Mandalay
7,6
7,7 Algemene ervaring
7,3 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
6,7 Restaurants
7,3 Veiligheid
- Stranden

Mandalay

door Janine Kervel

In Mandalay ga je een stap terug in de tijd. Hier in het midden van Myanmar, heerst grote armoede. Het Aziatische land loopt vergeleken met buurlanden achter in de ontwikkeling. Stap een ander tijdperk binnen.

Voordat de Britten de macht grepen in het toenmalige Birma, was Mandalay de hoofdstad van het land. Tegenwoordig is de stad een van de grotere Birmese steden. Met bijna een half miljoen inwoners en een rijke historie is Mandalay de culturele hoofdstad van Myanmar.

ZELF NAAR Mandalay?

Bekijk alle 23 reizen naar Mandalay

Birmese bouwkunst

In het centrum van Mandalay ligt het koninklijk paleis. Een groot fort omringt het gebouw. Het paleis is in 1857 gesticht op bevel van koning Mindon Min. In 1945 brandde het complete gebouw af na een gevecht tussen Britten, Indiërs en Japanners.

Het paleis is gerestaureerd, maarde originele architectuur is echter verloren gegaan. Deze kun je nog wel bewonderen in de kloosters Shwenandaw Kyaung en Shwe In Bin Kyaung. Deze gebouwen behoorden eerst tot het paleis, maar werden verplaatst. De kloosters bestaan nog uit de traditionele Birmese bouwkunst waarbij hout wordt gebruikt.

Zee van paya's

Vanaf Mandalay Hill heb je een goed uitzicht over het paleis en de stad. Het landschap is bezaaid met paya's. Een paya is een klein gebouw, versierd met boeddhistische tekens. In deze stenen torens worden in de holle ruimtes relikwieën of offers bewaard. Boeddhisten schrijven deze voorwerpen religieuze krachten toe.

Mahamuni Paya staat bekend om het grote boeddhabeeld. Het beeld is compleet bedekt met bladgoud. Arbeiders slaan nog steeds uren lang met een zware hamer op een stuk goud om hiervan bladgoud te maken. Naast het boeddhabeeld staat een enorme gong. Deze weegt maar liefst vijf duizend kilo.

Kaarsrechte straten

Zo'n beetje alles dat Myanmar produceert, is te koop op de Zeigyo. Dit is de grootste markt van Mandalay. Hier koop je veel handgemaakte spullen, maar niet tegen de goedkoopste prijs.

De straten in Mandalay staan kaarsrecht op elkaar. Zij hebben geen spannende namen. De straten heten simpelweg '23rd street' of '70th street'. Dit is een duidelijke herinnering aan de Britse overheersing.

Rondom Mandalay liggen vier ancient cities. Dit zijn Ava, Amarapura, Sagaing, Mingun. Amarapura staat bekend als onzedelijke stad. Sagaing is de beste plek om te mediteren. In Mingun vind je de Mingun Bell, de grootste ongehavende bel ter wereld. Enkel een bel in Rusland is groter, maar deze vertoont scheurtjes.

In de stad Ava verplaats je jezelf ter paard of op een stalen ros. In de ancient cities waan je je in het verleden.

Wat is er te doen in Mandalay?

 • Bezoek het paleis dat in het hart van de stad ligt. Alhoewel veel glorie is vergaan door de brand in 1945, is het gebouw nog steeds indrukwekkend.
 • Maak een wandeling in Mandalay Hill. Het heuvellandschap zorgt voor het mooiste uitzicht op de stad.
 • Struin door een zee van paya's. Deze religieuze gebouwtjes zijn erg belangrijk voor Boeddhistische Birmezen, maar zijn ook gewoon mooi om te zien.
 • Bezoek een van de ancient cities die Mandalay omringen. Hier zie je onder andere kloosters uit de negentiende eeuw.
 • Loop rond op de Zeigyo markt. Op deze vlooienmarkt is bijna alles te vinden.

Reizen Mandalay

Meer Mandalay

Reviews Mandalay

Magnificent Mandalay (bezocht in december 2019)

Review geschreven door Mark Brands op 30 december 2020

Mandalay, één van de prachtige steden van Myanmar waar je volledig veilig kan reizen. Vergeet vooral geen bezoekje te brengen aan een van de kloosters waar je de levensstijl van de monikken van dichtbij kan aanschouwen!

Pluspunten Mandalay

 • aardige locals
 • betaalbaar

Minpunten Mandalay

 • geen
Ultieme tip: Bezoek ook zeker Mingun
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers

Mandalay (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Valerie van der Burg op 08 december 2019

Mandalay is een grote stad in Myanmar, die vaak het startpunt vormt voor toeristen om verder te reizen. Toch is het erg leuk om deze stad wat langer te verkennen, en je tussen de bevolking te begeven. Het toerisme is nog in opkomst dus het is makkelijk om aan te schuiven bij de lokalen in de kleine restaurantjes, en je te laten verrassen door de authentieke smaken van de Birmese keuken.

