Ajanta en Ellora Jouw vakantie naar Azië begint hier!

Ajanta en Ellora

door Lana Leach

De heilige grotten van Ajanta en Ellora zijn twee van de meest bijzondere archeologische vondsten van India. De grotten zijn eeuwen oud en dienden als tempels. Het opmerkelijkste is dat ze helemaal met de hand zijn uitgehouwen. Pure kunst.

Bedenk je dat de grotten oorspronkelijk niet bestonden. Boeddhistische, hindoeïstische en jaïnistische monniken hebben ze uit het niets gebouwd. Alle pilaren, ornamenten, kamers en beelden zijn uit de rotsmuren gehakt.

ZELF NAAR Ajanta en Ellora?

Bekijk alle 3 reizen naar Ajanta en Ellora

Werelderfgoed

In 1983 stonden Ajanta en Ellora al op de Werelderfgoedlijst. Ze liggen in de staat Maharashtra en zijn makkelijk te bezoeken vanaf de stad Aurangabad. De twee plekken zijn goed bewaard gebleven, dat is waarschijnlijk voor een groot deel aan de geïsoleerde ligging te danken.

Er komen vooral veel Indiase toeristen op de grotten af. Zij roemen de plek omdat hier de lange en rijke geschiedenis van het land duidelijk zichtbaar is.

Anjanta als paardenhoef

De tempels zijn in verschillende fases gebouwd door Ajanta en Ellora. Ajanta was eerst, de bouw duurde van 200 voor Christus tot 650 na Christus. Het complex bestaat uit dertig boeddhistische grotten. Ze liggen in een granieten rotsklif, die de vorm heeft van een paardenhoef.

Van 600 tot 1000 na christus werkten de monniken aan Ellora. Met 34 grotten is het iets groter dan haar voorganger. Er zijn twaalf boeddhistische, zeventien hindoeïstische en vijf jain ruimtes. Met de groei van Ellora en de afnemende interesse in het boeddhisme werden de Ajanta grotten verlaten en vergeten.

Britse ontdekkers

Het duurde tot 1819 voor een Britse jachtpartij Ajanta herontdekte. Kapitein John Smit rapporteerde zijn bevinden in Engeland en iedereen wilde de grotten in de Waghora vallei zelf zien.

Een barre onderneming. Nog steeds kun je naar de indrukwekkende lookout, vanwaar de Britten het meesterwerk zagen.

Ellora grootste tempel als rots

De Kailasa tempel bij Ellora is ongetwijfeld het mooiste exemplaar. Als je tijd hebt om slechts één van de twee locaties te bezoeken, is dit de reden waarom je voor Ellora moet kiezen.

De tempel is de grootste monolithische structuur van de hele wereld. Het bestaat uit één stuk rots. Het gebouw moet de Kailasa berg in de Himalaya voorstellen. Het verhaal gaat dat de top van de berg het huis van de god Shiva is.

Het gigantische gebouw heeft twee verdiepingen en is anderhalf keer zo groot als het Pantheon in Athene. Vermoedelijk hebben zo'n 7.000 man 150 jaar aan de Kailasa tempel gebouwd. De muren bevatten duizenden details.

Wat is er te doen in Ajanta en Ellora?

  • Bezoek de grotten van Ajanta en Ellora doordeweeks. In het weekend is het ontzettend druk met Indiase dagjesmensen.
  • Voor de echte geschiedenisliefhebbers verkopen de stalletjes bij de grotten het boek van een Amerikaanse professor die veertig jaar lang de grotten bestudeerde.
  • In de buurt van de grotten is 50.000 jaar geleden een meteoriet ingeslagen die een krater van 170 meter diep.
  • Vraag de gids naar de lookouts van grot 8 en 27. Het is twintig minuten lopen. Of een taxi. Het uitzicht is fenomenaal.
  • Niet ver van Ellora ligt Nasik. Op de heuvels staan wijngaarden. Een bijzondere gewaarwording. En daar kun je wijnproeven. Wijnproeven in India!

Reizen Ajanta en Ellora

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bhutan kenner
Sponsors