Top 7 highlights in Myanmar

Top 7 highlights in Myanmar

door Tessa Voncken

Een reis naar Myanmar is een reis terug in de tijd. Mannen lopen nog in de traditionele 'longyi' en vrouwen en kinderen smeren hun gezicht in met 'thanaka', poeder van boombast. Door jarenlange isolatie is Myanmar nog maar weinig in aanraking geweest met het westerse kapitalisme. Het maakt Myanmar een van de meest authentieke én fotogenieke landen ter wereld. 

Sinds 2011 opent het land langzaam zijn deuren voor toeristen. Het toerisme heeft de laatste jaren een vogelvlucht genomen, maar in vergelijking met de meeste andere Aziatische landen is Myanmar nog steeds een onontdekte parel. En wat de stand van de huidige politieke situatie ook is, het blijft een fascinerend land met schitterende bezienswaardigheden. We hebben de mooiste highlights voor je op een rij gezet. Laat je verrassen door authentiek Myanmar. 

ZELF NAAR Myanmar?

Bekijk alle 33 reizen naar Myanmar

7. Mandalay

Voordat de Britten de macht grepen in het toenmalige Birma, was Mandalay de hoofdstad van het land. Tegenwoordig is de stad een van de grotere Birmese steden. Met bijna een half miljoen inwoners en een rijke historie is Mandalay de culturele hoofdstad van Myanmar.

In Mandalay bezoek je het koninklijk paleis, dat gesticht is in 1857 op bevel van koning Mindon Min. In 1945 brandde het gebouw grotendeels af na een gevecht tussen Britten, Indiërs en Japanners. Hoewel de originele architectuur verloren is gegaan, is het gebouw nog steeds een bezoek waard.

Maak ook aan wandeling naar Mandalya Hill. Bovenop de heuvel heb je een goed uitzicht over het paleis en de stad. Het landschap is bezaaid met paya's. Een paya is een klein gebouw, versierd met boeddhistische tekens. In deze stenen torens worden in de holle ruimtes relikwieën of offers bewaard. 

6. Ngapali Beach

Paradijselijke stranden zijn vast niet je eerste associatie met Myanmar. Toch bezit het land wel degelijk over een kustlijn die niet onderdoet voor die van Thailand. Ngapali Beach is het pronkstuk van Myanmar wat stranden betreft en terecht. Het bezit alle benodigdheden voor het perfecte strand: wit zand, kokospalmbomen, helder, turquoise zeewater en bovenal: rust. Dat laatste is iets wat vaak ontbreekt op de Thaise stranden.

Hoewel Ngapali Beach het populairste strand van Myanmar is en hier naast locals ook toeristen van de zee genieten, heeft het nog steeds de charme van een vissersdorpje. Een mooie plek om af te sluiten en bij te komen van alle indrukken en ervaringen.

5. Kalaw

Ben je in Myanmar, blijf dan niet alleen in de steden. Hoewel Yangon en Mandaly werkelijk culturele schatten zijn, is er buiten de stad ook genoeg te beleven. En het landschap van Myanmar is wonderschoon.

Kalaw is hét gebied voor trekkings in Myanmar. Er zijn verschillende soorten trekkings te maken: van een halve dag tot vijf dagen. Tijdens de trekking maak je kennis met verschillende bergstammen, elk met hun eigen taal, kleding en cultuur. 

Je komt op plekken waar de locals nog nooit een buitenlander hebben gezien. De bevolking leeft er traditioneel, bijna niemand spreekt er Engels en contact moet via gebarentaal. Een erg bijzondere ervaring!

4. Inle Lake

In het hart van Myanmar ligt het bijzondere Inle Lake. Rondom het meer zijn verschillende dorpen en vier steden gevestigd. Hier leven, wonen en werken mensen van en op het water. Locals banen zich in kleine bootjes een weg door hun drijvende boerderij. De mannen peddelen op typische wijze tussen de gewassen door. Al staande met één voet de peddel bewegend.

De beste manier om de schoonheid van het meer te ervaren is met een kanotocht. Je geniet in alle rust niet alleen meer van de prachtige omgeving, maar je komt ook op verborgen plekken en kleine dorpjes waar de motorboten niet kunnen komen. 

3. Schwedagonpagode

De voormalige hoofdstad Yangon ligt in het zuiden en is de grootste stad van het land. Yangon heeft een koninklijke uitstraling. De boeddhistische tempels, kleurrijke markten en een prachtig meer in het centrum maken de stad een bezoek waard.

Dé bezienswaarigheid van de stad is de gouden Shwedagon Paya, ofwel de Schwedagonpagode. Dit is de heiligste boeddhistische tempel in heel Myanmar. Het gebouw torent met bijna honderd meter hoogte boven alle andere gebouwen uit. In de avond is de met bladgoud bedekte tempel prachtig verlicht.

2. U Bein-brug

De U Bein-brug in Amarapura is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Myanmar. Met ruim 1,2 kilometer is het de langste teakhouten brug ter wereld. 's Avonds flaneert de plaatselijke bevolking, waaronder monniken uit het naburige klooster, op de brug. Met zonsondergang geeft de schaduw van de brug een prachtige reflectie op het water. Houd je camera maar in de aanslag!

1. Bagan

Een plek die je écht niet mag missen tijdens een rondreis door Myanmar is Bagan. Op een oppervlakte van veertig vierkante kilometer staan zo'n 4000 tempels en stoepa's waarvan de meeste meer dan 800 jaar oud zijn. De tempelstad is misschien wel een van de mooiste plekken van heel Azië.

De tempels werden gebouwd in de periode die de Gouden Eeuw van Myanmar genoemd mag worden: van de negende tot de dertiende eeuw. Bagan was 230 jaar lang de hoofdstad van het land en vierde hoogtij onder koning Anawrahta (1044-1077). Hij introduceerde het boeddhisme in Myanmar.

Alle tempels bezoeken is vrijwel ongemogelijk, maar wanneer je een fiets huurt kom je een heel eind. Bezoek de vallei tijdens zonsopgang of zonsondergang, de gouden gloed over de tempels geeft een magisch effect. Heb je wat meer budget? Maak dan een ballonvaart!

Reizen Myanmar

Specialisten Myanmar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors