Pura Tanah Lot Jouw vakantie naar Azië begint hier!
9,0
9,0 Algemene ervaring
8,0 Schoonheid
9,0 Interessant
10,0 Authenticiteit
9,0 Bereikbaarheid

Pura Tanah Lot

door Rough Guide

Op een verlaten rots voor de zuidwestkust ligt de imposante Pura Tanah Lot, een heilig tempelcomplex voor gelovige Balinezen en een topattractie voor toeristen. Aan de voet van de tempel zie je de witte branding en het zwarte zandstrand.

Geen wonder dat deze tempel het onofficiële symbool van Bali is geworden dat je terugvindt op allerlei souvenirs. Vooral bij zonsondergang is het er één grote toeristische kermis en aan de toegangsweg is een heel toeristendorp verrezen, maar als je 's ochtends vroeg komt, kun je echt genieten van deze prachtige tempel.

ZELF NAAR Pura Tanah Lot?

Bekijk alle 20 reizen naar Pura Tanah Lot

De tempel

De Pura Tanah Lot (dagelijks bij daglicht, Rp 10.000) zou gesticht zijn door de hindoepriester Nirartha, die in de zestiende eeuw van Java naar Bali voer. Naar verluidt werd hij naar deze plek gedirigeerd door een lichtstraal uit een heilige bron, maar zijn komst werd niet op prijs gesteld door de plaatselijke priester, die eiste dat deze rivaal verdween.

Hierop mediteerde Nirartha zo intens dat hij de rots waarop hij zat, in zee duwde. Dit werd het eiland Tanah Lot. Hij wijdde zijn nieuwe onderkomen aan de god van de zee en veranderde zijn sjerp in giftige slangen om de plek te beschermen. Sindsdien is de Pura Tanah Lot een van de heiligste plaatsen op Bali.

Heilig water

Vanwege zijn heilige status mogen alleen ware gelovigen de tempel bezoeken, via treden die in de rotswand zijn uitgehouwen. Anderen moeten zich tevreden stellen met een stukje grijs zand aan de voet van de rots dat bij vloed onderloopt.

Bij eb kun je een slokje heilig water (air suci) nemen uit de bron aan de voet van de tempelrots (donatie vereist) of de heilige koraalslangen bekijken in de spleten in de rotswand.

Uitzicht vanaf klif

Een ander alternatief is het klif op het vasteland beklimmen voor het beste uitzicht op de tempel.

De meeste mensen blijven rondhangen bij de restaurants aan het klif pal ten zuiden van de tempelrots, maar als je het klifpad neemt in noordwestelijke richting, heb je een fantastisch uitzicht over het Bukitplateau op de meest zuidelijke punt van Bali.

Yeh Gangga

Het kustpad loopt verder noordelijk langs kleine, verweerde tempels die waken over de ruige grijze stranden beneden.

Na een wandeling van ongeveer twee uur bereik je de Yeh Gangga. In dit sfeervolle tempelcomplex wordt dagelijks bij zonsondergang een uitvoering van de kecak-dans gegeven (18.15 uur, Rp 50.000).

Reizen Pura Tanah Lot

Reviews Pura Tanah Lot

Tanah Lot bij zonsondergang (bezocht in oktober 2014)

Review geschreven door Iris Uijttewaal op 05 juli 2016

De Tanah Lot is een van Bali's belangrijkste tempels en ik vind ook een van de mooiste! We kwamen 's middags rond een uur of 4 aan, waardoor we mooi de tijd hadden om even iets te eten. Er zijn eetkraampjes en restaurants genoeg, en ook voor souvenirs kun je goed winkelen bij Tanah Lot. Als je de winkelstraat uitloopt zie je vanzelf de tempel in de zee. Het leuke was dat er rond 5 uur een ceremonie begon, dus we zagen hoe Balinese rituelen werden uitgeoefend op de tempel. Na de ceremonie ging de zon onder pal achter de tempel, wat zorgde voor een goed fotomoment. Het werd toen toevallig ook vloed, dus echt dichtbij de tempel konden we helaas niet meer komen. De toeristenmassa vermijden door voor zonsopkomst de tempel te bezoeken heeft geen zin. Om bij de tempel te komen moet je namelijk door een controlepost, en die is zo vroeg in de ochtend helaas nog niet open. Een minpuntje aan deze bezienswaardigheid is dat het ook een van de bekendste tempels van Bali is, en het wemelt er dus van de toeristen. Echter is dat geen reden om de tempel over te slaan, want hij is echt prachtig.

8,0
8 Algemene ervaring
6 Schoonheid
8 Interessant
10 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Pura Tanah Lot

 • authentiek
 • makkelijk bereikbaar
 • faciliteiten
 • cultureel

Minpunten Pura Tanah Lot

 • toeristisch
 • entreegeld
 • druk
Ultieme tip: Ik zou aanraden om (ca. 1 uur) voor zonsondergang te komen omdat de tempel dan mooi verlicht is.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Tanah Lot tijdens Baleganjur Festival (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Gioia Kouthoofd op 30 juni 2016

We zijn naar Tanah Lot geweest tijdens het Baleganjur Festival. Een bezoek hieraan is onontkoombaar (je moet er dwars doorheen), overal staan kraampjes, veel mensen, veel gezelligheid. Na zonsondergang is het stil op straat en niks meer te doen. In de stad zelf is niet veel bijzonders.
De tempel is heel mooi om te zien, zowel van onderaf als van boven tijdens zonsondergang. Helaas is de tempel niet open voor toeristen, slechts een stuk trap.

Pluspunten Pura Tanah Lot

 • mooi
 • bij een park

Minpunten Pura Tanah Lot

 • geen toegang tempel
Ultieme tip: Als je de tempel op wilt moet je gaan als het eb is.
Aangeraden voor: Backpackers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors