Feesten: Dayak Festival Kalimantan

Feesten: Dayak Festival Kalimantan

door Marjolein den Dekker

De eerste dag van de maand juni is een belangrijke dag voor de bewoners van Kalimantan. In Sawarak, het westelijke gedeelte van het eiland, is het op 1 juni feest met Gawai Dayak.

De Dayak zijn de mensen van het binnenland. Letterlijk. Dayak is een verzamelnaam van verschillende volkeren in het binnenland van het Indonesische Kalimantan en het Maleisische Borneo.

ZELF NAAR Indonesië?

Bekijk alle 227 reizen naar Indonesië

Zelf noemen de Dayak zich niet zo, maar gebruiken ze liever de naam van de stam waartoe ze behoren. De Penan, Klemantan, Kenyah, Kayan, Murut en Iban zijn de bekendste volken.

Hebzucht

Gawai betekent feest of ritueel. Het Dayak festival staat vooral in het teken van bezoek aan vrienden of familie. Dit start de avond ervoor al met het ritueel Muai om hebzucht en ongeluk tegen te gaan.

Er wordt rondgegaan met een mand waarin familieleden iets stoppen wat ze niet meer willen hebben. Deze spullen worden vervolgens van de typische lange huizen op palen gegooid.

De voorbereiding van het festival is minstens zo belangrijk als het festival zelf. Een maand voordat het feest begint, wordt er rijstwijn of tuak gebrouwen. Hiermee wordt tijdens Dayak festival geproost terwijl er zoete penganan cakejes worden gegeten. De ceremonies worden vergezeld van veel dans, muziek en hanengevechten.

Koppensnellers

De volken van Kalimantan hebben een beruchte bijnaam. Zij worden ook wel de Koppensnellers van Kalimatan genoemd. Koppensnellen deden de Dayak dan ook regelmatig als belangrijk ritueel. Het betekende niet alleen iemands hoofd afsnijden, maar ook het hoofd meenemen als een soort trofee.

Bij belangrijke evenementen toonden de Dayak vroeger door het koppensnellen hun moed. Dit werd vertaald in tattoeages op de handen waardoor ook buitenstaanders de verkregen aanzien en status konden zien. Het koppensnellen is verdwenen. De tatoeages zijn gebleven.

Reizen Indonesië

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Israël kenner
Sponsors