Malé Atollen

Malé Atollen

door Niels Posthumus

Er zijn weinig betere duikplekken dan de Malediven. Het zicht tot soms wel vijftig meter is ongeëvenaard en onder water omringen haaien, barracuda's, murenen en manta roggen je.

Geen land ter wereld staat zo sterk bekend om zijn duikmogelijkheden als de Islamitische republiek de Malediven. De 1.200 eilandjes - vaak niet groter dan twee vierkante kilometer - bakenen een grote onderwaterspeeltuin vol koraal en vissen af.

ZELF NAAR Malediven?

Bekijk alle 9 reizen naar Malediven

Het hele jaar door kun je er terecht. Het zicht is er nooit minder dan vijftien meter. En doorgaans komt het dichterbij de 25 meter. Als je geluk hebt, kun je zelfs wel vijftig meter ver zien onder water.

Zeegebergte

De Malediven zijn ontstaan toen een zeegebergte lang geleden door natuurkrachten omhoog werd gestuwd. Koraal hechtte zich aan de toppen van de bergen en vormden zo koraalriffen kleine eilandjes.

Het voedselrijke, warme water - altijd tussen de 26 en 30 graden Celsius - bleek bovendien een perfecte leefomgeving voor honderden verschillende soorten koraalvissen, haaien en schildpadden.

Malé Atol: koraalmuren en Shark Point

De bekendste plekken op de Malediven om te duiken zijn het Noord en Zuid Malé Atol. Een atol is een plek waar veel kleine eilandjes samenklitten. Op het Malé atol is ook de hoofdstad van de Malediven, Malé, te vinden.

Het gebied in het noorden van de Malé Atol staat bekend om zijn imposante koraalmuren. Een beroemde plek in het Zuid Atol is Shark Point. De naam zegt het al. Dit is de plek waar je heen moet om haaien te spotten. De witvinhaaien en rifhaaien die je hier vrijwel zeker zult zien, doen je niets. Je kunt hier ook op verkenningstocht gaan in de vele onderwater grotten.

Enorme vissen en roggen in het diepe blauw

Je zult zeker niet alleen haaien spotten onder water. Er zwemmen in de wateren van de Malediven ook veel kleinere koraalvissen als puffervissen, stingrays, clownsvissen, sweetlips, trompetvissen, adelaarsroggen, papegaaivissen, eenhoorntjes en doktersvissen. Vooral het Banana Reef ten oosten van het Noord Malé Atol staat bekend als enorm visrijk.

Grotere jongens die je hier, naast de haaien, kunt aantreffen zijn grote baarzen, barracuda's, murenen, roggen en schildpadden. Wie deze onderwaterkolossen niet ziet tijdens zijn verblijf onder water rond de Malediven, heeft simpelweg niet goed gekeken.

Voor hen een goede tip: kijk vooral af en toe ook in het diepe blauw. Veel duikers hebben de neiging om al hun aandacht te laten uitgaan naar het koraal, maar juist in het open water zwemmen vaak de grootste vissen.

Beste duiktijd: januari tot maart

De beste tijd om te gaan duiken rond de Malediven is tussen januari en maart, al blijf het zicht onderwater altijd enigszins een kwestie van pech of geluk.

Kom je voornamelijk om manta's te zien, dan moet je in mei tot september in het Noord Malé Atol zijn, aan de westkant van de Malediven tussen februari en mei of tijdens onze wintermaanden in het Zuid Malé Atol.

Wat is er te zien bij de Malé Atollen?

  • Banana Reef. De eerste duikspot is nog steeds erg populair.
  • Kuda Haa. Een van de highlights van de Malediven.
  • Gangehi Kandu. De beste plek om haaien de spotten.
  • Kandurah Thila. Dit is een beschermd gebied en zeker de moeite waard.
  • Broken Rock. Doordat een rots in zee is gevallen, is het zicht extra mooi. Je kunt erdoorheen duiken.

Reizen Malediven

Meer Malé Atollen

Specialisten Malediven

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Israël kenner
Sponsors