Verschrikkelijke Sneeuwman Yeti bestaat in Nepal

Verschrikkelijke Sneeuwman Yeti bestaat in Nepal

door Getaway Travel

Wetenschappers, avonturiers en journalisten hopen nog altijd om de Yeti te vinden. Al honderden jaren vertellen Nepalezen elkaar over deze Verschrikkelijke Sneeuwman die in de bergen leeft.

De gure wind waait om de tent op een bergwand in de Himalaya. Terwijl je diep weggedoken in je slaapzak ligt, spookt het toch door je gedachten: zou de Yeti bestaan? Het is een van de grote mysteries van de wereld.

ZELF NAAR Nepal?

Bekijk alle 37 reizen naar Nepal

Tweehonderd jaar Yeti

Sluitend bewijs dat er een groot, tweevoetig, mensachtig wezen in het hooggebergte van Nepal leeft is er niet. Duidelijke foto's van de Yeti zijn nooit gemaakt. En toch wordt de ongrijpbare reus al honderden jaren gesignaleerd.

De eerste westerse bronnen over de Yeti stammen uit 1832. Toen zag bergbeklimmer B.H. Hodgson 'een harig, tweevoetig wezen, dat angstig wegvluchtte.' In 1925 observeerde N.A. Tombazi, gerenommeerd fotograaf van de Royal Geographical Society, de Yeti vlakbij de Zemu Gletsjer. Een minuut lang zag hij 'een onmiskenbaar mensachtig wezen, dat donker afstak tegen de sneeuw.'

Practical joke

In de jaren vijftig van de vorige eeuw ontstond een ware Yeti-mania. Steeds meer westerlingen trokken door de Himalaya. Het aantal waarnemingen nam toe. En weer waren het niet de minsten die zeiden dat zij de Yeti of zijn sporen hadden gezien. Zelfs Sir Edmund Hillary, de eerste bergbeklimmer die de top van Mount Everest haalde, zag vreemde voetafdrukken in de sneeuw tijdens zijn tocht naar boven..

Sceptici denken dat de Yeti gewoon een Tibetaanse bruine beer is. De bedreigde dieren lopen rechtop en leven op grote hoogte. De vreemde voetafdrukken zouden berensporen zijn, die door wind en bevriezing werden misvormd. Foto's van de voetafdrukken zouden een grap zijn van de bergbeklimmers. Veel van de bergbeklimmers uit de jaren vijftig waren berucht om hun practical jokes.

Sherpa's weten het zeker

Tibetanen twijfelen niet. Al sinds de middeleeuwen waarschuwen zij elkaar voor de 'mensbeer' die in de sneeuw leeft. Veel sherpa's, de bewoners van de Himalaya, zeggen de Verschrikkelijke Sneeuwman ooit gezien te hebben.

Maar het hoofd van de Nepalese Bergbeklimmers Associatie, Ang Tshering, gelooft niet in de Yeti. Hij denkt wel dat er een diersoort in de bergen leeft die de mens nog niet kent. 'Er leeft een mysterieus dier in de bergen, maar dat hoeft geen Yeti te zijn.'

Eeuwig mysterie

Inmiddels kent de hele wereld de Yeti. Er kwamen horrorfilms, boeken en stripboeken over het Tibetaanse monster. In Kuifje in Tibet ontdekt Kuifje dat de Yeti eigenlijk een zachtmoedig wezen is.

De Yeti, Verschrikkelijke Sneeuwman, een onbekende diersoort, of toch 'gewoon' een bruine beer? We zullen het misschien nooit weten. Maar in de onherbergzame Himalaya zou zelfs een groot wezen zich makkelijk schuil kunnen houden.

Volgens de legende klinkt het gehuil van de Yeti 's nachts door de valleien van de Himalaya. En zelfs de meest nuchtere scepticus zal er 's nachts in eentje in zijn tentje in Nepal toch nog eens over nadenken: loopt de Yeti op dit moment rond het kamp?

Reizen Nepal

Specialisten Nepal

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors