Udaipur

Udaipur

door Rough Guide

Verspreid over de oevers van het idyllische Lake Pichola en tegen de achtergrond van een majestueuze ring van woeste, groene heuvels, lijkt Udaipur wel het meest de romantiek van India te verbeelden. Een reeks weelderig van torens en balkons voorziene paleizen, witgekalkte haveli's en ghats ligt aan het water van het meer. Of, in het geval van hotel Lake Palace en Jag Mandir, drijven daar sprookjesachtig op.

Dat betekent niet dat de stad perfect is. Onverschillige nieuwbouw, rampzalig verkeer en enorme hordes toeristen maken dat de stad verre van ongerept of onontdekt is. En toch is het zeer de moeite waard om Udaipur te bezoeken. Hoewel het mogelijk is om de meeste bezienswaardigheden binnen enkele dagen tot je te nemen, blijven veel mensen minstens een week om de stad en de diverse trekpleisters in de omgeving te bezichtigen.

ZELF NAAR Udaipur?

Bekijk alle 17 reizen naar Udaipur

Lake Pichola

De oorspronkelijke nederzetting Udaipur groeide uit rond het grootse City Palace, op de oostoever van Lake Pichola en werd in het noorden begrensd door het doolhof van de oude stad. Ten noorden hiervan ligt het tweede grote meer van Udaipur, Fateh Sagar.

Het idyllische Lake Pichola biedt de meest gedenkwaardige gezichten van de stad: een schitterende omlijsting voor de gebouwen van het City Palace, haveli's, ghats, tempeltorens en andere bouwwerken die elkaar verdringen op de oost­oever. Je hebt het mooiste zicht vanaf een boot.

Twee eilandpaleizen

De twee eilandpaleizen in het meer behoren tot de beroemdste blikvangers van Udaipur. Jag Niwas, nu hotel Lake Palace, werd gedurende het bewind van zijn naamgever Jagat Singh (1628-1952) gebouwd als zomerpaleis in een mengeling van rajput- en mogolstijl. Helaas mogen niet-gasten sinds de aanvallen in 2008 in Mumbai uit veiligheidsoverwegingen het hotel niet langer bezoeken.

Het paleis Jag Mandir op het eiland in het zuiden, is aangelegd rond een grote tuin bewaakt door stenen olifanten. Het hoofdgebouw hier is het Gol Mahal, met verfijnd stenen mozaïekwerk in het dakgewelf, waarin een kleine expositie over de geschiedenis van het eiland te zien is.

De jonge Shah Jahan verbleef hier ooit en was blijkbaar zo onder de indruk van het gebouw dat hij het gebruikte als een van de voorbeelden voor zijn eigen Taj Mahal, al is het lastig om de gelijkenis te zien.

Boottocht

Boottochten over het meer vertrekken van de pier richting het zuidelijke uiteinde van het City Palace-complex, en bieden onvergetelijke uitzichten op de diverse paleizen. Kies voor een snelle ronde van dertig minuten over het meer (INR 200) of dezelfde tocht met een stop bij het Jag Mandir (INR 300). Beide tochten vertrekken ieder heel uur van 10 tot 18 uur.

Om het volle pond te krijgen moet je aan de kant van de boot tegenover het paleis gaan zitten (ze varen meestal tegen de klok in over het meer). Je kunt hier ook een eigen boot huren (max. zeven personen) voor INR 3000. Aan de waterkant tussen haveli Jaiwana en Kankarwa kun je waterfietsen huren (voor 2 pers) INR 125 voor 30 min.) of een motorboot (vanaf INR 700 voor 3 min.), of je kunt een zonsondergangstrip over het meer maken (INR 200 p.p.).

Reizen Udaipur

Meer Udaipur

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bhutan kenner
Sponsors