De komodovaraan is de grootste en gevaarlijkste hagedis ter wereld. Drie meter lang en niet vies van een hapje mens. Je kunt hem in Indonesië zien, van afstand, om daarna te duiken met manta roggen.
De koning der hagedissen is de komodovaraan. En Indonesië is de enige plek ter wereld waar het prehistorische dier in het wild leeft. Hij komt voor op Flores en op ongeveer dertig eilanden van de Kleine Soenda eilanden. Bezoek deze beschermde dieren voor het te laat is.
Komodo National Park
De populairste plekken om de komodovaraan te spotten, zijn de afgelegen eilanden Komodo en Rinca. De eilanden liggen tussen Flores en Soembawa en horen bij het Komodo National Park. Je kan er op eigen gelegenheid komen. Maar er gaan ook veel boottochten vanuit Bali en Lombok.
De komodo leidde lang een anoniem bestaan. Gescheiden door gevaarlijke zeestromingen waren de eilanden waar hij leeft geen aantrekkelijke bestemming voor mensen. Het grillige bergachtige landschap van de vulkanische eilanden was niet interessant voor de landbouw.
Wel gingen er op een gegeven moment geruchten dat de eilanden zouden zijn bevolkt met reusachtige draken die wel zeven meter lang konden worden. De Nederlands kolonisten dachten dat het een fabeltje was. Pas in 1910 werd de varaan door het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger ontdekt.
Menseneter
De komodovaraan is een imposante verschijning. Hij kan wel drie meter lang worden en 150 kilo wegen. Het dier heeft dezelfde scherpe tanden als de witte haai. De tanden hebben de vorm van een zaag en kunnen gemakkelijk grote stukken vlees snijden.
De varaan is een grote eter en weinig kieskeurig. Een hapje mens gaat er ook wel in. Dat is in het verleden ook wel gebeurd. De komodovaraan kan met zijn dikke, korte, gespierde staart een harde klap uitdelen. Indringers worden in één keer uitgeschakeld.
Op de eilanden moet je altijd met een gids op pad. Hij heeft een grote stok bij zich waarmee hij de dieren weg kan jagen.
Roofdier
De bizarre afmeting dankt de komodovaraan aan zijn geografisch isolatie. De varaan heeft evolutionair de rol van andere roofdieren, die ontbraken op de eilanden, in de voedselketen overgenomen.
De varaan heeft zich gespecialiseerd in het jagen op zoogdieren. Doordat hij alleen op kleine eilanden leeft, is het voedselaanbod beperkt.
Het dier is dan ook kwetsbaar. Een overstroming of vulkaanuitbarsting zou in een keer alle varanen van de kaart kunnen vegen. In Indonesië lopen nog maar 5.000 komodovaranen rond.
Tornado's
Komodo National Park bestaat niet alleen uit de eilanden Komodo en Rinca, maar omvat ook Padar en een hele rits kleinere eilanden. In 1980 is het gebied uitgeroepen tot nationaal park om de varaan te beschermen.
Ook onder water in het Komodo National Park liggen mooie schatten verborgen. Duiken is echter vrijwel alleen aan te raden voor gevorderden. En dan alleen als de omstandigheden goed zijn. De zeekanalen bij Komodo verbinden de Indische Oceaan met de Grote Oceaan. De getijden zorgen voor tornado's van kolkend water en opstuwende watermassa's.
Manta roggen
Mocht je de duik wagen, dan ontdek je enkele van de mooiste duikstekken van de wereld. Zo vind je bij de Kareng Makasser eilanden, een van de beste plekken om manta roggen te spotten.
Er zijn ook geweldige wandduiken te maken in het gebied. Grote rotsformatie boordevol leven onder water: hengelaarvissen, felgekleurde naaktslakken, scholen van snappers en diklipvissen in een schouwspel van canyons en ravijnen.
Wat is er te doen in Komodo National Park?
- Sta oog in oog met de beroemde Komodo varaan. Op de Komodo eilanden is er geen ontkomen aan.
- Ga duiken bij een van de mooiste duikplekken ter wereld: de Makassar eilanden. Omgeven door oogverblindend koraal en honderden vissen.
- Maak een zeiltocht naar andere eilanden in de buurt. Wanneer je 's nachts vaart is de kans groot dat je honderden vuurvliegjes ziet. Op de Flores zee heb je ook de meest mooie sterrenhemels in de nacht.
- Ga op Pulau Rinca op zoek naar wilde varkens, apen en paarden.
- Breng een bezoekje aan Kampung Komodo. De dorpelingen wonen in hutjes op het strand onder de palmbomen.