Bali

Bali

door Maarten van Dun

Het meest beroemde eiland van Indonesië is Bali. Relaxte surfers en Indonesische vrouwen in sarong lopen over hetzelfde strand. Op Bali drink je cappuccino, maar eet je nasi goreng.

Nergens zijn de rijstvelden zo groen, de golven zo heftig en de kunst zo mooi als op Bali. Dit eiland neemt een speciale plaats in tussen de andere Indonesische eilanden.

ZELF NAAR Bali?

Bekijk alle 146 reizen naar Bali

De ruim drie miljoen eilandbewoners op Bali spreken een andere taal dan hun landgenoten. En in tegenstelling tot de veelal islamitische Indonesische bevolking zijn de meeste Balinezen hindoe.

Sarongs en cappuccino

Kuta is dé plaats voor liefhebbers van zon, zee en strand. Vooral surfers zitten hier goed. In de vroege ochtend zie je hier de echte fanatiekelingen al richting de golven rennen. Surfboard onder de arm. Klaar voor een lange dag tussen de indrukwekkend hoge Balinese golven.

Ook mensen die niet komen surfen zullen zich wel vermaken in Kuta. Deze badplaats biedt de ultieme mix van Balinese, Indonesische en westerse cultuur. Eet nasi goreng, drink cappuccino en ga in je Balinese sarong naar het Hard Rock Café. Waar je ook naar op zoek bent, in Kuta zul je het zeker vinden.

Onontdekte paradijsjes

En wil je even weg van het strand en wat cultuur snuiven? Dan ben je slechts een korte autorit verwijderd van bezienswaardigheden zoals Pura Tanah Lot. De zwartstenen zeetempel in typisch Balinese stijl is gebouwd op een uitstekende rots.

Lijkt Kuta je toch iets te druk dan zijn er genoeg minder drukke stranden op Bali. Aan de westkust van het eiland ligt Balian. Dit paradijsje is nog niet ontdekt door het grote publiek en straalt rust en ruimte uit. Een paar kleine hotels staan tussen de heuvels en rijstvelden in het achterland. Het gewone Balinese leven gaat hier nog zijn gangetje.

Fietsen in de rijstvelden

Ubud, het hart van het eiland, ademt de Balinese cultuur. Al decennia lang trekt dit kunststadje zowel toeristen als kunstliefhebbers vanuit de hele wereld. En allemaal worden ze verliefd op de kunstgaleries die hier werkelijk overal te vinden zijn. Van houtsnijwerken tot fotografie, het perfecte souvenir vind je dus hier.

De beroemde Balinese rijstvelden liggen natuurlijk overal op het eiland. Maar rond Ubud zit je zeker goed. Huur een fiets en verken het groene landschap op je gemak. De rijstvelden worden afgewisseld met vele hindoetempels en huisaltaren. Zo krijg je tijdens een dagje fietsen heel wat natuur en cultuur te zien.

Heilige vulkaan

Bali is bezaaid met vulkanen, waarvan Gunung Agung met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Deze reus van meer dan drieduizend meter hoog is de heiligste berg op het eiland. Na de laatste uitbarsting in 1963 is de vulkaan weer teruggekeerd naar een slapende toestand. Je kunt hem dus beklimmen.

Aan de voet van de berg ligt het belangrijkste tempelcomplex van Bali, de Pura Besakih. Gelovige hindoes bezoeken het complex nog steeds. Daarom zijn niet alle tempels toegankelijk voor toeristen. Maar je loopt wel de kans midden in een religieuze processie terecht te komen.

Wat is er te doen in Bali?

  • Ga surfen in het zuiden van Bali. Er zijn altijd golven. Per strand verschilt de moeilijkheidsgraad van de golven. Canggu en Kuta voor beginners, Padang Padang voor de meer gevorderde surfer.
  • Beklim een van de vulkanen op het eiland Gunung Agung of Gunung Batur. Zorg wel voor goede schoenen.
  • Ubud ligt op centraal Bali en is omgeven door groene rijstvelden. Het is de plek om uit te rusten en dit af te wisselen met shoppen in de vele galerietjes die het stadje rijk is
  • Huur een scooter rij in een paar dagen het eiland rond. Blijf wat langer in Padang Bai, een heerlijk kustplaatsje om te chillen.
  • Leer de hindoeïstische cultuur kennen door een van de vele feesten en festivals te bezoeken

Reizen Bali

Meer Bali

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors