Friendship Highway: van Lhasa tot Nepal

Friendship Highway: van Lhasa tot Nepal

door Yasmin Visser

Waan je even een pelgrim wanneer je de Friendship highway van Tibet door de Himalaya naar Nepal aflegt. Meer dan duizend kilometer langs duizelingwekkende afdalingen en kloosters liggen nergens zo hoog als hier.

De zogenaamde Friendship Highway loopt van het Tibetaanse Lhasa tot Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, en bevindt zich voor het grootste deel in de provincie Tsang van Tibet.

ZELF NAAR Tibet?

Bekijk alle 5 reizen naar Tibet

Deze klassieke route van 1.100 kilometer leidt je onder andere langs het turquoise meer Yamdrok-Tso, de stad Gyantse en de voet van de Mount Everest.

Vorm van een schorpioen

Met een jeep rijd je over de kronkelige wegen naar Yamdrok-Tso, op honderd kilometer van hoofdstad Lhasa. Tso betekent 'meer' in het Tibetaans.

Vanaf de Kamba-la berg, op een hoogte van 4.700 meter, kijk je neer op het enorme meer. Je ziet dat het meer de vorm heeft van een schorpioen. Het helderblauwe water steekt scherp af tegen de bruine bergen eromheen.

Yamdrok-Tso is één van de vier heilige meren in Tibet. De andere heilige meren zijn Lhamo La-Tso, Nam-tso en Manasarovar. De Tibetanen geloven dat er verschillende goden wonen in en bij het meer. Iedereen maakt ooit in zijn leven een pelgrimage naar Yamdrok-Tso. De pelgrims lopen dan in zeven dagen rond het meer.

Gyantse op grote hoogte

Vanaf de Kamba-la rijd je op de Friendship Highway naar beneden. Tijdens de rit zie je kleurige bomen, diepe kloven en besneeuwde pieken van talloze bergen. Uiteindelijk kom je bij Gyantse. Deze stad ligt op een hoogte van 3.980 meter. Er hangt een relaxte sfeer in de stad.

De kleine smalle straatjes van Gyantse vullen zich met pelgrims, kinderen en koeien. Luide popmuziek klinkt. Geur van gedroogde yakpoep is doordringend. De huizen zijn hiervan gemaakt. In winkelstraat Yingxiong Nanlu is van alles te koop, waaronder yakmelk en yakboter natuurlijk.

Beroemde kumbum

Via de kleine straatjes kom je uiteindelijk bij datgene wat Gyantse beroemd maakt: de kumbum of chörten. Dit is een boeddhistisch bouwwerk, waarbij verschillende lagen trapsgewijs op elkaar zijn gebouwd. Het is te vergelijken met de boeddhistische stupa's in Nepal en India.

De 35 meter hoge kumbum in Gyantse is in 1497 gebouwd door de prins van Gyantse. Het witte gebouw is gedecoreerd met Boeddha's ogen en een gouden koepel.

Achter de pelgrims loop je met de klok mee om de kumbum te mogen betreden. Eenmaal binnen zie je de vele schilderingen van goden, onder andere van Boeddha, in verschillende kapellen. Kumbum betekent letterlijk 'duizend afbeeldingen'. Af en toe stap je uit de stroom pelgrims en laat je de fresco's op je inwerken.

Aan de voet van Mount Everest

De volgende dag voert de Friendship Highway je verder, richting de Mount Everest Base Camp.Dit tentenkamp ligt op een hoogte van boven de vijf kilometer. Gelukkig heb je dikke sokken en een warme slaapzak meegenomen om de kou te trotseren.

Gedurende de reis naar het kamp worden de bergen om je heen steeds hoger en je oren zitten dicht. Vanaf het checkpoint in Shegar begint de hobbelige weg richting het Rongphu klooster en het tentenkamp waar je zal slapen. Het laatste deel van het pad doe je te voet.

Het klooster is in 1902 gebouwd en is het hoogst gelegen klooster ter wereld. Gebedsvlaggetjes zijn deels bevroren en wapperen in de wind. Op de achtergrond zie je de besneeuwde top van Mount Everest, of zoals de Tibetanen de berg noemen: Qomolangma, wat zoiets als moedergodin der aarde betekent. En het is inderdaad alsof de berg als een moeder over je waakt.

Wat is er te doen langs de Friendship Highway?

  • Ben je begin juni in Gyantse? Bezoek dan het Gyantse Paarden-race Festival. Er worden onder andere wedstrijden gehouden met yak. En er wordt gedanst en gefeest.
  • Beklim in twintig minuten de top van de Gyantse Dzong. Dit fort ligt op een heuvel waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de Nyang-chu vallei, de kumbum en het Pelkor Chöde klooster. Bezoek dit rode klooster op de terugweg naar beneden.
  • Vanaf het tentenkamp bij Mount Everest doe je een trek over de voet van de hoogste berg ter wereld. Je kan vanaf hier niet de hele berg beklimmen, dat kan alleen in Nepal.
  • Heb je genoeg tijd tijdens je reis over Friendship Highway? Bezoek dan het Phuntsoling klooster. De ruïnes van dit klooster liggen aan de voet van een gigantische zandberg. Weinig toeristen komen hier.
  • Langs de Friendship Highway, op 250 kilometer van Lhasa, ligt de moderne stad Shigatse. Het is de grootste stad in Tibet na Lhasa en erg beïnvloed door de Chinese cultuur.

Reizen Tibet

Specialisten Tibet

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors