Indonesië Klimaat

Indonesië Klimaat

Wat voor klimaat kun je verwachten in Indonesië?

Het klimaat in Indonesië is het beste te omschrijven als tropisch. De uitgestrekte archipel ligt precies op de evenaar en kent hierdoor geen extreme seizoensverschillen. In tegenstelling tot de lente, zomer, herfst en winter in Nederland kent het weer in Indonesië slechts een droog en nat seizoen.

Het is er met 25 tot 27 graden eigenlijk het hele jaar door warm. Met uitschieters tot tegen de veertig graden in Sulawesi, maar ook tegen het vriespunt wanneer je de vulkanen en bergen van bijvoorbeeld Papoea bezoekt.

ZELF NAAR Indonesië?

Bekijk alle 230 reizen naar Indonesië

De zon schijnt in Indonesië gemiddeld 8 uur per dag. Over het hele land valt er gemiddeld 170 mm regen per maand, tegen 70 mm in Nederland. De maandelijkse neerslag kan in sommige gebieden echter oplopen tot wel 530 millimeter. Vooral in de bergen.

Welke seizoenen zijn er in Indonesië?

In Indonesië heerst een tropisch klimaat. Dit is onder te verdelen in twee seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. Het regenseizoen loopt van november tot maart. Het droge seizoen loopt van april tot oktober.

Tijdens het regenseizoen valt er veel water uit de lucht. Heftige, maar korte buien. Het koelt door deze buien altijd onmiddellijk een paar graden af. Snel daarna klaart het weer op en schijnt de zon.

Met welke natuurkrachten moet je rekening houden in Indonesië?

Indonesië is het decor van veel indrukwekkende onweersbuien. Vooral in het westen zul je getuige zijn van de mooiste bliksemschichten en hardste donderklappen. In Bogor op Java ontweert het zelfs 322 dagen per jaar. Praktisch elke dag dus. Het is dan ook een van de onweerrijkste locaties op aarde.

Toch onweert het niet overal in Indonesië zo uitbundig. In Kupang op Timor onweert het bijvoorbeeld soms vijf maanden achter elkaar niet.

Maar het meest bekende natuurverschijnsel in Indonesië is overlast door vulkaanuitbarstingen. De honderden vulkanen op de verschillende Indonesische eilanden zijn niet alleen indrukwekkend, maar kunnen ook gevaarlijk zijn. De uitbarsting van de Merapi vulkaan op Java in het najaar van 2010 bewees dit maar weer eens.

Er zijn veel vulkanen in Indonesië. De meeste zijn actief, maar ongevaarlijk. Gunung betekent berg. Gunung Bromo in het oosten van Java een vrij toegankelijke toeristische trekpleister. Op Bali is Gunung Batur nog steeds in werking. En Lombok kent met Gunung Rinjani ook een zeer actieve vulkaan.

De Gunung Merapi op Java heeft qua activiteit de meest recente geschiedenis. In 2010 zorgen verschillende uitbarstingen voor problemen in Centraal-Java. Honderdduizenden mensen zijn geëvacueerd omdat dorpen en steden onder een laag van as dreigen te verdwijnen. Honderden mensen en dieren vonden de dood. Het was de zwaarste vulkaanuitbarsting in honderd jaar.

Reizen Indonesië

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors