Patan
7,4
8,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
7,0 Locals
6,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
- Stranden

Patan

door Katja Keuchenius

In april 2015 zijn gedeeltes van Patan verwoest of ernstig beschadigd door een reeks aardbevingen. Veel monumenten en kloosters rondom het Durbarplein zijn vervallen. Houd dit in gedachte voor je reis naar heilig Patan.

Door kleine straten met antieke huizen en over ruime pleinen met tempels loop je door Patan. Deze koningsstad in het oosten van Nepal staat vooral bekend om de vele rijkversierde boeddhistische bouwwerken. Met 160.000 inwoners is het de oudste stad van de Kathmandu Vallei aan de Bagmati rivier.

ZELF NAAR Patan?

Bekijk alle 9 reizen naar Patan

Aan de overkant van het water ligt de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Samen met Bakthapur vormen Kathmandu en Patan de drie koningssteden van de vallei.

Competitie koningssteden

De drie steden hebben vanaf de vijftiende tot en met de achttiende eeuw deel uitgemaakt van drie verschillende vorstendommen van de Malla koningen. Hun vader verdeelde het rijk van de Kathmanduvallei over zijn drie zoons.

De hierop volgende competitie heeft de drie koningssteden veel moois nagelaten. Ze zijn stuk voor stuk zo mooi mogelijk gebouwd om elkaar de loef af te steken.

Meeste tempels

In het oude centrum van Patan vind je het Durbarplein. Het plein herbergt de meeste tempels van Nepal per vierkante meter. Het plein vormt een van de zeven monumentengebieden van de Kathmandu Vallei die op de Werelderfgoedlijst staan.

De tempels bestaan uit meerdere verdiepingen. De muren zijn gemaakt van roodkleurige bakstenen en versierd met gedetailleerd houtsnijwerk. Aan de vierkante daken hangen rode franjes.

Stad van schoonheid

Vermoedelijk bestaat Patan al sinds de derde eeuw voor Christus. In het Sanskriet heet de stad Lalitpur, wat 'stad van de schoonheid' betekent.

Patan telt meer dan 150 voormalige kloosters die nu als woonhuizen fungeren. Boven in de houten raamkozijnen hangen oude mannen uit hun raam. Eeuwen geleden moet het er precies hetzelfde uit hebben gezien.

De fraaie architectuur wordt aangevuld door een overdaad aan handgemaakte kunst. Patan heeft meer grote ambachtsmannen en kunstenaars voortgebracht dan welke stad dan ook in Nepal.

Nog steeds proberen de bewoners van Patan hun kunst te verkopen. Op straat spreiden verkopers kleedjes met allerlei handwerk. Dit is meestal opgedragen aan een van de vele goden.

Boeddhistische legende

Patan is overwegend boeddhistisch. Dit boeddhistische karakter wijkt af van het voornamelijk hindoeïstische Bakthapur en het hindoeïstisch-boeddhistische Kathmandu.

Volgens een legende bouwde de boeddhist Ashoka de stad Patan. Hij plaatste vier stupa's op de hoeken van de stad en één in het midden op het Durbarplein. Eenzelfde plein en opstelling vind je in de andere koningssteden Kathmandu en Bakthapur.

De enorme concentratie van oude tempels strekt zich nog tot ver voorbij het centrale Durbarplein uit. Levensgrote ogen, olifanten, leeuwen en schilderingen van wachters bewaken de poorten van de gebouwen. Patan heeft meer weg van een openluchtmuseum dan een woonplaats.

De tempels zijn zowel boeddhistisch als hindoeïstisch. De twee levensopvattingen leven vreedzaam naast elkaar in Patan. Ze houden ieder hun eigen festivals in de stad. Zo kun je in de lente genieten van de verjaardag van Boeddha. En in de zomer vier je die van Krishna.

Wat is er te doen in Patan?

 • Patan heeft de meeste tempels per vierkante kilometer van Nepal.
 • Aan het Durbarplein in het oude stadscentrum van Patan staan zoveel tempels dat het plein op de Werelderfgoedlijst staat.
 • Een paar dagen in Patan is als een reis door de tijd: er is in een paar honderd jaar nauwelijks wat veranderd in de stad.
 • De religieuze festivals van Patan zijn legendarisch: hier viert men uitbundig de verjaardagen van Boeddha en Krishna.
 • Koop in Patan de mooiste kunstvoorwerpen die Nepal te bieden heeft; nergens wonen zoveel kunstenaars en ambachtslieden.

Reizen Patan

Reviews Patan

Patan (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Nathalie de Rooij op 11 november 2017

Heerlijk stadje, onder de rook van Kathmandu. Mooie tempels, beelden en prachtige, kleine straatjes. Deur na deur fijne plekjes om te eten, drinken, kletsen, kopen, slapen. Minder massaal dan Kathmandu!

Pluspunten Patan

 • aardige locals
 • betaalbaar
Ultieme tip: Ontzettend leuke, kleine winkeltjes met mensen die hard werken en oh zo lief zijn. Ga eens lekker op het plein zitten en laat het dagelijkse leven eens op je inwerken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Kathmandu in het klein (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 12 augustus 2016

Ik heb een paar uur gewandeld door Patan, meer tijd voor het oude wijkje had ik niet. Maar ik ben blij dat ik er überhaupt die uren voor vond, want Patan is een ontzettend mooie buurt: een architectonisch hoogstandje precies onder Kathmandu. Elk straatje dat je inslaat bezit oude huizen met prachtig houtsnijwerk en gelaagde daken. Op het grote plein staan een aantal tempels die trots overeind staan ondanks de aardbeving. Ik vond het een soort verkleinde, rustigere versie van Kathmandu. Een absolute aanrader!

7,4
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Locals
6 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Patan

 • Relatief rustig
 • Prachtige architectuur
Ultieme tip: Sla eens een straatje in waar je 'normaal' niet in zou gaan en zie hoe ver de decoratieve details van de stad reiken.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Nepal

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mongolië kenner
Sponsors