Top 4 mooiste treinreizen in Sri Lanka

Top 4 mooiste treinreizen in Sri Lanka

door Elsemieke Land

Je duwt je raampje omhoog en wendt je hoofd richting de frisse lucht die je tegemoet komt. Je haren wapperen in de wind wanneer je je hoofd naar buiten steekt. Vanaf een paar raampjes verder staren een paar jonge, nieuwsgierige donkerbruine ogen je aan. Je ogen turen langs de blauwe of roodbruine wagons, waar hier en daar een nog een hoofd, arm of zelfs half lichaam vanaf het balkon naar buiten steekt. Je bestudeert de omgeving en kijkt uit over theevelden die zich uitstrekken over de groene heuvels. Je bent op rondreis in Sri Lanka!

Als je nog geen treinreis in Sri Lanka hebt meegemaakt, dan herken je deze scène misschien wel van de foto’s. Een treinreis maken in Sri Lanka is één van de beloftes die je jezelf doet wanneer je een rondreis door Sri Lanka plant. Het is een must-do in de zogenaamde parel van het oosten! Welke routes dan een aanrader zijn? Wij verklappen je de vier mooiste treinreizen in Sri Lanka! 

ZELF NAAR Sri Lanka?

Bekijk alle 79 reizen naar Sri Lanka

4. Reis langs de westkust

De kans is groot dat je rondreis door Sri Lanka begint in Colombo. De meningen over de hoofdstad van Sri Lanka zijn verdeeld, maar veel reizigers zijn hier snel uitgekeken en trekken al gauw het land in. Heb jij de stad ook wel gezien? Stap bijvoorbeeld op de trein richting Matara. Het is een van de vele treinreizen die start in de Sri Lankaanse hoofdstad. 

De route van Colombo naar Matara leidt je ruim 150 kilometer langs de westkust van Sri Lanka en verschaft je een groot deel van de reis een panorama-uitzicht over de Aribische Zee. Op andere delen van de route is de schade van de tsunami in 2004 nog goed zichtbaar. Veel locals leven in eenvoudige hutjes langs het spoor. 

Op de stukken langs de kust spot je hier en daar een surfer. Bijvoorbeeld in Hikkaduwa, een van de kustplaatsen waar de trein onderweg stopt. Stap hier uit om zelf een golf te pakken, of blijf nog even zitten tot de volgende stop: de oude VOC-havenstad Galle. Bij het Fort van Galle en in het Nederlands Museum vind je restanten van de Nederlandse overheersing. Ook in het levendige stadje Matara, het eindpunt van deze treinreis, herken je in de gebouwen nog veel Nederlandse invloeden. 

3. Van west naar oost

Voor de route van de westkust naar het oosten stap je wederom op de trein in Colombo. Via Kandy reis je richting het noordoosten, waar het spoor zich bij Gal Oya uiteen splitst en je de keuze hebt om je reis te vervolgen naar Tricomalee of Batticaloa aan de oostkust van Sri Lanka. 

Laat je meevoeren door de binnenlanden en zie de landschappen veranderen van theeplantages, weelderige jungle en heuvellandschappen tot aan de vlakke groene landschappen richting de kust. 

Omdat deze treinreis je van kust naar kust leidt, zie je veel van het land. Je bent dan ook wel acht tot tien uur onderweg. Gelukkig trakteert de authentieke oostkust van Sri Lanka je op heerlijke zandstranden om op bij te komen van deze lange rit. 

2. De trein naar het noorden

Kilometers spoor schieten letterlijk onder je door tijdens de lange rit van Colombo naar Jaffna. De route brengt je in zes tot negen uur naar het noordelijkste puntje van Sri Lanka. De reis leidt je langs een aantal steden en enigszins dorre landschappen met hier en daar wat groen, maar wanneer je Jaffna nadert verandert je uitzicht ineens en kijk je uit over lagunes en zoutpannen. Op het laatst word je zelfs aan beide kanten omringd door zee. 

De route richting het weinig bezochte noorden van Sri Lanka is pas sinds kort weer open. De regio was lange tijd ontoegankelijk voor toeristen vanwege jarenlange oorlog in het noorden van Sri Lanka. Dus grijp je kans nu het weer mogelijk is om Jaffna en zijn omgeving te ontdekken. Hoewel de Indiase invloeden overheersen, ademt de stad nog steeds de Nederlandse geschiedenis. De koloniale gebouwen, het Nederlandse Jaffna Fort en Delft-eiland zijn de stille getuigen van de Nederlandse kolonisatie. 

Maak je deze rit overdag? Maak dan zeker een tussenstop in Sri Lanka’s voormalige hoofdstad Anuradhapura. Je vindt er historische schatten als paleizen, tempels, koninklijke tuinen en enorme stoepa’s. Kies je voor de nachttrein, dan is het mogelijk om een sleeper te boeken. Wanneer je ‘s ochtends vroeg je eindbestemming nadert, zie je de zon opkomen boven de zee.

1. De scenische route tussen Kandy en Ella

Met trein of alternatief vervoer reis je naar Kandy. Het is hét startpunt voor de mooiste en meest populaire treinreis van Sri Lanka: de route tussen Kandy en Ella. Zeven uur lang tuft deze trein door de binnenlanden van Sri Lanka, wat resulteert in uitzichten over groene heuvels vol theeplantages en rijstvelden, kletterende watervallen, en authentieke dorpen.

Onderweg stop je in Nuwara Eliya. Het stadje vol Britse huizen wordt omringd door theeplantages. Na deze tussenstop volgt het mooiste deel van de route naar Ella. Zo rijd je bijvoorbeeld over de indrukwekkende Nine Arch Bridge tussen Demodara en Ella, die het weelderige junglelandschap onderbreekt. Eenmaal aangekomen in Ella hike je terug naar deze plek om dit bouwwerk van een afstandje beter te bekijken. 

De treinreis tussen Kandy en Ella wordt gezien als de meest scenische route van Sri Lanka en een van de mooiste treinreizen ter wereld. Verwacht dan ook niet dat je de enige bent die een treinkaartje voor deze rit wil bemachtigen. Koop je kaartje daarom zo vroeg mogelijk op het treinstation, of boek via je hotel, touroperator of ver vooraf online. Probeer een kaartje voor de eerste klas te scoren, zodat je in de observation class terecht komt. Van hieruit heb je het beste uitzicht!

Tip: Zijn alle treinkaartjes van Kandy naar Ella uitverkocht? Maak de reis dan in de omgekeerde richting, vaak is deze rit een stuk rustiger! 

Sta jij te trappelen om een van deze treinreizen te maken? Bekijk hier alle rondreizen door Sri Lanka!

Fotocredits: Stephen J Mason PhotographyAnton CroosKesara RathnayakeDennis Binzen

Reizen Sri Lanka

Specialisten Sri Lanka

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bhutan kenner
Sponsors