Taj Mahal
8,6
8,5 Algemene ervaring
9,8 Interessant
7,5 Prijs-kwaliteit

Taj Mahal

door Victorine Sandkuyl

Eén van 's werelds meest majestueuze gebouwen rijst als een fonkelende diamant op uit de grond. De immense grootte, de prachtige details, het witte marmer en de prachtige tuinen eromheen; alles aan de Taj Mahal in India is overweldigend.

De eerste aanblik van de Taj Mahal in Agra zal je de adem ontnemen. Zodra je door de toegangspoort loopt, zie je aan de overkant van de perfect onderhouden tuin een wit gebouw opdoemen, zoals je een bergketen aan de horizon ziet opdoemen. Laat je tijdens je rondreis in India bevangen door de ongekende architectonische schoonheid en creativiteit van de Taj Mahal.

ZELF NAAR Taj Mahal?

Bekijk alle 34 reizen naar Taj Mahal

Geschiedenis

De geschiedenis van de Taj Mahal is erg bijzonder. Het wereldberoemde mausoleum is namelijk in naam van de liefde gebouwd en nog steeds staat het symbool voor de liefde voor een vrouw. Het prachtig witte gebouw in Agra werd aan het einde van de zestiende eeuw gebouwd voor Mumtaz Mahal. Zij was de lievelingsvrouw van de vijfde islamitische Mogol keizer Sjah Jahan. Tijdens de bevalling van hun veertiende kind stierf Mumtaz Mahal en haar man bleef alleen en diepbedroefd achter.

Zes maanden na de dood van zijn geliefde begon Sjah Jahan aan de bouw van de Taj Mahal. Het moest het mooiste mausoleum ter wereld worden en het eindresultaat mag er zijn. De Taj Mahal is een van de meest verfijnde en bijzondere bouwwerken op aarde. Met de hulp van architecten en kunstenaars uit Azië en het Midden-Oosten werd het mausoleum in 22 jaar tijd gebouwd.

Agra

's Werelds meest beroemde mausoleum vind je in Agra, op ongeveer tweehonderd kilometer van de hoofdstad Delhi. Samen met Delhi en Jaipur vormt Agra de zogeheten gouden driehoek, een van de mooiste stukken van India.

De stad Agra ligt in een grote bocht van de heilige rivier de Yamuna en aan de andere kant van deze rivier vind je het Agra Fort. Het fort staat ook bekend als het Rode Fort, omdat het is opgebouwd uit rood zandsteen. Bezoek Agra Fort en ga op zoek naar de cel waar Sjah Jahan zat opgesloten. Zijn eigen zoon Aurangzeb heeft hem acht jaar gevangen gehouden in het Rode Fort. Sjah Jahan's enige troost was dat hij door het kleine venster van zijn cel de Taj Mahal in de verte kon zien liggen.

Taj Mahal: hotels

Het aanbod aan hotels in Agra is erg groot. Of je nu op zoek bent naar een luxe hotelkamer of een dorm met andere reizigers. In Taj Ganj, een wirwar van nauwe steegjes direct ten zuiden van de Taj Mahal, vind je veel mogelijkheden voor budgetreizigers. Degenen die wat meer budget hebben, vinden aan Fatehabad Road modernere en chiquere opties om te overnachten.

Zorg ervoor dat jouw accommodatie over een rooftop terras beschikt, vanaf hier heb je een weergaloos uitzicht op de Taj Mahal. Tijdens zonsopgang krijgt het mausoleum een zachtroze kleur, wanneer het ochtendlicht het marmer streelt. In de avonduren zie je juist hoe een blauwe goed zich over de Taj Mahal verspreidt. Wanneer je het imposante bouwwerk ook aanschouwt, het licht creëert op elk moment van de dag een magisch moment en je waant je onderdeel van een sprookje uit Duizend-en-een-nacht.

Wat is er te doen in Taj Mahal?

 • Om zes uur gaan de poorten van de Taj Mahal open. Zorg dat je er dan ook bent om de Taj Mahal enigszins rustig te kunnen bekijken.
 • De ochtend is ook het beste moment om de Taj Mahal te fotograferen. In het zonslicht kleurt het paleis even roze.
 • Neem een gids die je meer kan vertellen over de geschiedenis van de Taj Mahal. Het paleis komt dan echt tot leven.
 • Bekijk de details van in het interieur van de Taj Mahal. Edelstenen schitteren je tegemoet.
 • Laat je schoenen bewaakt achter voor een paar roepie. Bij terugkomst kunnen ze anders zomaar verdwenen zijn.

Reizen Taj Mahal

Meer Taj Mahal

Reviews Taj Mahal

Taj Mahal (bezocht in mei 2018)

Review geschreven door Taika Damen op 17 december 2018

Het waanzinnig indrukwekkende gebouw kun je het allerbest bezoeken in het mooie ochtendlicht. De kleur van het witte gebouw vangt het licht dan het allermooist. Ook is het dan nog niet druk, absoluut de moeite waard om je wekker hiervoor extra vroeg te zetten!

8,0
8 Algemene ervaring
9 Interessant
7 Prijs-kwaliteit

Pluspunten Taj Mahal

 • Indrukwekkend
 • Mooi
 • Iconisch

Minpunten Taj Mahal

 • Erg druk
Ultieme tip: Ga vroeg! In het ochtendlicht is de Taj Mahal het allermooist.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Taj Mahal oktober 2018 (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Mark Brands op 13 november 2018

Vroeg opstaan.. om 4 uur uit de veren.. ontbijtje en om 4.45 in de TukTuk naar de Taj Mahal. Je moet er wat voor over hebben om dot wereldwonder in rust te kunnen bewonderen. Wat is de beloning dan groot als je als een van de eerste door de poorten stapt.. het licht speelde mooi mee.. dus de gewenste foto's hebben we als bonus om altijd op het moment terug te kunnen kijken. Een aanrader voor een ieder die de kans heeft de Taj te bezoeken.

9,3
9 Algemene ervaring
10 Interessant
9 Prijs-kwaliteit

Pluspunten Taj Mahal

 • Betaalbaar
 • wereldwonder
 • fotografie

Minpunten Taj Mahal

 • veel toeristen
Ultieme tip: Sta vroeg op en zorg dat je als eerste bij de ingang staat.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Taj Mahal met zonsopkomst (bezocht in december 2017)

Review geschreven door Yvonne Van Uffelen op 31 december 2017

De Taj Mahal met zonsopkomst is zeker een aanrader. Door de zon krijgt de Taj Mahal een warmere gloed. Daarnaast is het ook nog wat rustiger met toeristen.
Ik vond het één van de hoogteputen van mijn reis naar India! Je ziet het op zoveel plaatjes, maar in het echt is het nog zoveel mooier.

Pluspunten Taj Mahal

 • betaalbaar
 • prachtig gebouw
 • gebouw van de liefde

Minpunten Taj Mahal

 • Later op de dag veel toeristen
 • soms erg veel mist
Ultieme tip: Probeer er met zonsopkomst al te zijn!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Taj Mahal at sunrise (bezocht in december 2017)

Review geschreven door Yvonne van Uffelen op 31 december 2017

Ik hou enorm van zonsopkomsten en mijn schoonfamilie was zo lief om om een uur in de nacht op te staan om op tijd bij de Taj Mahal te zijn. En wat was het prachtig en zo speciaal! De gloed op de Taj Mahal van de zon was alles waard! Omdat wij er vroeg waren, was het nog erg rustig bij de Taj Mahal!
Het is ook belangrijk om van te voren het weer te checken, het kan soms erg mistig zijn en dan zie je het veel minder en dat ja gevaarlijk met rijden!

Pluspunten Taj Mahal

 • prachtig gebouw
 • gebouw van de liefde

Minpunten Taj Mahal

 • Veel toeristen
Ultieme tip: Ga zo vroeg mogelijk naar de Taj Mahal.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Zo mooi als iedereen zegt (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Shanna Mol op 10 december 2017

De Taj Mahal is het hoogtepunt van India en hij was ook echt zo prachtig als iedereen beweerde. We beginnen al vroeg weg van ons hotel om de grootste drukte te vermijden. De ingang (één van de) was erg primitief maar de controle des te beter. Geen paraplu's, statieven (statiefjes) etc. mee. Lees je dus van tevoren goed in wat je wel en niet mee mag nemen. Je betaald als toerist 2000 rupee terwijl de lokale bevolking slecht 40 rupee betaald, je krijgt er dan wel een flesje water bij.
Twee tips:
1) Ga vroeg! Het is even vervelend om vroeg op te staan maar het is het waard. Als je als één van de eerste bent kun je zelfs nog foto's maken waar geen/ weinig andere toeristen op staan. En met een beetje mazzel heb je ook nog een prachtige zonsopkomst.

2) Voor een mooie zonsondergang kun je met een tuktuk naar de andere kant van de rivier gaan. Het is hier erg rustig en je hebt mooi de gelegenheid om rustig wat foto's te maken. Je betaald 500 rupee entree maar dat is het wel waard.

Ook al is het de duurste bezienswaardigheid in India, het is ook een van de mooiste en bijzonderste dus ik ga er zeker nog een keer heen.

Pluspunten Taj Mahal

 • schone stad

Minpunten Taj Mahal

 • veel oplichters
Ultieme tip: Ga vroeg! En lees van tevoren goed door wat je allemaal mee mag nemen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Cultuurliefhebbers

Taj Mahal (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Carina Lievendag op 05 december 2017

Wat een ervaring om de Taj Mahal met eigen ogen te mogen zien, ik had geen idee dat het zo enorm groot en mooi zou zijn. Ook de omliggende tuinen en waterpartijen hebben mijn hart gestolen door hun mooie kleuren en schitterende weerspiegelingen. De vele, meestal uit India afkomstige, bezoekers gehuld in hun prachtige kleurige kleding maken het totaal plaatje compleet. Een echte aanrader dus.

