Mysore
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Mysore

door Lana Leach

Een aangenaam klimaat, veel schitterende paleizen en een groene omgeving. De leuke festivals, relaxte houding en Ashtanga yoga maken Mysore tot een van de charmantste steden van India.

Je pas vertraagt iets als je door Mysore wandelt. Of het nou te maken heeft met yoga of het klimaat, Mysore is een ontspannen stadje. Hoewel de stad bijna een miljoen inwoners telt, is deze Zuid-Indiase stad overzichtelijk en ruim. En een stuk minder vervuild dan andere grote Indiase steden.

ZELF NAAR Mysore?

Bekijk alle 4 reizen naar Mysore

Maharaja Palace

Hoogtepunt is Maharaja Palace. Het paleis neemt de hele skyline van het zuidoosten van het centrum in beslag. Het is een indrukwekkend gebouw en lijkt rechtstreeks uit een sprookje te komen.

Vanaf deze plek heersten de maharaja's van Mysore. Een ouder paleis ging in 1879 in vlammen op. Een geluk bij een ongeluk, want een Engelse architect ontwierp dit exemplaar.

Spierwitte muren, glas en lood, kleurrijke mozaïeken, grote spiegels en een gouden koepel. Het gebouw is overdadig en kitsch, maar dat maakt het niet minder indrukwekkend. Op het terrein vind je hindoetempels, een museum en een prachtige paleistuin. Iedere zondagavond is er een lichtshow: het paleis wordt verlicht door duizenden lampen.

Heuvel voor pelgrims

Vanaf het paleis en de rest van de stad zie je Chamundi Hill liggen. Op deze ruim duizend meter hoge berg staat een drukbezochte tempel. Pelgrims trotseren de paar duizend treden omhoog, maar het is een stuk makkelijker om je met een riksja naar de top te laten rijden.

Halverwege de berg staat een vijf meter hoog beeld van Nandi, de stier die Shiva's vervoersmiddel voorstelt. Het beeld is uit één stuk rots gekerfd.

Mysore staat bekend om sandelhout, traditionele schilderkunst, wierrook en zijde. Op de overdekte Devaraja markt kun je het allemaal krijgen. Het is een van de meest bruisende markten van het hele land. De plek voor mooie foto's en de leukste koopjes.

Yoga stad

Ook typisch voor Mysore is Ashtanga yoga. Met deze meer dan vijfduizend jaar oude vorm van yoga worden lichaam en geest één. Er zijn verschillende yogaseries die je in één vloeiende beweging uit moet voeren.

Jaarlijks komen duizenden cursisten naar Mysore om dit onder de knie te krijgen. De cursussen duren minimaal een maand, maar de meeste leerlingen blijven een half jaar.

Dussehra festival

De beste tijd om Mysore te bezoeken is tijdens het Dussehra festival. Met dit tiendaagse hindoe festival wordt de overwinning van het goed op het kwaad gevierd. Er zijn concerten, culturele evenementen en dansvoorstellingen, maar het hoogtepunt is de parade op de laatste dag.

Duizenden toeschouwers drommen samen in het centrum. Het is een drukte van belang, duwen en dringen is de normaalste zaak. Doe lekker mee want een goede plek tijdens de optocht is de moeite waard. De vier uur durende show heeft wat weg van de parade uit Aladdin: brass muziek,vuurspuwers, beschilderde olifanten, koetsen, paarden, kleurrijke tulbanden. Als grande finale komt een olifant voorbij met op zijn rug een gouden kooi met daarin de maharaja.

Wat is er te doen in Mysore?

  • Mysore vormt een pelgrimsoord voor yoga liefhebbers. Een yogaklas is dus onmisbaar bij een bezoek aan Mysore. Probeer het vijfduizend oude Ashtanga yoga.
  • Let bij een bezoek aan Mysore op of het Dusshera festival toevallig niet plaatsvindt. Tien dagen lang is de stad verlicht en zijn er optochten met olifanten en vuurwerk.
  • Het duurt even voordat je aan de beurt bent, maar dan heb je ook echt honger als je aan tafel gaat. De beste thalis van Mysore eet je in Hotel RRR. Er zijn twee vestigingen dus je komt sowieso een keer langs RRR.
  • Wil je meer weten over de duizenden kilometers spoorrails waarvan de Indiërs dagelijks gebruiken maken? Bezoek dan het Rail Museum achter het treinstation.
  • Beklim de duizend heilige treden van het net buiten Mysore gelegen Chamandi Hill. Of ga naar boven met de bus of riksja en daal de treden alleen af. Les halverwege je dorst met vers geperst sap van suikerstengels.

Reizen Mysore

Meer Mysore

Reviews Mysore

Paleis Mysore (bezocht in november 2018)

Review geschreven door Linda Steentjes op 05 januari 2019

Mysore heeft een prachtig paleis zowel van buiten als van binnen. Het wordt ook wel de Taj Mahal van het zuiden genoemd en dat is absoluut waar. Het fijne is dat het hier veeeeeel rustiger is en bovendien bijzonder goedkoop.

Pluspunten Mysore

  • rustig
Ultieme tip: Dit paleis uiteraard, maar ook de markt en dan specifiek het kruidenkraampje op de hoek.
Aangeraden voor: Cultuurliefhebbers

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors