Tibet: een droomreis ver terug in de tijd

Tibet: een droomreis ver terug in de tijd

door Loes van Iconic-Life

Tibet ook wel bekend als ‘the roof of the world’ bestaat uit werelds hoogste regio genesteld in de Himalaya’s en behoort sinds 1950 tot China. Het Tibet plateau strekt zich uit over een oppervlakte van 2,5 miljoen vierkante kilometer. De hoogste berg ter wereld: Mount Everest (8.848 m) ligt precies op de grens van Nepal en Tibet. Eerlijk is eerlijk, het uitzicht op deze bergen is het meest spectaculair van de Tibet kant. Het Tibetaanse volk is over het algemeen Boeddhistisch en eeuwenoude tradities worden in stand gehouden. Dompel je onder in de Tibetaanse cultuur en leer de geboorteplaats van de heilige Dalai Lama kennen.  

Spirituele hart van Tibet: Lhasa 

Lhasa (3.656m) is de grootste stad in Tibet en het mekka van het Boeddhistische volk. Pelgrims lopen soms maanden naar deze plek om een bezoek te brengen aan de Jokhang Tempel en het paleis waar de 5e tot en met de 14e Dalai Lama heeft gewoond: Potala Palace. Beiden plekken staan geregistreerd bij UNESCO World Heritage Site. De lokale bevolking komt hier om te bidden en offers te brengen. Alles draait in het Boeddhisme om het hebben van een goed karma. Wil je werken aan een beter karma? Kora is het antwoord! Als buitenstaander is dit het meest indrukwekkende om te zien. 

ZELF NAAR Tibet?

Bekijk alle 5 reizen naar Tibet

Hoe werkt het uitoefenen van Kora?

Rondom de Jokhang Tempel lopen Tibetanen op Barkhor Street met een gebedsmolen die ze met de klok mee draaien terwijl ze gebeden uitspreken. De ronde is 1500 meter en wordt mede gedaan vanuit een staande positie van waaruit men steeds op de grond gaat liggen. Een ronde op deze manier duurt maar liefst twee uur. Kora kan ook gedaan worden rondom een heilige berg of meer. Hoeveel rondes iemand doet ligt aan de persoon zelf maar het kan vaak uren duren!

Hoe organiseer je een reis naar Tibet?

Op eigen houtje Tibet betreden is niet mogelijk. Je kunt alleen Tibet in met een georganiseerde tour waarbij de touroperator zorgt voor alle permits die nodig zijn om het land door te reizen. Tijdens de reis door Tibet worden deze permits bij politie check punten gecontroleerd. Je paspoort, geldig visum en permits moet je ten alle tijden op zak hebben. 

8-daagse tour van Lhasa naar Mount Everest Base Camp

De tour begint in Lhasa met verblijf in een Tibetaans stijl hotel voor de eerste drie dagen. De kleurrijke kamer heeft een eigen zitje waar je na een dag met veel indrukken kan bijkomen met een kop thee. Doe vooral rustig aan de eerste dagen en drink geen alcohol om hoogteziekte te voorkomen!

Na een goede nachtrust en een kop Masala thee is het tijd voor een bezoek aan de Jokhang Tempel en het tweede grootste klooster van Tibet: Sera Monastery. Een Tibetaanse gids die perfect Engels spreekt gaat mee om uitleg te geven over alle fascinerende beelden en gebruiken. In de Jokhang Tempel staan rijen vol traditioneel geklede pelgrims te wachten om alle Boeddha’s af te gaan met offers. Geen enkele Boeddha wordt overgeslagen! Offers worden gebracht in de vorm van geld, witte shawls en yakboter. De boter (gemaakt van yak) wordt gebruikt om kaarsen te laten branden. Ik kijk mijn ogen uit! De Jokhang Tempel is gebouwd in 652 door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo. De Jowo Rinopoche een beeld van de Shakyamuni Boedha op 12-jarige leeftijd is het meest heilige beeld van Tibet. 

Sera Monastery is gebouwd in 1419 en biedt onderdak aan 600 monniken. Elke dag om 15.00 gaan de leerlingen in debat over Tibetaanse filosofie. Met veel handgebaren, handklappen en intense discussies is dit een indrukwekkend gezicht. 

Paleizen van de Dalai Lama

Het Potala Paleis is gebouwd in de 7e eeuw door koning Songtsen Gampo. In de 17e eeuw heeft de 5e Dalai Lama het paleis afgemaakt en is het vanaf toen het winterpaleis geworden voor de 5e tot en met de 14e Dalai Lama. Het paleis bestaat uit twee delen. Het witte deel was de leefruimte van de Dalai Lama en het rode paleis werd alleen gebruikt om het Tibetaanse Boeddhisme te beoefenen. Erg bijzonder: de lichamen van de Dalai Lama 5 tot en met 13 zijn te vinden in dit paleis in gouden met stenen versierde tombe stupa’s. 

In de zomer woonde de Dalai Lama in het Summer Palace ofwel Norbulingka wat betekent: schatten tuin. Dit heeft een reden, de tuin is prachtig en lokalen picknicken hier graag met hun familie. Wil je een keer traditionele Tibetaanse kleding aan? Grijp hier je kans en maak een leuke foto bij de fontein voor het paleis!

De stad uit

Op dag vier begint de roadtrip naar Everest Base Camp met veel bijzondere stops. De heilige rivier Yarlung Tsangpo is daar een van. Boeddhisten in Tibet voeren een begrafenis op een hele speciale manier uit. Weet je wat een water-en-lucht begrafenis is? Het lichaam van de overledenen worden vijf dagen na overlijden (als de ziel het lichaam heeft verlaten) in stukken in de heilige rivier gevoerd voor de vissen of op een open plek gevoerd aan de gieren. Waarom? Boeddhisten geloven dat de mens bestaat uit de vier elementen water, vuur, lucht en aarde. Voor elk element is er een begrafenis en dat is eigenlijk een erg mooie gedachte.

Vanuit het heilige Yamdrok Lake heb ik voor een portie geluk een slok heb genomen van het felle turquoise water. Natuurlijk heb ik wel even gecheckt of hier geen waterbegrafenis wordt uitgevoerd. 

Eeuwenoud klooster middenin de Himalaya

Het Pekor Chode klooster, gebouwd in 1418, heeft een uniek gebouw. Namelijk: de Kubum Stupa, 32,4 meter hoog met 108 heilige altaren en 100.000 boeddhistische beelden en muurschilderingen. Dit was voor mij echt Tibet! Midden in het gebergte staat dit eeuwenoud klooster waar 600 jaar ouden manuscripten te zien zijn en heel bijzonder, de lokalen kruipen onder de manuscripten door voor zuivering van de geest. Voor de fotografen onder ons, in twee kapellen is het toegestaan foto’s te maken tegen een kleine bijdrage. 

Na een overnachting in de stad Shigatse (3800 meter) is het tijd om naar Everest Base Camp te rijden. Ja je leest het goed, rijden! De Chinezen hebben deze perfecte weg gelegd waar bijna geen hobbel in te vinden is. Na acht politie checkpoints onderweg en een stop op de Gyeku La Pass met fantastisch uitzicht op Everest is het tijd voor een overnachting in een knus tentenkamp zes kilometer van Everest Base Camp. Als het meezit zie je een fantastische zonsondergang vanaf het kamp waar Everest in volle glorie te zien is! 

Everest Base Camp

Na heel wat Masala thee en een overnachting onder drie dekens naast een sudderend kampvuur gaat de wekker in de vroege uurtjes om de zonsopgang te zien vanaf Mount Everest Base Camp (5200 meter). Je kan met de bus erheen maar niets is leuker dan de laatste loodjes per voet te doen. 

Het is ijskoud maar oh zo geweldig om hier te staan voor Mount Everest, de hoogste berg ter wereld! Tip: koop van tevoren gekleurde gebedsvlaggen en hang deze op. Ik heb de namen van mijn geliefden erop geschreven; volgens de traditie betekent dit geluk voor hen. Na terugkomst in de tent staat er een ontbijt klaar dat met voldoening kan worden genuttigd. Op de terugweg naar Shigatse staat er nog een bezoek op de planning, Tashi Lhunpo klooster. Dit klooster is gebouwd door de eerste Dalai Lama in 1447 en in de loop der jaren is het een zetel van de Pänchen Lama (spirituele leider) geworden. 

Na een laatste avond met Tibetaanse dans in Lhasa word ik op de trein gezet naar Xian in China. Een 33-uur durende treinreis door de Himalaya waar ik met glimlach nageniet van het bijzondere land: Tibet!

Loes heeft haar reis gemaakt met Road to Tibet. Waarom hier? Dit is een echte Tibetaanse touroperator met alleen maar vloeiend Engelssprekende Tibetanen in dienst. Zo leer je de historie en tradities van het land echt kennen. In vergelijking met veel andere touroperators biedt deze tour een groep met maximaal acht personen aan. Zo blijft de tour intiem voor iedereen.  

Reizen Tibet

Specialisten Tibet

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors