Rondreis Myanmar in twee weken

Rondreis Myanmar in twee weken

door Charlotte de Vries

Als je het vliegtuig uitstapt in Myanmar, denk je even dat je in een tijdmachine hebt gezeten. Monniken in rode gewaden staan bij de bagageband, vrouwen met een gelige crème op hun wangen wachten voor de incheckbalie en mannen in geruite longhy’s ontvangen je in hun taxi’s.

Myanmar heeft nog maar enkele jaren geleden zijn grenzen geopend voor toeristen en is daardoor een authentiek Zuidoost-Aziatisch land gebleven. Met een aantal van de belangrijkste Boeddhistische bedevaartsoorden ter wereld. En die ga je opzoeken tijdens deze rondreis door Myanmar. In twee weken reis je zo’n duizend kilometer af van Yangon naar Mandalay. Bekijk hieronder de dagindeling van een rondreis door Myanmar in twee weken!

ZELF NAAR Myanmar?

Bekijk alle 33 reizen naar Myanmar

De highlights van je rondreis door Myanmar in twee weken

Dag 1-4 Je start je rondreis door Myanmar in Yangon. Deze grote stad is een pelgrimsoord dankzij de Schwedagonpagode. 50.000 ton bladgoud en duizenden edelstenen versieren deze honderd meter hoge piek. Volgens de overlevering zouden er acht haren van Boeddha zijn veiliggesteld. Maak samen met de monniken een rondje om de pagode en verbaas je over het kostelijke bouwwerk.

De volgende dag reis je naar Hpa An, maar niet zonder een stop te maken bij de Gouden Rots in Kyaikto. Dit enorme rotsblok balanceert op de rand van een berg; volgens de lokale bevolking ligt de rots op een haar van Boeddha. Het graniet is volledig bedekt met bladgoud en bovenop de rots staat een zeven meter hoge pagode: een van de belangrijkste bedevaartsoorden van Myanmar.

In Hpa An ontwijk je de mensenmassa’s weer even. Dit plaatsje is nog redelijk toeristenvrij. Al is het uiterlijk van de stad niet echt om over naar huis te schrijven, de bewoners zijn ontzettend vriendelijk en een schitterende natuur omsingelt het stadje. Boeddhistische grotten, heilige bergen en rivieren zoek je in de omgeving op.

Dag 5-9 Kalaw lijkt in deze zin op Hpa An: het stoffige centrum van Kalaw verlaat je zo snel mogelijk om een trekking door de omgeving te maken. Je wandelt door een boeren landschap en slaapt in homestays, een fantastische ervaring. De bestemming van deze twee- of driedaagse wandeling is het beroemde Inle Lake.

Het Inle Lake strekt zich met zo’n 22 kilometer uit over de provincie Shan State. Locals varen met langwerpige bootjes naar hun op palen gebouwde dorp, markt of boerderij op het water. Pak zelf een kajak en verken de bijzondere cultuur van het Inle Lake. Geef ook een bezoekje aan de Shwe Indein-pagodes in Indein.

Dag 10-12 Je denkt dat Myanmar niet nóg mooier kan worden, maar dan rijd je Bagan binnen. Een mistige vallei gevuld met wel vierduizend tempels en stoepa’s. Al meer dan achthonderd jaar ontvangen ze pelgrims vanuit de hele wereld, en tegenwoordig ook toeristen.

Met zonsopgang kijk je vanaf een tempel uit op de vallei. De lucht kleurt van donkerblauw naar lichtroze, de tempels lichten op. Het triomfantelijke gezang van vogels maakt de setting af. Deze spirituele ervaring voel je de rest van de dag in je borst, terwijl je met een fiets of elektrische scooter langs de tempels rijdt.

Vanuit Bagan maak je een dagtrip naar Mount Popa, een tempel bovenop een berg. Wel honderd apen vergezellen je tijdens de wandeling naar boven.

Dag 13-14 Je sluit je rondreis door Myanmar in twee weken af in Mandalay. Deze grote stad staat bekend als de culturele hoofdstad van Myanmar. Bezoek er het koninklijke paleis en een aantal paya’s (religieuze bouwwerkjes), maar snuif vooral cultuur op in de antieke stadjes die Mandalay omringen. Ava, Amarapura, Sagaing en Mingun zijn voormalige steden waar je eeuwenoude pagodes en bruggen bezichtigt. Kies er één of twee uit voor je laatste dag in Mandalay.

Beste reistijd Myanmar

Myanmar kent een tropisch klimaat. Het is er het hele jaar door warm, maar in sommige maanden rijzen temperaturen de pan uit. Vooral in de droge maanden maart en april is het in Yangon wel veertig graden en in Bagan nóg warmer. In de maanden daarop vindt het regenseizoen plaats in Myanmar. De beste reistijd voor Myanmar vinden wij daarom de maanden november tot en met februari. Bedenk wel dat dit ook het hoogseizoen is in Myanmar.

Routebeschrijving

We raden je aan om deze rondreis door Myanmar met het openbaar vervoer te reizen. In dit geval zijn de openbare bussen een goede optie. Tussen de bestemmingen op deze route rijden bussen die speciaal voor toeristen zijn ingevoerd. Je koopt een kaartje bij de receptie van je verblijfplaats of van tevoren op de website van 12GO Asia. Vaak halen ze je voor de deur op, of neemt een taxi je van je hotel mee naar het busstation.

Kan jij niet wachten om deze rondreis door Myanmar in twee weken te maken? Bekijk hier het aanbod van de beste reisorganisaties!

Fotocredits: Jason Eppink 

Reizen Myanmar

Foto's & video's Rondreis Myanmar in twee weken

Specialisten Myanmar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors