwerken kijken

Pluspunten Bagan

 • Pagodas

Minpunten Bagan

 • warm
Ultieme tip: Een hostel/guesthouse buiten Bagan City is vaak goedkoper.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Het prachtige Bagan (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Mandy Ligtenberg op 12 december 2016

Bagan is de meest bijzondere plek tijdens onze reis van ruim drie maanden. Alle tempels kun je zelf ontdekken met een e-bike. Er zijn zoveel tempels dat je vaak alleen een tempel op je gemak kunt bekijken en dus optimaal kunt genieten van de tempels en de rust om je heen.

9,2
9 Algemene ervaring
10 Schoonheid
9 Interessant
10 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Bagan

 • super lieve en behulpzame locals
 • prachtige tempels

Minpunten Bagan

 • sommige tempels staan in de steigers door de aardbeving van augustus 2016
Ultieme tip: Huur een e-bike.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooiste dag van mijn leven in Bagan. (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Evelyn Cymbaluk op 11 oktober 2016

Bagan is een plek om nooit te vergeten. Ik zeg wel eens dat ik daar de mooiste dag van mijn leven heb meegemaakt. Op een e-bike toerden we dagen door het woestijnachtige landschap, op zoek naar tempels die we nog niet ontdekt hadden. Het was onmogelijk ze allemaal te bewonderen maar bij elke tempel viel mijn mond weer open. De schoonheid van deze eeuwen oude gebouwen en vooral de mensen die we aantroffen in en rondop de tempels maakten elk moment magisch. Er was een man die 'zijn' tempel aan ons liet zien met hierin een prachtige door hem gemaakte schildering. Ook mochten we op de tempel klimmen met een gammel laddertje van bamboe. De trots in de ogen van deze man vergeet ik nooit. Boven op de tempel hadden we een fantastisch uitzicht over de duizenden tempels van Bagan. Iets later op de dag kwam er een kudde koeien op me afgerend. Met gevaar voor eigen leven stopte ik en maakte ik een foto. Bagan is zeker een plek die ik aanraad. Hoewel het snikheet was (zo'n 50 graden), zou ik hier zo weer heen gaan. Er is geen plek te vergelijken met wat je aantreft in Bagan. Dus bij deze; zet Bagan op je bucket list! Beste tips: bedek je knieën en schouders (respect voor de cultuur), neem voldoende drinkwater mee en huur een e-bike om de omgeving te verkennen.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Schoonheid

Pluspunten Bagan

 • Super aardige locals
 • bijzondere natuur en oude tempels

Minpunten Bagan

 • het kan er super heet zijn
 • niet iedereen kan Engels
Ultieme tip: Ga erheen zonder een te duidelijke planning maar laat je mee voeren door de spontane ideeën en tips van locals.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Schitterende stad (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Liesbeth Donkelaar op 19 juni 2016

Bagan is een hele mooie stad. Huur een fiets of electrische scooter en ontdek zo alle mooie tempels. De ballonvaart boven Bagan is ook een schitterende ervaring met zonsopgang. Bij heel veel tempels moeten de schoenen uit, dus sandalen of slippers zijn heel praktisch.

8,6
9 Algemene ervaring
9 Schoonheid
8 Interessant
9 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Bagan

 • gezellige restaurantjes
 • veel bezienswaardigheden
Ultieme tip: Ballonvlucht boven Bagan met zonsopgang
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

De grootste tempelvlakte van Azië (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Merel de Bruijn op 18 april 2016

Alleen al het idee dat er duizenden tempels en stumpa's op een grote vlakte staan, klinkt erg bijzonder. En in het echt is het nog imposanter dan je je kunt voorstellen. Verspreid over 42 vierkante kilometer staan zo'n 4400 heilige gebouwen.

Ooit zouden er rond de 6000 tempels en stumpa's hebben gestaan. Tot dat de Indiërs kwamen om de rijkdommen die er bewaard lagen te stelen. Ook veel van de originele boeddha's werden aan gort geslagen. Veel boeddha's zijn gerestaureerd of vervangen. Zo komt het dat veel van de beelden die je overal binnenin ziet, op elkaar lijken.

Een van de meest bijzondere en grootste tempels is de Ananda Pahto, door onze tourguide ook wel de 'white temple' genoemd. Andere grote en bekendere tempels zijn Gawdawpalin Pahto, Thatbyinnyu Pahto en Shwezigon Paya. Deze zijn ook meteen de meest toeristische tempels om te bezoeken.

Maar ook de kleinere tempels zijn de moeite waard om te bezoeken. Alle gebouwen zijn mooi en gedetailleerd versierd. Zo is elk gebouw weer anders.

Wij spendeerden drie volle dagen in Bagan en als het kon was ik graag nog langer gebleven. Wij huurden een tourguide voor alle drie de dagen. Maar wanneer het lekker weer is, is de e-bike een aanrader om de vlakte te ontdekken. Of gewoon lekker Hollands: op de fiets. Extra geld over? Boek dan een ballonvaart!

Vergeet niet om makkelijke schoenen of slippers aan te doen. Elke tempel moet je met blote voeten betreden. Daarnaast is het ook belangrijk dat je bedekkende kleding aan of bij je hebt.

Nú is het moment om Bagan nog te bezoeken, voor het een tweede Angkor Wat wordt. Naar het schijnt groeit het aantal toeristen in Myanmar met 1 miljoen per jaar. Dat is ook in Bagan te merken. De toegangsprijs tot de vlakte werd niet al te lang geleden nog verhoogd van $10 naar $20.

9,0
8 Algemene ervaring
10 Schoonheid
9 Interessant
10 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Bagan

 • Imposant
 • Aardige locals
 • Je voelt de historie op de vlakte

Minpunten Bagan

 • Na 20 tempels kun je even tempelmoe worden
 • Het wordt steeds populairder en dus toeristischer
Ultieme tip: Tijd over? Neem de taxi naar Mount Popa. Een oude vulkaan waar tegenwoordig een grote tempel op gebouwd is.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Myanmar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mongolië kenner
Sponsors