Pluspunten Mandalay

 • goed eten

Minpunten Mandalay

 • weinig medische middelen
 • weinig keuze in hotels
Ultieme tip: Het Birmese nieuwjaarsfeest waarbij de bevolking zich 4 dagen lang op straat begeeft om een enorm watergevecht met elkaar te houden, en zo schoon het nieuwe jaar in te gaan.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers

Myanmar is geweldig (bezocht in mei 2018)

Review geschreven door Florien Oosten op 12 november 2018

Myanmar en dan dus ook mandalay is prachtig. Meest mooie en pure land wat ik ooit heb gezien. Geen vakantie land maar wel een land om natuur en stad en de mooie mensen te ervaren. Je ontmoet niet veel mensen dus ga met iemand

Pluspunten Mandalay

 • puur
 • nieuw
 • bijzonder

Minpunten Mandalay

 • slecht engels
Ultieme tip: Ga uit eten. Vraag of iemand een taxi chauffeur weet. Vast wel een oom of tante. Maak een lijstje spreek een prijs af en je bent de hele dag op pad
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mandalay, Myanmar (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Eveline de With op 11 november 2017

Mandalay is een mooie stad met een geweldig landschap! We hebben via via een lokale gids te pakken kunnen krijgen en hij heeft ons alles om Mandalay heen laten zien. Juist de niet toeristische delen waren echt super! Zo zijn we naar een klein dorpje geweest, waar toevallig net een bruiloft gaande was en wij plotsklaps op de bruiloft uitgenodigd waren, meerdere kloosters bezocht en bij de monniken een heerlijke maaltijd voorgeschoteld kregen. Een rit met paard en wagen die ons langs alle mooie bezienswaardigheden van een eilandje bracht.
Ik weet niet of zijn mail adres nog up to date is, een jaar na data, maar mocht iemand interesse hebben in ook zo’n prachtige ervaring (het is zeker een aanrader!!!) is hier zijn mailadres: thurathura006@gmail.com

8,4
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
7 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Mandalay

 • schoon
 • gastvrij
 • prachtig
Ultieme tip: Zie boven, de lokale gids :)
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Hele lieve mensen! (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 18 augustus 2016

Mandalay is de allersmerigste stinkstad waar ik ooit ben geweest. Een zware rioollucht mengt zich met uitlaatgassen, de straten zijn modderig en het eten in het gemiddelde restaurant is niet weg te krijgen. Desondanks heeft Mandalay zijn charmes en dat komt vooral door de lieve inwoners. Overal waar je komt word je begroet met een glimlach. Je wordt snel te hulp geschoten en ondervraagd; veel mensen hier hebben nog nooit een blanke huid gezien. Dat leidt vaak tot leuke gesprekken, want de meesten spreken prima Engels. Voor de stad zelf hoef je dus niet per se naar Mandalay te gaan, maar voor de mensen wel.

7,2
7 Algemene ervaring
6 Beziens­waardigheden
10 Locals
6 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Mandalay

 • Goedkoop
 • Vriendelijke locals

Minpunten Mandalay

 • Vies
Ultieme tip: Verken de stad op de fiets en bezichtig wat tempels en suikerfabriekjes. De mensen laten je graag zien hoe ze te werk gaan.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Rustige stad met veel mooie bezienswaardigheden (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Merel de Bruijn op 02 mei 2016

Mandalay is een vrij grote stad met mooie tempels en zeker het bezoeken waard als je in Myanmar bent!

Het meest opvallende in de stad is de grote stadsmuur met gracht erom heen; het paleis van Koning Mindon Min. Vanaf de Mandalay Hill (ook een aanrader!) heb je hier een mooi overzicht over. Voor $10 kun je een combiticket kopen waarmee je toegang krijgt tot meerdere bezienswaardigheden.

Ook buiten Mandalay is er veel moois te zien. Op ongeveer 10 kilometer afstand ligt Amarapura. Hier staat de U Bein Bridge: de langste taekwooden brug ter wereld. Het is erg leuk om fietsen te huren en hier op eigen gelegenheid heen te gaan. Je kunt bij het meer voor een prima bedragje bootjes huren en het meer op om de zonsondergang te bewonderen met de brug op de voorgrond, wat een magisch tafereel oplevert.

Overal vind je lekker eten. Maar voor ons staat de streetfood in Little India stipt op 1! Voor ongeveer $2 per persoon krijg je heerlijke curry's, rijst en naanbrood. Een aanrader dus!

Net als in de rest van Myanmar valt er in de avonden vrij weinig te beleven. Mandalay is verder een prima punt om verder te reizen met de trein naar onder andere Hsipaw. Er wordt gezegd dat dit één van de mooiste treinroutes ter wereld is.

7,2
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Locals
7 Restaurants
7 Veiligheid

Pluspunten Mandalay

 • Veel bezienswaardigheden
 • Lekker eten
 • Vriendelijke locals

Minpunten Mandalay

 • Het is geen bruisende stad
 • 'S avonds is er vrij weinig te doen
Ultieme tip: Beklim de Mandalay Hill rond het einde van de middag en geniet van de zonsondergang op deze mooie locatie.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Myanmar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Turkije kenner
Sponsors