Indonesië Vervoer

Indonesië Vervoer

Wat zijn de vervoersmiddelen in Indonesië?

De uitgestrektheid van Indonesië en de verschillende eilanden betekenen dat er veel vervoersmiddelen worden gebruikt op de archipel. Vliegtuigen en boten zijn noodzakelijk transport om te reizen in Indonesië. Verder zijn treinen en bussen gebruikelijk op bepaalde eilanden. Taxi's, brommers en fietsen zijn veel gebruikte individuele vervoersmiddelen. Typisch Indonesische vervoersmiddelen zijn de bajaj, becak, dokar, ojek en bemo.

Vliegtuig

Veel internationale vluchten landen op het internationale vliegveld bij Jakarta op Java. Maar ook op Denpasar, Bali landen internationale vluchten. Door de uitgestrekte eilanden in de archipel zijn er ook veel binnenlandse vluchten. Zo is het vanaf Jakarta op Java mogelijk om naar ieder ander eiland te vliegen, maar ook Sumatra en Bali hebben goede binnenlandse verbindingen.

ZELF NAAR Indonesië?

Bekijk alle 227 reizen naar Indonesië

Boot

Een reis door Indonesië is niet compleet zonder te hebben gevaren. Veerboten varen dagelijks meerdere malen tussen Sumatra en Java, Java en Bali, Bali en Lombok, enzovoorts. Er zijn echter verschillende boten, langzame boten die onder het openbaar vervoer vallen, maar ook privé ferry's die vaak vele malen sneller en duurder zijn. Zo duurt een boottocht van Bali naar de Gilli eilanden voor de kust van Lombok met de fast ferry slechts een paar uur, terwijl je er met het openbaar vervoer minimaal een halve dag over doet.

Trein

Er rijden alleen treinen op Java en Sumatra. Het spoornetwerk is ooit aangelegd door de Nederlandse kolonisten en is op deze Indonesische eilanden de meest comfortabele manier om te reizen. De mooiste landschappen schieten aan je voorbij. Ook ontmoet je in de derde klasse veel locals en proef je meer de sfeer van het echte Indonesië. In het hoogseizoen zijn er veel treinen volgeboekt, dus koop je kaartje wel op tijd. Let wel even op voor welke klasse je een kaartje koopt.

Bus

De bus is in heel Indonesië het belangrijkste en goedkoopste vervoersmiddel. Overal zie je de kleurrijke bis biasa bussen. De bussen rijden een vaste route, waar je overal kan in- of uitstappen. Het is niet de meest comfortabele of snelste manier om ergens te komen, maar wel de leukste. Je ontmoet zo veel locals die je interessante dingen kunnen vertellen of tips kunnen geven over de stad.

Taxi

Taxi's zijn in de grote steden zoals Jakarta een veel gebruikt vervoersmiddel. Neem nooit zomaar een willekeurige taxi. Bluebird taxi is een bekende en betrouwbare maatschappij. Deze chauffeurs rijden standaard met de meter aan. De taxi's zijn, zoals de naam zegt, blauw. Op andere eilanden rijden deze taxi's ook rond, maar kunnen varieren van naam.

Huurauto

Je kunt ook een auto huren. Je hebt hiervoor een internationaal rijbewijs nodig. Deze kun je aanvragen bij de ANWB voor 14,95 euro. Houd rekening met veel chaotische en slechte wegen. Een makkelijker en populairder te huren vervoersmiddel is dan ook een fiets of een brommer. Vergeet niet dat je hier links moet rijden!

Typisch vervoer

Becaks vullen in veel Indonesische steden het straatbeeld. Kleurrijk versierde fietstaxi's op drie wielen. Hetzelfde geldt voor de Ojek, Dokar en Bajaj.

De Ojek is een brommer waar je achterop kunt stappen en die je op verzoek overal heen brengt. Je komt hiermee op de moeilijkst bereikbare plaatsen.

De Dokar is iets minder populair door zijn snelheid. Het is een kar op twee wielen die wordt voorgetrokken door paarden. Wat wel handig is, is dat je hier met z'n vieren in kunt zitten.

De Bajaj is te vergelijken met de Thaise tuk-tuk. Luidruchtige brommers op drie willen met plaats voor twee personen. Voor al deze vervoersmiddelen geldt dat je vooraf altijd een prijs af moet spreken. Hier wordt namelijk vaak mee gesjoemeld.

Reizen Indonesië

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

China kenner
Sponsors