Feesten: Diwali feest van het licht

Feesten: Diwali feest van het licht

door Marjolein den Dekker

India kent ontzettend veel feestdagen en festivals. Eén van de vrolijkste hindoeistische festivals is Diwali ofwel feest van het licht. Ook in buurland Nepal wordt Diwali door veel hindoes gevierd.

Diwali wordt meestal eind oktober of begin november gevierd. Het staat ook wel bekend als Deepavali, Divali of Deevali. Het festival wordt opgedragen aan de godin van de voorspoed: Lakshmi. Diwali duurt maar liefst vier of vijf dagen waarvan iedere dag wordt gekenmerkt door haar eigen rituelen.

ZELF NAAR India?

Bekijk alle 57 reizen naar India

Kolam inkleuren

Diwali is echt een feest dat je in huiselijke kring viert. Het is een feest voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Licht wordt namelijk altijd geassocieerd met succes en hoop.

Naast de vele lichten worden de erven van de huizen versierd met bijzondere tekeningen. Moeders en dochters tekenen deze zogenoemde kolam. Dagelijks wordt vóór zonsopgang de ingang van het huis schoongemaakt om een kolam te tekenen die het huis beschermt tegen boze geesten. Met Diwali wordt er extra veel zorg besteedt aan de kolam en worden de patronen ingekleurd.

Kaarsje in diya

's Avonds worden diya's, kleine aardewerken schaaltjes, met ghee ofwel geklaarde boter als kaarsjes aangestoken. De lichtjes branden in het hele huis.

Voor de hindoes is dit een verzoek aan de goden om meer licht, geluk, rijkdom en harmonie in huis te brengen. Het licht staat als een symbolische overwinning van het goede over het kwade.

Zoetigheid eten

Tijdens Diwali is het de bedoeling dat hindoes rein zijn. Dit betekent vijf dagen geen vlees en eieren. Hiervoor zijn dieren gedood of hebben ze moeten lijden.

Je zal dus vooral veel zoetigheid eten. Bekende gerechten zijn broodsnacks zoals puri of mithai, deeg gevuld met pompoen, kokosnoot, kardemon en rozijntjes. Een dag van tevoren worden specerijen ingeslagen op de markt.

Vuurwerk

Naast het versieren van de huizen met een kolam en kaarsjes is Diwali een moment om eens goed op te ruimen. Het is tijd om nieuwe kleding te dragen en kadootjes aan elkaar te geven. Na bezoek aan familie komt iedereen samen op een mela, een soort speciale markt.

Tijdens Diwali worden niet alleen maar kaarsjes aangestoken. Wanneer de avond valt is het tijd voor vuurwerk. Heel veel vuurwerk!

Reizen India

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mongolië kenner
Sponsors