Jaisalmer
7,0
7,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
7,0 Locals
6,0 Restaurants
7,0 Veiligheid
- Stranden

Jaisalmer

door Rough Guide

In het uiterste westen van Rajasthan ligt Jaisalmer, de woestijnstad bij uitstek, met gouden, zandkleurige vestingwerken die oprijzen uit de droge Thar als in een tafereel uit Duizend-en-een-nacht. De onstuitbare commercialisering heeft het romantische beeld een beetje vertroebeld, maar zelfs met alle klantenlokkers en touringcars blijft de stad terecht een van de populairste bestemmingen van India.

Er zijn nog altijd meer dorpelingen met volumineuze rode en oranje tulbanden dan buitenlanders in de bazaar, terwijl de schitterende zandstenen architectuur van de 'Gouden Stad' met niets in India valt te vergelijken. Verdwalen in de nauwe, kronkelige straten van Jaisalmer is zowel gemakkelijk als leuk, al is de stad zo klein dat het nooit lang duurt voor je weer op een bekend monument stuit.

ZELF NAAR Jaisalmer?

Bekijk alle 9 reizen naar Jaisalmer

Fort van Jaisalmer

Alle delen van het fort van Jaisalmer zijn gemaakt van zacht, geel zandsteen. Buiten dalen de dikke muren onderbroken door tonvormige bastions bijna honderd meter naar de stad beneden. Binnen zijn de nauwe, kronkelige straten geflankeerd met bewerkte gouden façades.

Er leven nog altijd tweeduizend mensen binnen de muren, waarvan zeventig procent brahmaan is en de rest, die voornamelijk aan de oostkant woont, voornamelijk rajput. Een geplaveide weg onderbroken door vier enorme poorten kronkelt omhoog naar de main chowk (plein) van het fort, op de borstweringen boven de ingang wachten grote ronde stenen tot ze naar beneden worden geduwd op het hoofd van de vijand.

Op de main chowk vonden in de veertiende en veertiende eeuw drie afschuwelijke gevallen van jauhar (zelfopoffering) plaats, toen de vrouwen van het koninklijk paleis, dat over de chowk uitkijkt, er een groot vuur lieten aanleggen waar ze zich van de paleismuren af in stortten.

Paleis van de Maharawal

De chowk wordt gedomineerd door het Paleis van de Maharawal, geopend van oktober tot maart voor het publiek als het Fort Palace Museum (dag. 9-18 uur, apr-sept 8-18 uur, INR 250 incl. audiogids, studenten INR 200 INR 30, video INR 150).

De vijf verdiepingen hoge, met balkons bedekte façade van het paleis behoort tot het beste metselwerk van Jaisalmer, terwijl links van het paleis de sierlijke marmeren troon staat van waaraf de vorst (in Jaisalmer maharawal in plaats van maharadja genoemd) zijn troepen zal hebben toegesproken.

Museum

Binnen biedt het museum een intrigerende blik in het leven van de heersers van Jaisalmer door de eeuwen heen, met voorwerpen die variëren van een kunstige zilveren kroningstroon tot huiselijker stukken, zoals het bed en de thalischotel van een negentiende-eeuwse vorst.

Er zijn ook nog allerlei andere boeiende dingen te zien, van vijftiende-eeuwse sculpturen (waaronder een ongewoon bebaarde Rama) tot lokale postzegels en bankbiljetten, terwijl je vanaf het dakterras weergaloos uitzicht hebt.

Hindoe- en jaïntempels

In het fort staan een paar hindoetempels, waaronder de eerbiedwaardige Laxminathtempel uit 1494, gewijd aan Laxmi. Geen van deze is echter zo indrukwekkend als het complex van zeven jaïntempels (dag. 8-12, INR 30, camera INR 70, video INR 120, camera op mobiele telefoon INR 30).

De tempels zijn onderling verbonden door smalle gangen en trappen, en werden tussen de twaalfde en de vijtiende eeuw gebouwd, met gele en witte marmeren altaren en verfijnd gebeeldhouwde motieven op de muren, plafonds en pilaren. Twee van de zeven tempels zijn geopend tussen 8 en 12 uur, de andere vijf zijn alleen geopend van 11 tot 12 uur, wanneer het geheel wordt overlopen door reisgezelschappen, dus plan je bezoek slim.

Reizen Jaisalmer

Meer Jaisalmer

Reviews Jaisalmer

Een tripje naar de Gouden Stad (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Gemma Richterich op 11 december 2017

Jaisalmer is een kleine stad, met veel moois te bieden. Het fort is een van de weinige forten in India die nog steeds in gebruik is. Je kunt er zowaar overnachten in een van de vele prachtig gelegen locaties er binnen in. Vanuit een berg aan de rand van de stad kun je de zonsondergang bekijken, met uitzicht op het fort. De gelige bouwstijl doet in het felle zonlicht aan als goud. Aan de andere kant van de stad ligt een groot meer met enkele tempels eromheen, ook dit is zeker een aanrader om eens een middagje heen te gaan. Verder heeft de stad mooie torens en gebouwen en vele winkeltjes.

Vanuit Jaisalmer kun je gemakkelijk de woestijn ingaan. De stad is er omringd door! Je kunt tours boeken bij toeristische organisaties, of via het hostel/hotel/guest house waar je verblijft een minder toeristische. Je kunt het aantal nachten kiezen en hierop wordt je trip aangepast. Slapen onder sterren en het zien van de melkweg vanaf je bedje in het zand is waanzinnig! Maar let op, sommige tours leiden je door stukken van de woestijn waar enorm veel hoogspanningsmasten staan, dit is een minder mooi plaatje helaas.

Pluspunten Jaisalmer

 • betaalbaar
 • vriendelijke mensen
 • veel te bezichtigen

Minpunten Jaisalmer

 • je moet uitkijken dat je niet wordt opgelicht
Ultieme tip: - Eet bij een resatauant in het fort met zicht op de stad - Slaap buiten het fort, in een guest house/hostel met zicht op het fort - Doe een camel safari
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Kamelensafari (bezocht in maart 2015)

Review geschreven door Nick Schuttevaar op 08 november 2017

Vanuit Jaisalmer is een kamelensafari een echte musthave voor een rustgevende tijd in het drukke en chaotische India. Uren en uren met je kameel en medereizigers struin je door de woestijn in noordelijk India. De gidsen maken heerlijke geurige gerechten klaar gedurende enkele dagen.

7,0
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Locals
6 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Minpunten Jaisalmer

 • Weinig goede hostels
Ultieme tip: Oude binnenstad (fort)
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Waanzinnig mooie stad midden in de woestijn (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Laurens Coolsen op 07 november 2017

Must-see city midden in de woestijn. Jaisalmer is een bijzondere stad / fort, op temidden van de woestijn. Op een aantal minuten rijden van het Fort zie je pas hoe groot en machtig dit is, echter aan te raden om binnen de muren van de stad te slapen.

Pluspunten Jaisalmer

 • Klein centrum
 • Niet te toeristisch

Minpunten Jaisalmer

 • Off the beaten track
Ultieme tip: Slaap in de oude stad, binnen de muren.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors