Jim Corbett National Park

Jim Corbett National Park

door Rough Guide

Het Jim Corbett National Park in Ramnagar, 250 kilometer ten noordoosten van Delhi en 63 kilometer ten zuidwesten van Nainital, is een van de belangrijkste wildparken van India. Het reservaat is een van de grootste en laatste ongerepte gebieden van de Indiase Himalaya, en het werd in 1936 door (onder andere) Jim Corbett gesticht als Hailey National Park.

Ondoordingbaar woud

Bijna het volledige 1288 vierkante kilometer grote gebied in het voorgebergte van Kumaon wordt afgeschermd door een buffer van loofwouden en torenhoge damarbomen, die een ondoordringbare dekking voor het wild vormen. Het grootste deel van de 520 vierkante kilometer grote kern is niet toegankelijk, en safari's te voet zijn alleen toegestaan in het woud aan de rand.

ZELF NAAR India?

Bekijk alle 73 reizen naar India

Katten of tijgers

Het Jim Corbett National Park is vooral beroemd om zijn grote katten en dan met name tijgers; in 1973 was dit het eerste Project Tiger Reserve. Helaas zijn de naar schatting 110 exemplaren extreem moeilijk te vinden. De kans dat je er een te zien krijgt, is erg klein en moet als een onwaarschijnlijke bonus beschouwd worden.

Hoewel het project elders op veel problemen stuit en het voortbestaan van de tijger in India serieus op het spel staat, geeft Corbett de tijgers in elk geval de prioriteit boven die van ander wild en toeristen. Stroperij is er nog steeds niet volledig uitgebannen, maar het zijn de olifanten van Corbett die het ernstigst bedreigd worden.

Krokodillen en jakhalzen

De beste plek om ze te zien is rond het Dhikala kamp bij het reservoir. Bij voorkeur in de lente, wanneer het water laag staat en ze volop de ruimte hebben. In het reservoir leven kolonies gharials (visetende krokodillen met lange snuit), maggars (grote moeraskrokodillen) en andere reptielen.

Er zitten ook jakhalzen, en 's avonds lopen er regelmatig wilde zwijnen door de kampen. In de graslanden rond Dhikala leven hertenrassen als de gevlekte chital, het zwijnshert, de muntjak en het grotere paardhert, terwijl resusaapjes en hanumanlangoeren, de twee meest voorkomende Indiase apen, ook voor het nodige vermaak zorgen.

Toegang tot park

Bij het reservoir zitten daarnaast veel watervogels zoals de bonte ijsvogel, en roofvogels zoals de Indische slangarend, de witbandzeearend en de kleine rivierarend.

De dichtstbijzijnde ingang van het park is Amdana, één kilometer van het centrum van Ramnagar aan de weg naar Bijrani kamp, dat met een afstand van elf kilometer een prima basis voor dagtrips is. Dhangarhi Gate, achttien kilometer verderop aan de grote weg naar Ranikhet, biedt toegang tot de noordelijke en noordwestelijke delen van het park in de vallei van de rivier de Ramganga, en tot het basiskamp van Dhikala.

Reizen India

Meer Jim Corbett National Park

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors