Inle Lake Jouw vakantie naar Azië begint hier!
7,8
8,3 Algemene ervaring
8,8 Mooi
7,3 Bereikbaarheid
6,3 Wildlife

Inle Lake

door Janine Kervel

Alsof complete weilanden zijn overstroomd, groeien gewassen boven de waterspiegel. Glanzende tomaten steken rood af tegen de groene en blauwe omgeving. Locals banen zich in kleine bootjes een weg door hun drijvende boerderij. In het hart van Myanmar ligt het bijzondere Inle Lake.

Het 22 kilometer lange meer ligt in de provincie Shan State. Inle Lake is het op een na grootste meer in Myanmar en ligt op bijna negenhonderd meter hoogte. Rondom Inle Lake zijn verschillende dorpen en vier steden gevestigd. Hier leven, wonen en werken mensen van en op het water.

ZELF NAAR Inle Lake?

Bekijk alle 23 reizen naar Inle Lake

Drijvende markt

Vrouwen dragen kleurrijke doeken om het hoofd gewikkeld. Het zijn de typerende hoofdtooien van de Inle streek. Jonge kinderen dragen bossen bieslook weg. De mannen peddelen op typische wijze tussen de gewassen door. Al staande met één voet de peddel bewegend.

Ywama is een dorp in het meer dat enkel met een boot te bereiken is. Het is hier, midden op het water, waar de 'Ywama floating market' plaatsvindt. Varend in boten komen kooplui naar je toe om hun waar te slijten. Deze markt duurt vijf dagen lang. Iedere dag vind je de drijvende markt ergens anders op het meer.

Springende kattenklooster

Een boottocht voert je langs de mooiste plekken van Inle Lake. De drijvende tuinen van Kela zijn de trots van de bewoners. En in het op palen gebouwde Nga Phe Kyaung klooster maak je kennis met de vele monniken die Myanmar rijk is. De in rode doeken gehulde mannen laten moeiteloos katten door een hoepel springen. Vandaar de bijnaam 'jumping cat monastery'.

Tijdens het Thadingyut Festival verlichten duizenden lichtjes Inle Lake en omgeving. Met het aansteken van kaarsen, olielampen en papieren lantaarns viert de Intha bevolking de terugkomst van Boeddha. Het festival vindt afhankelijk van de maankalender plaats in september of oktober.

Festivals

Voorafgaand aan het Thadingyut Festival is er het drie weken durende Hpaung Daw U Festival. De Birmezen dragen hun beste kleding om de boeddhistische vastentijd te vieren. In bootjes vaart de Intha en Shan bevolking naar de Hpaung Daw U pagode. In deze belangrijke boeddhistische plaats staan vijf boeddhabeelden.

Tussen honderden lichtjes, drijvende boerderijen en omringt door Birmezen in kleine bootjes kun je uren doorbrengen. Op het water van Inle Lake vergeet je even alle ellende om je heen.

Wat is er te doen rond het Inle Lake?

 • Bezoek de Ywama markt waar je proeft van lokale gerechten en de Intha bevolking beter leert kennen.
 • Vaar in een bootje over Inle Lake. Kies voor een kano die je van locals huurt. Grote boottochten zijn in handen van de overheid. Op deze manier vermijd je dat het geld rechtstreeks naar het militaire regime gaat.
 • Ga naar het Thadingyut Festival. Het meer licht op in het donker door de vele aangestoken lampionnen en kaarsen. De bevolking straalt in kleurrijke kleding.
 • Maak een lange wandeling. Rondom het meer liggen wandelpaden aangelegd, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op Inle Lake en de drijvende boerderijen.
 • Bezoek het Jumping Cat Monastery om met eigen ogen te zien hoe het klooster aan zijn naam komt.

Reizen Inle Lake

Meer Inle Lake

Reviews Inle Lake

Magistraal Myanmar (bezocht in april 2015)

Review geschreven door Valerie van der Burg op 08 december 2019

Myanmar is een land dat sinds een aantal jaar open is voor toerisme, en daardoor een erg puur land. De bevolking is traditioneel gekleed in Longhi's en vaak karakteristiek beschilderd met een soort zonnebrandpasta op het gezicht. Elke jongen zal in zijn tienerjaren een tijd in een klooster leven om zo de gebruiken van het geloof te leren, waarna een deel daar zijn levenswijze van zal maken. Met het openbaar vervoer is het land goed bereisbaar en zal je nooit lang alleen zijn voor er een gesprek met je wordt aangeknoopt (en je wat rode BeetleNut pruimtabak aangeboden krijgt).

Pluspunten Inle Lake

 • aardige locals
 • lekker eten

Minpunten Inle Lake

 • bij het lake zelf zijn veel toeristen
Ultieme tip: 3daagse hiketocht naar Inle Lake.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers

Myanmar (bezocht in februari 2019)

Review geschreven door Jeske Becker op 18 november 2019

Myanmar, een mysterieus land. Ik werd dus ontzettend nieuwsgierig. Een van de hoogtepunten was Inle Lake. Na een zware trekking aangekomen in het paradijs. Zo geweldig mooi hoe zoveel mensen van en op het meer leven!

7,5
8 Algemene ervaring
9 Mooi
7 Bereikbaarheid
6 Wildlife

Pluspunten Inle Lake

 • rust
 • veel te zien
 • uniek
Ultieme tip: Boottocht langs allerlei werkzaamheden van de locals.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Inle lake (bezocht in februari 2014)

Review geschreven door Thijs van den Broek op 14 december 2018

The size of this lake is huge and one of many highlights in Myanmar. Many locals have adapted their way of life to live in a floating village. They produce all sorts of things such as silk cloths, cigars, jewelery. Although fishing is their main occupation. Fishing is performed in upright position using one of their legs to row while their hands are used to do the actual fishing. The surrounding nature is beautiful as well, thus spend multiple days.

Pluspunten Inle Lake

 • Nature
 • Locals
 • Floating village
Ultieme tip: Taking a boat trip from Nyaungshwe around the lake.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ervaring op het water (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Ilona van Rhee op 06 december 2017

Wat een prachtig natuurgebied. De hele dag mogen genieten op de boot van alles wat we tegenkwamen. Vissers, voetpeddellaars, boten vol met mensen. Verschillende uitstapjes gemaakt naar tuinen op het water, werkplaatsen en volledige markten. Geweldig!

Pluspunten Inle Lake

 • heerlijk eten
 • zowel natuur als cultuur
Ultieme tip: Maak een boottocht en wandel door Nyaungshwe.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Trek Kalaw - Inle Lake (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Lotte Compen op 29 november 2017

De trek van Kalaw naar het Inle Lake was een super ervaring! Met een groep zijn we samen met een reisgids de tocht gaan lopen. Onderweg passeer je de mooiste landschappen. Je stopt bij locals om te zien hoe zij doeken weven, voedsel verbouwen etc. Ook alle maaltijden worden verzorgd door locals en gegeten bij hen thuis. Na een heerlijk vers bereid diner, kregen we zelfs nog wat bier om te drinken en hebben we de hele avond spellen gespeeld. De dag erna hebben we de resterende kilometers gewandeld tot het Inle Lake, waar je met een boot over het meer gaat. Je ziet de vissers en het prachtige landschap. Afsluitend is er nog een workshop sigaren maken, wat zeker de moeite waard is.

7,8
9 Algemene ervaring
9 Mooi
7 Bereikbaarheid
6 Wildlife

Pluspunten Inle Lake

 • Mooi Landschap
 • Betaalbaar

Minpunten Inle Lake

 • misschien gevaarlijk nu
Ultieme tip: Neem deel aan de trek van Kalaw tot het Inle Lake
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Inle Lake (bezocht in mei 2012)

Review geschreven door koosje de Vries op 20 november 2017

Een plek op aarde zoals geen ander. Puur en onwaarschijnlijk mooi. Mis het niet! Blijf een tijdje op die plek en ervaar de bijzonderheid van de plek en de schoonheid van de omgeving. Zelf had ik er veel langer willen blijven.

Minpunten Inle Lake

 • GEEN
Ultieme tip: Neem uitgebreid de tijd om Inle lake te bezoeken en blijf er een paar dagen om de ultieme rust en schoonheid te ervaren.
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers

Jammer (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Stevien Wiltink op 20 november 2017

Ik vond de trip over het Ingle meer al erg toeristisch, vooral 's morgens erg druk en dat vond ik jammer.
Gelukkig, 's middags de terugweg een iets ander beeld en nog mooie plaatjes kunnen schieten.

Ultieme tip: Ga niet te vroeg en trek je eigen plan
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Inle Lake (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Denise Dirksen op 13 november 2017

Als je naar Myanmar gaat, mag een bezoek aan Inle Lake niet ontbreken. Huur een longtail boot en vaar langs de vele dorpjes, tempels en ambachtelijke winkeltjes langs de oevers van het meer. En als je geluk hebt kom je ook de plaatselijke vissers tegen, die balanceren op hun smalle bootjes. Prachtig!

Pluspunten Inle Lake

 • Aardige locals
 • Mooie natuur
 • Cultuur
 • Afwisselend

Minpunten Inle Lake

 • Veel toeristen
 • Geluid van de boten
Ultieme tip: Ga niet met de eerste de beste boot mee, maar kijk eerst rond voordat je een boot huurt. Check of je schipper Engels spreekt, dat is wel zo leuk!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldige ervaring! (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Wim Luijten op 09 mei 2017

We hebben afgelopen week een geweldige 2-daagse trekking gedaan van Kalaw naar het Inle Lake. Onze gids Phyu Phyu maakte de tocht door de prachtige natuur rondom hetInle Lake een onvergetelijke ervaring. We waren onder de indruk van de hartelijkheid en vriendelijkheid van de lokale bevolking. Onderweg hebben we genoten van de prachtige natuur en honderden foto's gemaakt. Deze kleine jongen was op een waterbuffel onderweg met de kudde naar het bergdorpje. Super toch?! Het Inle Lake zelf was ook echt een bezoekje waard. Met een longtailboot zijn we de hele dag rondgevaren en hebben we allerlei interessante en mooie plekjes gezien. Het was prachtig!

Pluspunten Inle Lake

 • aardige locals
 • prachtige natuur
Ultieme tip: Trekking met Phuy Phyu. (Zie reviews op Tripadviser)
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Inle Lake is een prachtig meer , waar je lokale vissers ziet. (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Har Caelers op 15 januari 2017

Prachtig meer waar je de lokale visser ziet die met hun fuiken aan het vissen zijn en die roeien met hun voeten, heel erg mooi om te zien. Ook zie je veel groente tuinen op het water in het Inle meer, heel interessant.

Ultieme tip: Maak enkele boottochten op het meer, dit mag je echt niet missen. Zo krijg je een goede indruk van het meer en zijn bewoners en zie je prachtige vergezichten.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Inle Lake Boat Tour (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Samantha Faes op 26 oktober 2016

Inle Lake is een bijzondere meer, waarbij verschillende tempels langs de waterkant gevestigd zijn. De bootreis was een verfrissende, mooie en rustgevende ervaring. De huizen die op stokken gebouwd zijn, zijn een meesterwerk om te zien. Wanneer je van plan bent om Myanmar te bezoeken, raad ik je zeker aan om langs het Inle Lake te gaan.

Pluspunten Inle Lake

 • Mooie natuur

Minpunten Inle Lake

 • Taal barrière
Ultieme tip: Bootreis Inle Lake.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig, maar niet authentiek (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 18 augustus 2016

Bloemenzeeën, donker water, pastelkleurige bergen, vissersmannen, houten huisjes en lange boten. Dat is het schitterende Inle Lake. Midden op het meer staan kleine dorpjes op palen, waar onder meer sigaren, stoffen, zilver en ijzerwaren worden gemaakt. Je kunt een bezoekje geven aan de werkplekken en souvenirs kopen. Het is een leuke tour, maar die is inmiddels zo toeristisch geworden dat de authenticiteit er een beetje van af is. Desondanks geeft het een leuk inzicht in hoe men hier vroeger woonde en te werk ging.

8,3
8 Algemene ervaring
9 Mooi
8 Bereikbaarheid
nvt Wildlife

Pluspunten Inle Lake

 • Prachtige natuur

Minpunten Inle Lake

 • Niet authenthiek
Ultieme tip: Ga niet alleen naar de dorpjes, maar verken ook de westelijke kant van het meer. De bloemenzeeën zijn daar prachtig en je ziet er hoe mensen wonen op het meer.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Inle Lake: een bijzondere ervaring! (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Merel de Bruijn op 02 mei 2016

Het Inle Lake is één van de must see's van Myanmar. En naar mijn ervaring is dat geheel terecht. Het bezoek aan het Inle Lake is een bijzondere ervaring en ik denk er nog steeds veel aan.

Langs het 20 kilometer lange meer staan diverse dorpjes met paalhuizen. De bewoners vervoeren zichzelf met longtailbootjes en leven voornamelijk van de visvangst. En dat vissen doen ze op een bijzondere manier: met een boot balanceren ze op de boot en met de andere houden ze het visnet vast. Dit allemaal zorgt voor een heel idyllisch totaalplaatje.

Ook vind je hier bewoners die nog heel traditioneel ringen om hun nek dragen en zo hun nekken oprekken. Het is bijzonder om te zien, al zou ik niet nog een keer langs gaan. We kregen het gevoel dat de locals dit alleen nog maar doen voor de toeristen waardoor we een dierentuin gevoel kregen.

Het Inle Lake ligt ongeveer in het midden van het land en is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Daarnaast kun je ook kiezen om er via een trekking te eindigen. Deze start in Kalaw en eindigt aan de noordelijke kant van het meer. Met een longtailboot vaar je daarna in een uurtje over de hele lengte van het meer naar het kleine dorpje waar veel hotels en hostels zijn.

Ook kun je ervoor kiezen om nog een tour te doen waarbij je meerdere dorpjes aandoet. Wel goed afdingen! Het Inle Lake is redelijk toeristisch en dat weten de locals daar ook maar al te goed. Comfortabele accommodaties daarentegen vind je al voor een paar euro per nacht, inclusief ontbijt.

Voor de wijnliefhebbers: op een steenworp afstand staan de wijnranken van Mandalay. Prima te bereiken met de fiets en de locatie is super mooi.

7,5
8 Algemene ervaring
8 Mooi
7 Bereikbaarheid
7 Wildlife

Pluspunten Inle Lake

 • Uniek
 • Authentiek
 • Prachtige natuur

Minpunten Inle Lake

 • Toeristisch
 • Toeristen area stelt niet veel voor
Ultieme tip: Kies voor de trekking die eindigt langs het Inle Meer. Zo leer je de regio en al het moois nóg beter kennen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Myanmar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors