Top 3 belangrijkste bedevaartsoorden in Myanmar

Top 3 belangrijkste bedevaartsoorden in Myanmar

door Elsemieke Land

Tijdens een rondreis door Myanmar ontgaat je niet dat een groot deel van de bevolking boeddhistisch is. Dit resulteert erin dat je niet ver hoeft te zoeken voor een pagode en dat je waarschijnlijk verwelkomd wordt door monniken in hun rode gewaden. 

Na een onvermijdelijk bezoek aan tempelwalhalla Bagan ben je misschien niet zo snel meer onder de indruk van zo’n pagode, maar de drie belangrijkste bedevaartsoorden staan ergens anders in Myanmar. Wij zetten ze voor je op een rij!

ZELF NAAR Myanmar?

Bekijk alle 33 reizen naar Myanmar

3. Schwedagon Pagode

De Schwedagon Pagode is de grootste tempel van Myanmar en ligt op de heuvel Singuttara aan de buitenkant van de voormalige hoofdstad Yangon

De bijna 100 meter hoge pagode steekt boven de stad uit en kenmerkt daarmee de skyline van Yangon. Het bouwwerk is ingelegd met vijftigduizend kilo goud, wat het bedevaartsoord laat schitteren in de zon. 

Om de gouden pagode heen zijn honderden kleinere pagodes, tempels en beelden ontstaan. Volgens de overlevering herbergt de pagode acht haren van Boeddha en de relikwieën van drie voorgangers. 

2. Mahamuni Pagode

Ten zuidwesten van Mandalay ligt de Mahamuni Pagode. In dit bedevaartsoord wordt het beeld Mahamuni Boeddha geëerd. 

Mahamuni Boeddha betekent letterlijk ‘de grote wijze’ en komt oorspronkelijk uit de staat Arakan. De legende vertelt dat Boeddha in de stad Dhanyawadi in Arakan verzocht een beeld van hem te ontwerpen. Toen het beeld af was ademde Boeddha op het beeld, waarna het beeld veranderde in een precieze voorstelling van Mahamuni. 

Het beeld was oorspronkelijk brons, maar werd door pelgrims bedekt met goud. Dit heeft volgens hen een geneeskrachtige werking. 

1. De Gouden Rots

De Gouden Rots in Kyaikto is niet voor niets zowel onder boeddhisten als reizigers een populaire trekpleister. Er schuilt namelijk een bijzondere legende achter de gouden verschijning.

Het rotsblok balanceert op de top van de 1100 meter hoge Kyaiktoberg. Bovenop schittert een kleine pagode. Dit alles wordt volgens de legende in balans gehouden door een haar van Boeddha. 

Je vindt de Gouden Rots zo’n 200 kilometer ten noordoosten van de voormalige hoofdstad Yangon. Het stadje Kinpun dient als toegangspoort naar dit bedevaartsoord. Ter plekke worden gouden plakjes verkocht die gelovige mannen op de rots plakken voor beter karma. Vrouwen mogen de rots niet aanraken.  

Wil jij deze indrukwekkende boeddhistische bouwwerken met eigen ogen bewonderen? Bekijk hier alle reizen naar Myanmar

Fotocredits: Paul Arps

Reizen Myanmar

Specialisten Myanmar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors