Nuwara Eliya
8,1
8,0 Algemene ervaring
9,0 Mooi
7,5 Bereikbaarheid
8,0 Wildlife

Nuwara Eliya

door Maarten van Dun

Nuwara Eliya is een sterk Engels landbouwgebied dat vooral bekend staat om zijn theeplantages. De weg naar Nuwara Eliya, in de centrale hooglanden van Sri Lanka, leidt door een streek die ook wel Little England wordt genoemd. Ga voor of na je bezoek aan de theeplantages ook zeker naar het Horton Plains National Park, ten zuiden Nuwara Eliya, om grote luipaarden te spotten.

Glooiend landschap

Door een mistige lucht rijd je langs groene plantages. Vrouwen in kleurige saris zijn aan het werk in het glooiende landschap. Langzaam slinger je omhoog. Naarmate je hoger klimt, veranderen rijstvelden in theeplantages. Het koele en natte klimaat in de bergen zorgt voor veel Europese gewassen. Wortels, aardappelen en prei groeien op de vlakke stukken. Groene theeplanten bedekken steile hellingen.

ZELF NAAR Nuwara Eliya?

Bekijk alle 50 reizen naar Nuwara Eliya

Op 1.868 meter hoogte kom je Nuwara Eliya binnen. Nu lijk je echt in Engeland aangekomen. Het stadje staat vol statige Britse huizen met rode daken en nette tuinen. Versierd met rozenperkjes, omringd door keurige heggen.

Engelse invloeden

Zelfs van binnen zijn de gebouwen Engels ingericht. Lange, hoge gangen verbinden de statige vertrekken met donkerkleurig parket en pluche stoelen. 's Nachts wordt het behoorlijk koud onder je dikke deken.

Engelse kolonisten brachten lang in Nuwara Eliya hun vakantie door. Zij jaagden op vossen, visten forel en speelden potjes cricket en polo.

In de negentiende eeuw stichtte Samuel Baker dit gezondheidsresort in de bergen. Nog steeds bouwen de Sri Lankezen verder in de Engelse stijl.

Horton Plains National Park

De volgende dag stap je in een tuktuk op weg naar Horton Plains National Park. Langs rode telefooncellen en brievenbussen rijd je het stadje uit. Je passeert vrolijk gekleurde eetstalletjes. Een jonge verkoper rent met bloemen achter je aan. In de verte zie je de hoogste piek van Sri Lanka: de Pedro berg, of Pidurutalagala.

Horton Plains, beslaat een stuk regenwoud van ruim dertig vierkante kilometer op zo'n 2.200 meter hoogte. Er wonen herten, apen, vogels en zelfs luipaarden. De luipaarden zijn groter dan hun Afrikaanse en Indiase soortgenoten en zijn in het park relatief gemakkelijk te spotten.

Baker's Falls

Bij World's End kijk je in een 1.500 meter diep ravijn. Direct onder het stoffige pad begint de junglebegroeiing aan de steile afdaling. Langzaam trekt de mist op uit de diepte. Onder een helder blauwe lucht kijk je uit over groene, wollige bergtoppen.

Op de weg naar beneden kondigt een hard geklater de Baker's Falls aan. Breed uitgewaaierd over de rotsen stort het water twintig meter naar beneden. De waterval dankt zijn naam aan Samuel Baker, de stichter van Nuwara Eliya.

Theeplukkers

Verderop langs het pad halen theeplukkers je in. De vrouwen dragen grote manden en zakken op hun rug. Ze tillen de last met een band om hun voorhoofd. Plastic poncho's beschermen hen tegen de beginnende regen. In Nuwara Eliya volgt het leven het eeuwige ritme van de theevelden.

Wat is er te doen in Nuwara Eliya?

  • Drink verse thee in oud Engeland, bij Pedro Tea Factory.
  • Bezoek het Sri Lankees Nieuwjaar in april.
  • Wandel door de Hortons Plains and World's End. Wie weet spot je herten, luipaarden en apen!
  • Vaar over het verlaten Lake Gregory.
  • Speel een potje golf bij Engelse countyclub Hill Club.

Reizen Nuwara Eliya

Meer Nuwara Eliya

Reviews Nuwara Eliya

per trein door de theeplantages van Sri Lanka (bezocht in februari 2015)

Review geschreven door Marjolijn Klik op 12 november 2017

Het frisse klimaat en fraaie landschap lokte veel rijke Britse kolonisten naar Nuwara Eliya. Iets van die oude koloniale sfeer is nog terug te vinden in de grote hotels en de golfbaan, maar voor ons was Nuwara Eliya vooral overnachtingsplek en uitvalsbasis voor een treinreis naar Ella door het met theeplantages bedekte heuvelland. Deze treinreis is beslist één van de hoogtepunten in een reis door Sri Lanka. Wil je vanuit het raam van de trein fotograferen en in contact komen met de lokale bevolking, boek dan tweede klas, in de luxere eerste klas met airco kunnen de ramen niet open.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Mooi
8 Bereikbaarheid
nvt Wildlife

Pluspunten Nuwara Eliya

  • oude koloniale sfeer en ruime overnachtingsmogelijkheden dus goed uitgangspunt voor een treinreis door het heuvelland

Minpunten Nuwara Eliya

  • fris maar ook vrij klam klimaat
Ultieme tip: Het is in Nuwara Eliya fris, en klam, neem een wollen trui mee en een vacuum verpakte droge handdoek.
Aangeraden voor: Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig nuwara eliyah (bezocht in december 2013)

Review geschreven door Arjan Renders op 06 juni 2017

Nuwara eliya is een prachtig groen stukje Sri Lanka. Heerlijk ochtendhike gehad op Horton plains met de watervallen en worlds end. Het is een behoorlijke rit naar Horton plains vanuit het dorp dus zorg dat je op tijd vertrekt om van het uitzicht bij worlds end te genieten.

8,3
8 Algemene ervaring
10 Mooi
7 Bereikbaarheid
8 Wildlife
Ultieme tip: Horton plains, vertrek wel vroeg om op tijd bij worlds end te zijn. Vertrek rond vier uur in de ochtend.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Sri Lanka

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mongolië kenner
Sponsors