Rondreis De Gouden Driehoek

Rondreis De Gouden Driehoek

door Elsemieke Land

India is qua oppervlakte zo’n 97 keer zo groot als Nederland. Dit zorgt ervoor dat je dit fascinerende land niet in één week hebt gezien. Wil je in korte tijd toch een indruk krijgen van India? Tijdens een rondreis door de Gouden Driehoek maak je kennis met de Indiase geuren, kleuren, chaos en haar beroemde bouwwerken. 

De route begint in hoofdstad Delhi, waar toeterende riksja’s je om de oren vliegen en vrouwen in sierlijke sari’s de straten kleuren. Vervolgens dwaal je door roze stad Jaipur en als kers op de taart word je in Agra betoverd door India’s boegbeeld: de Taj Mahal. Hierna keer je terug naar Delhi, waar je na zo’n 700 kilometer afgelegd te hebben, je rondreis door de Gouden Driehoek voltooit.

ZELF NAAR India?

Bekijk alle 56 reizen naar India

Bezienswaardigheden in De Gouden Driehoek 

Je rondreis door de Gouden Driehoek begint in hoofdstad Delhi. De stad is een samensmelting van het oude en nieuwe Delhi en loopt over van de mensen. Toeterende auto’s en riksja’s, afgeladen scooters en fietstaxi’s kruipen door de straten en koeien veroorzaken opstoppingen. Een mengeling van uitlaatgassen, urine en wierook dwarrelt je neus tegemoet. 

Maar de miljoenenstad in Noord-India is meer dan chaos. Niet te missen is de 72,5 meter hoge Qutab Minar die boven New Delhi uittorent en de de rode zandstenen Humayun’s tomb, die als inspiratie diende voor wereldwonder Taj Mahal. In het oude Delhi maak je kennis met de islamitische bouwwerken van Mogoel-heerser Shah Jahan, zoals het Rode Fort Lal Qila en de grootste moskee van India: Jama Masjid. Daarna proef je een Indiase Chaat en shop je souvenirs op de Chandni Chowk-markt. Uitrusten doe je in het groene stadspark Rajghat, waar vredesactivist Mahatma Gandhi in 1948 werd gecremeerd. 

Nadat je enigszins gewend bent geraakt aan het reilen en zeilen in een Indiase stad, rijd je in vijf uur naar Jaipur. Voordat je het roze centrum van deze stad in duikt, bezoek je het gigantische Amber Palace, elf kilometer van Jaipur. Vanaf het zandstenen met marmeren gebouw op de Arawalili-heuvels kijk je uit over de vallei en het Moathameer. Huur voor een paar euro een gids die je de mooiste plekken van van het paleis laat zien.

Wandel daarna door het centrum van Jaipur en bewonder het sprookjesachtige, knalroze windpaleis Hawa Mahal, slenter over bazaars en dompel je onder in het straatleven van de zogenaamde roze stad.

Laat het chaotische stadsleven achter en vertrek richting Agra. Onderweg maak je een tussenstop in verlaten stad Fatehpur Sikri. Het zogenaamde Pompei van India staat vol roze, zandstenen constructies die onder leiding van Mogoel-heerser Akbar werden gebouwd.

In de stad Agra bezoek je India’s grote trots en trekpleister: de Taj Mahal. Want je korte rondreis door India is pas echt compleet als je dit witte, marmeren mausoleum van Mogoel-heerser Sjah Jahan met eigen ogen hebt gezien. Plan je bezoek zo vroeg mogelijk om nog enigszins zonder hordes toeristen van haar schoonheid te genieten. Sluit je reis af bij het Agra Fort, ofwel het Rode Fort, waar Sjah Jahan jarenlang in gevangenschap uitzicht had op zijn mooiste creatie Taj Mahal. 

Beste reistijd voor De Gouden Driehoek

De reisroute door de Gouden Driehoek is het aangenaamst tussen oktober en april, wanneer de temperaturen rond de 25 graden liggen en het droog is in dit gebied. Hierna volgen de warme maanden mei en juni, waarbij de temperatuur vooral in de woestijn van Rajasthan flink oploopt en het te heet is om Jaipur te bezoeken. Hierna maakt de hitte plaats voor de regentijd die van juli tot september aanhoudt, maar laat je hierdoor niet afschrikken. Vaak valt er slechts aan het eind van de middag een verkoelende bui en kun je in deze periode prima rondreizen.  

De rondreis door de Gouden Driehoek zit vol hoogtepunten en contrasten. Hoewel de route maar een klein deel van het land doorkruist, ben je van stad tot stad wel wat reistijd kwijt. Daarom raden we aan om minstens negen dagen uit te trekken voor deze reis. Zo heb je genoeg tijd om te wennen aan de drukte, en om cultuurshocks te verwerken. Op deze manier haal je alles uit je korte rondreis door India. 

 

Routebeschrijving

De Gouden Driehoek wordt gevormd door de steden Delhi, Jaipur en Agra. Het begin- en eindpunt is Delhi, waar je vanuit Amsterdam naartoe vliegt. Je kunt de route ook andersom volgen. Vanuit Delhi reis je makkelijk met de Indian Railway-treinen of per bus vanaf de grote trein- en busstations naar Jaipur of Agra en weer terug. Ons advies is om vooraf vast online je trein- of bustickets te boeken. Dat scheelt een hoop stress op de chaotische trein- en busstations in India. Lukt dat niet? Boek dan je treinkaartjes bij het International Tourist Office op de eerste verdieping van het New Delhi Railway Station of koop een buskaartje bij een van de maatschappijen op een groot busstation. Vraag expliciet naar een Volvo-bus. Dit zijn vaak wat luxueuzere expressbussen die je snel van A naar B brengen. 

Zorg tot slot dat je als vrouw alleen altijd in een klasse reist met gereserveerde stoelen. Zo voorkom je dat je in een overladen wagon terecht komt. Dit is niet alleen veiliger, maar op langere afstanden ook een stuk comfortabeler. 

Zelf een auto huren raden we niet aan. In de Indiase steden is het moeilijk om te parkeren en rijden in het chaotische verkeer kun je beter aan de Indiërs overlaten. Als je het budget ervoor hebt is een auto met chauffeur huren wel een optie. Hij rijdt je naar alle hoogtepunten en wacht tot je bent uitgekeken.

Hebben we je geïnspireerd om een rondreis door de Gouden Driehoek te maken? Bekijk hier alle reisaanbieders! 

Fotocredits: Peter Rivera

Reizen India

Foto's & video's Rondreis De Gouden Driehoek

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors