Rondreis Zuidwest-India

Rondreis Zuidwest-India

door Elsemieke Land

Een rondreis door Zuidwest-India is uitermate geschikt voor je eerste kennismaking met India. De bestemmingen die je tijdens deze rondreis aandoet zijn over het algemeen rustiger, schoner en bovenal minder chaotisch dan je je wellicht bij de gemiddelde Indiase stad voorstelt. 

Deze rondreis door Zuidwest-India start in het zuidelijke Trivandrum en voert 2.200 kilometer in noordelijke richting langs de kust en door het binnenland tot aan Mumbai. In drie weken ontdek je de waanzinnige natuur van deelstaat Kerala, bezoek je bijzondere tempels en ontspan je op satijnen stranden aan de kust van India. 

ZELF NAAR India?

Bekijk alle 57 reizen naar India

Bezienswaardigheden in Zuidwest-India

Kerala’s hoofdstad Trivandrum, of eigenlijk Thiruvananthapuram, is het startpunt van je rondreis door Zuidwest-India en daarnaast dé springplank naar dichtbij gelegen badplaatsen als Kovalam en Varkala. Gun jezelf de tijd om te acclimatiseren en luid je vakantie in India in tegen een decor van steile rode kliffen en met je voeten in het witte zand op Papanasam Beach in Varkala. 

Goed, je bent natuurlijk niet op rondreis door India om alleen maar aan het strand te hangen. Bewaar het zonaanbidden ook vanwege religieuze redenen daarom nog even voor een later moment. Duik in plaats daarvan eerst het Periyar National Park in de West Ghats-bergen in om onder andere olifanten, apen, herten en bizons te spotten. Tijdens een vroege boottocht over Periyar Lake vlak na het regenseizoen wat loopt van juni tot september heb je de beste kansen. Wie weet zie je zelfs een van de zeldzame tijgers.

Terug naar de kust, waar je vanuit Alappuzha een boottocht over de binnenwateren van de Kuttanad-regio richting Kottayam maakt. Bijna geruisloos vaart een handgestuurde rijstboot, een zogenaamde kettu vallam, de rivieren en meren af. Op de eilandjes die je passeert speelt zich het Indiase plattelandsleven af en turend over het water ga je op zoek naar ijsvogels, aalscholvers, otters en schildpadden.  

Verruil de natuur voor de oude VOC-havenstad Kochi, waar je veel Portugese en Nederlandse invloeden terugvindt. Bijvoorbeeld in het oude havengedeelte, Fort Cochin, de Joodse Synagoge en het Nederlandse Paleis. De verschillende bezienswaardigheden zijn met elkaar verbonden met bruggen of te bereiken met een veerboot. 

Je volgende bestemming ligt weer landinwaarts. ‘s Ochtends vroeg vertrek je met de bus naar Munnar, waar je rond de middag aankomt. De ligging in de bergen maakt Munnar een welkome afwisseling met de plaatsen aan de kust. Maak een wandeling door de groene valleien, ga op zoek naar watervallen en participeer in een tour naar de theeplantages. 

Op naar misschien wel de charmantste stad van India: Mysore. De stad ligt in een groene omgeving en heeft door zijn ligging een aangenaam klimaat. Stap in een riksja naar de tempel op de top van de Chamundi Hill en struin over de Devaraja-markt langs kramen met lokale producten als sandelhout, wierook en zijde. Onder de majestueuze paleizen die de stad rijk is, is het Maharaja Palace dat de skyline domineert ook niet te missen. 

Na je bezoek aan Mysore valt het overbevolkte Hassan wellicht wat tegen. De stad functioneert dan ook meer als uitvalsbasis voor excursies naar de Hoysala-tempels in Belur en Halebid. Typerend voor deze tempels is de Hoysala’s de bouwstijlen van tempels in Noord- en Zuid-India hebben gecombineerd. 

Nu je op dreef bent mag een bezoek aan de tempels uit het vroegere Vijayanagarrijk in Hampi ook niet ontbreken. Maak goede afspraken met een riksja-chauffeur die je bijvoorbeeld naar de Virupaksha-tempel en de Vijaya Vittala-tempel rijdt. 

Na een hoop bus-, trein- of taxiritjes, geslenter door tempelcomplexen en boottochten en wandelingen in de natuur van India ben je waarschijnlijk wel toe aan ontspanning. Daarom staat Goa op het programma, waar je een paar dagen bijkomt op Palolem Beach. Het witte zandstrand wordt omlijst met rijen slanke palmbomen en is versierd met kleine hutjes, waar je ter plekke een overnachting boekt. Wanneer je weer bent opgeladen pak je de nachttrein of het vliegtuig naar je eindbestemming: hectisch Mumbai, waar wolkenkrabbers en Victoriaanse gebouwen elkaar afwisselen en waar je je rondreis Bollywood-style afsluit op een filmset.  

Beste reistijd voor Zuidwest-India

Waar de temperaturen aan de zuidwestkust flink kunnen oplopen, zijn de temperaturen in het binnenland en de bergen juist koeler. Deze combinatie is een aangename afwisseling tijdens deze reis. Daarom zijn de zomermaanden van november tot maart de beste periode om deze reis te maken. Het regenseizoen valt dan weliswaar in Munnar, maar daardoor is zijn omgeving juist nóg groener en door de laaghangende wolken zelfs een tikkeltje mysterieus. Ook is de zee bij Goa in deze periode rustig, waardoor je met een gerust hart een verfrissende duik neemt. 

In deze reisroute zitten behoorlijk wat kilometers inbegrepen. Daarom raden we aan om drie weken voor deze rondreis door Zuidwest-India uit te trekken. 

Routebeschrijving

Het startschot van deze rondreis door Zuidwest-India luidt in Trivandrum, bijna in het zuidelijkste puntje van India. Vanuit daar slingert de route via de kust en de bergen noordelijk richting Mumbai, vanwaar je huiswaarts keert. Het is ook mogelijk om deze route andersom te volgen. 

In Zuid-India zijn redelijke bus- en treinverbindingen en zelfs nachttreinen die je naar je bestemming brengen. Desondanks scheelt het op sommige trajecten veel tijd wanneer je kiest voor een auto met chauffeur. Er rijdt een nachttrein tussen Goa en Mumbai. Mocht je die rit te lang vinden, kies dan voor een binnenlandse vlucht. Kies je voor de trein? Reis als vrouw alleen in een klasse met gereserveerde stoelen. Dit is veiliger en comfortabeler dan de overvolle wagons in goedkopere klasses. 

Hebben we je geïnspireerd om een rondreis langs de Zuidwestkust van India te maken? Bekijk hier alle rondreizen door India! 

Fotocredits: Prashant Ram | Jakub Michanko

Reizen India

Foto's & video's Rondreis Zuidwest-India

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors