Vervoer India

Vervoer India

Wat zijn de vervoersmiddelen in India?

In vrijwel elke stad in India is het verkeer de hele dag door chaotisch. Het getoeter is oorverdovend. En weggebruikers houden nauwelijks rekening met elkaar. Oversteken in India betekent heel goed kijken. Het verkeer rijdt links dus kijk extra goed naar rechts of volg een groep Indiërs wanneer je de gevaarlijke tocht naar de overkant wacht.

Vliegtuig

Je vliegt naar New Delhi of Mumbai in ongeveer negen tot tien uur tijd. Vanaf Schiphol of Zaventem bij Brussel zijn er directe verbindingen naar India, of met een korte tussenstop in Londen of Dusseldorf. Binnenlandse vluchten worden aangeraden wanneer je in korte tijd grote afstanden wil afleggen. De trein of bus is wel avontuurlijker.

ZELF NAAR India?

Bekijk alle 73 reizen naar India

Treinen door India

Door het hele land rijden volop bussen en treinen. Treinen zijn veiliger en comfortabeler dan bussen. Je dient wel een plek te reserveren. Dit kan bij elk station door een formulier in te vullen. Het moet allemaal erg officieel en kan uren duren voordat je aan de beurt bent of de juiste informatie hebt ingevuld voor de juiste treinreis.

De meeste internetcafés hebben ook een boekingskantoortje en tegen een kleine meerprijs boeken zij een eticket voor jou. Zo ben je verzekerd van een plekje. Bedenk van tevoren goed in welke klasse je wilt reizen.

Voor zeer korte afstanden is de ongereserveerde tweede klasse of sleeperclass (zonder beddengoed) een uitdaging die je eenmaal moet aangaan. Voor de langere afstanden is 1AC, 2AC of 3AC geen overbodige luxe. Er is beddengoed aanwezig. De AC staat voor airconditioning en het nummer voor het aantal stapelbedden in de coupé.

Eenmaal in de trein kan het avontuur beginnen. Langzaam vertrekt de trein van het station waar verkopers van chai thee een laatste poging doen een kopje te verkopen. Je medepassagiers staren je non-stop aan en beginnen voorzichtig vragen te stellen.

Bus

Bussen zijn erg goedkoop, maar daardoor ook overvol. Je kunt deze bussen niet reserveren. Het is duwen en trekken wie het eerst binnen is en een plekje weet te bemachtigen. In de bergen is het handig om zo ver mogelijk van voren te gaan zitten. Dan snap je ook waarom de mensen achter je angstvallig hun raampje dichthouden. Door de vele haarspeldbochten en het rijgedrag van de chauffeur hangen vele passagiers tijdens de rit kotsend uit het raam.

Om lange afstanden af te leggen zijn er ook luxere bussen. Daarvoor dien je wel te reserveren. Dit kan bij officiële reisbureaus of de boekingsbureautjes van de vele internetcafés.

Riskja's en taxi's

In iedere stad en de meeste dorpen kom je veel motorriksja's tegen. Dit zijn een soort open taxi's. Ze zijn gemaakt om twee personen op de achterbank te vervoeren. Maar je zult je verbazen aan de hoeveelheid passagiers die uit de riksja's stappen.

De riksja is de goedkoopste, makkelijkste en snelste manier om je verplaatsen in een stad. Spreek wel van tevoren een prijs af met de bestuurder. Want de meeste taximeters worden niet gebruikt.

De gewone taxi is handig wanneer je bijvoorbeeld naar een vliegveld gereden wilt worden. Verder zul je er weinig gebruik van maken in India.

Huurauto of motor

Als je een auto wilt huren, moet je een internationaal rijbewijs laten zien. Maar net als veel landen in Azië voldoet je Nederlandse rijbewijs ook wel. Bedenk dat het verkeer in India niet alleen links rijdt, maar ook vreselijk hysterisch is. In de staat Goa is het redelijk veilig om bijvoorbeeld een motor of scooter te huren. De wegen zijn hier rustiger en overzichtelijker.

Reizen India

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Israël kenner
Sponsors