Ultieme tip: Ga vooral op tijd want dan is het nog koel en zeer rustig.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Onbeschrijfelijk (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Truus Fokkelman op 15 november 2017

De Taj Mahal... Aĺs je ooit de kans krijgt dit te gaan zien, moet je het zeker doen! Alles wat je er ooit van gezien hebt op foto's of tv, verbleekt bij het moment waarop je uit het donker van het voorgebouw de Taj Mahal in het schitterende zonlicht ziet: stralend wit en perfect in harmonie! Overweldigend!!

Ultieme tip: Geef je over aan het moment en geniet!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Onbeschrijfelijk mooi (bezocht in oktober 2014)

Review geschreven door Carmen Boerdijk op 12 november 2017

Een rondreis van 2 weken door Noord-India met als highlight een bezoek aan de Taj Mahal.
Om 5 uur 's ochtends opstaan om dan om 6 uur de zon op te zien komen boven de Taj Mahal was een onbeschrijfelijke en onvergetelijke ervaring. Met een privégids kregen we een rondleiding waarbij we veel geleerd hebben over dit wereldwonder. Gastvrij, vriendelijk en wondermooi land.
Naast de Taj Mahal bezocht te hebben hebben we het windpaleis bezocht, het tijgerreservaat waar we ook geslapen hebben en een wilde tijger op 2 meter afstand aan ons voorbij zien lopen en nog veel meer bijzondere ervaringen opgedaan. Ongelofelijk!

9,0
8 Algemene ervaring
10 Interessant
9 Prijs-kwaliteit

Pluspunten Taj Mahal

 • uitzicht
 • geschiedenis
 • symetrie
 • tombe
 • teken van liefde

Minpunten Taj Mahal

 • vroeg op staan
 • drukte
Ultieme tip: Zorg dat je er 's ochtends zo vroeg mogelijk bent voor de zonsopgang!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

groots (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Henk van der Greft op 15 januari 2017

Al veel gezien op tv of foto's maar nu zelf ervaren, groots, dat is in één woord wat het is. De mensen die er allemaal zijn, het grote witte gebouw, de pilaren (helaas twee in de steigers) maar het blijft een gigantisch mooi bouwwerk.

Pluspunten Taj Mahal

 • mooi

Minpunten Taj Mahal

 • druk
Ultieme tip: op het eind van de dag is het wat rustiger.
Aangeraden voor: Gezinnen, Cultuurliefhebbers

De 7 Wereldwonderen (bezocht in maart 2015)

Review geschreven door Stephanie Anthonio op 08 oktober 2016

Wat een GE-WEL-DIGE ervaring om naar de Taj Mahal te gaan! Als deel van de 7 wereldwonderen gingen mij beste vriendin en ik naar Delhi om vanuit daar naar Agra te gaan om de Taj Mahal te bezoeken! Onze dag begon met een 4 uur durende rit in de taxi. Om 't compleet te maken gingen we eerst op jacht voor de perfecte sari. En die hebben we gevonden. Helemaal klaar ervoor gingen we met onze guide naar de Taj Mahal. Ik moet eerlijk toegeven dat ik wel even stil stond toen ik hem zag. Zeker een aanrader! De hele ervaring was indrukwekkend. Van 't eten tot de cultuur tot de mensen. Dank je wel India! We hebben ons enorm vermaakt!

Pluspunten Taj Mahal

 • heel erg betaalbaar
Ultieme tip: Koop een sari als je in India bent! De hele ervaring van t aan doen is super leuk!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Taj Mahal (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Marieke Veen op 21 juni 2016

Wanneer je in India bent moet je naar de Taj... Of tenminste, dat is wat iedereen zegt. Hoewel het een schitterende tempel is, heb ik mooiere plaatsen bezocht in India. Wanneer je heengaat kun je het beste vroeg in de ochtend heen zodat het nog niet zo warm is. Let goed op je spullen en laat je niet verleiden tot iets duurs kopen in de straat voor de Taj.
Leuk om wat nootjes mee te nemen voor de eekhoorntjes.
Je kunt een bezoek koppelen aan een bezoek aan Fatehpur Sikri, ook erg mooi

8,0
9 Algemene ervaring
10 Interessant
5 Prijs-kwaliteit

Pluspunten Taj Mahal

 • Aardige locals
 • Een van de wereldwonderen
 • Erg mooi om te zien

Minpunten Taj Mahal

 • Als je blank bent ben je zelf de grootste bezienswaardigheid
Ultieme tip: Laat de fotografen daar foto's van je maken. Vaak zijn de afdrukken super goedkoop en de foto's mooi. Draag kleren die je armen en benen bedekken uit respect.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors