Dalai Lama: monnik der monniken

Dalai Lama: monnik der monniken

door Getaway Travel

Iedereen kent de dalai lama, de monnik der monniken uit Tibet. Maar wie is hij en wat is zijn rol in het land van de blauwe luchten en witte bergtoppen?

Wie aan Tibet denkt, denkt automatisch aan de dalai lama, de spiritueel leider van de Tibetanen. De belangrijkste religie in Tibet is het Tibetaans boeddhisme, ook wel lamaïsme genoemd, opgericht door de 'grote meester' Padmasambhava. Sommigen beschouwen hem als de tweede Boeddha.

ZELF NAAR Tibet?

Bekijk alle 5 reizen naar Tibet

Tibetaans boeddhisme

Het Tibetaans boeddhisme is anders dan het 'gewone' boeddhisme. Allereerst omdat ze in een goeroe geloven, zoals de dalai lama, die steeds wordt wedergeboren. Daarnaast geloven Tibetanen dat men de wedergeboorte na de dood actief kan beïnvloeden.

Eeuwenlang is de dalai lama de spiritueel leider. Lama betekent leraar of goeroe. De eerste dalai lama werd in 1391 geboren als Dge-dun-grub-pa. In die tijd had het boeddhisme al zijn weg gevonden naar Tibet en werden vele kloosters gebouwd. Tibetanen noemen de dalai lama overigens Gyalwa Rinpoche, wat 'grote waardevolle veroveraar' betekent.

Reïncarnaties

Iedere dalai lama wordt gezien als de reïncarnatie van de eerste dalai lama. Vanaf de vijfde Dalai Lama werd de spiritueel leider ook politiek leider van Tibet. 'De Grote Vijfde' liet het beroemde Potala Paleis bouwen in Lhasa, waarvandaan hij regeerde.

Tot aan het begin van de twintigste eeuw bleef de dalai lama een politiek leider. Daarna waren het regenten die het land leidden, voornamelijk omdat de Dalai Lama's vaak nog niet volwassen waren.

Invasie door China

In 1950 vond de invasie door de Chinezen plaats. Het Tibetaanse leger werd al snel verslagen, waarmee Tibet deel ging uitmaken van Volksrepubliek China. De huidige dalai lama en velen van zijn volgelingen vluchtten daarom naar de stad Dharamsala in buurland India.

De Chinese invloed is in heel Tibet merkbaar. Toch hebben de meeste steden een oud centrum waar Tibetaanse tradities nog goed te zien zijn. Ook in kleine dorpjes leven de mensen nog volgens het Tibetaans boeddhisme.

Sera klooster

In Tibet staan ontzettend veel kloosters. Het aantal monniken dat mag wonen in de kloosters is door de Chinese regering ingeperkt. Monniken zijn trapas in het Tibetaans. Trapa betekent letterlijk leerling of student. Monniken zijn namelijk in de leer bij lama's, ofwel spirituele leiders. Deze lama's hebben meer privileges en meer geld dan de sober levende monniken. Ook hoeven zij niet celibatair te zijn.

Het Sera klooster is een goede plek om kennis te maken met het monnikenbestaan. Dit klooster ligt vijf kilometer van hoofdstad Lhasa. Ooit leefden hier vijfduizend monniken, nu zijn dat er nog enkele honderden.

Vechtende monniken

Elke middag tussen drie en vijf gaan de monniken hier met elkaar in debat. Je ziet jong en oud zich naar buiten begeven. De binnenplaats van het klooster kleurt rood kleurt van de monnikengewaden. Zelf neem je plaats op een steen aan de rand van de tuin.

De monniken verdelen zich in groepen. Bij elke groep begint één monnik al staande een standpunt te verdedigen. Anderen zitten op kussentjes of stenen in een halve cirkel om hem heen en wachten hun beurt om in discussie te gaan. Zo'n debat kan erg fel zijn, tot duwen en trekken aan toe. Het wordt in ieder geval duidelijk dan monniken er niet altijd zo stil en vredevol bij lopen.

Na het debat verzamelen alle monniken zich rond de hoofdmonnik. Ze zetten allemaal hun gele, Romeinsachtige hoeden op en beginnen met zingen. Het gezoem brengt je bijna zelf in hogere sferen.

Reizen Tibet

Specialisten Tibet

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

China kenner
Sponsors