Bako National Park
8,3
8,5 Algemene ervaring
9,5 Natuur
8,0 Stranden
8,5 Wildlife
7,3 Overige activiteiten
7,8 Bereikbaarheid

Bako National Park

door Getaway Travel

Het Bako National Park is het oudste natuurreservaat van Sarawak. Vlakbij de stad Kuching ligt dit kleine ongerepte park. Het is daarom ook populair als dagtripje. Het bijzondere aan Bako is dat er mangrovebossen aan de kust liggen. Er zijn mooie stranden en bijzondere rotsformaties rijzen hier uit de zee op.

Overnachten

In het Bako National Park heb je keus uit verschillende accommodaties. Rust aan het einde van je jungletocht uit in een comfortabel chaletje, kies voor een hostel of slaap avontuurlijk op de camping. Als je in het weekend het Bako National Park wilt opzoeken, zorg dan dat je van tevoren een slaapplaats hebt geboekt. Dikke kans dat je anders naast de boot vist...

ZELF NAAR Bako National Park?

Bekijk alle 6 reizen naar Bako National Park

Neusaap

Het wildlife heeft Bako op de kaart gezet. De neusapen zijn een grote attractie. Het is leuk om ze 's avonds te zien als ze op het strand zitten te eten. Ze beschermen hun voedsel door gekke bekken te trekken met hun enorme neus. Ze zien er grappig uit. Maar pas wel op: ze willen nog wel eens dingen meenemen die van jou zijn!

In Sarawak noemen ze de kleurige apen ook wel 'orang belanda'. Dit betekent Nederlander. De bewoners vinden dat de apen veel weg hebben van ons, door hun grote, verbrande, rode neuzen.

Vegetatie

Het Bako National Park telt maarliefst zeven vegetatiesoorten. Het regenwoud wisselt af met mangrovebossen. Er zijn hiervan wel dertig soorten! Ook komt er kerangas voor. Deze kenmerkende plantengroei komt alleen voor op het zandstenen plateau in dit gebied. Hier heb je ook kans om vleesetende planten te zien.

Vanuit het headquarters van het park maak je prachtige wandelingen. Deze zijn voor iedereen te doen. Wil je lekker slenteren over het strand of wil je een avontuurlijke trail lopen? In Bako kan het allemaal.

Reizen Bako National Park

Reviews Bako National Park

Bako National park (bezocht in september 2019)

Review geschreven door julien cornelissen op 20 november 2019

Bako National park is het oudste National park in sarawak en 1 van de mooiste plekjes in Maleisië
Het was een unieke ervaring om de neusapen te spotten en ook nog de gelegenheid te hebben om een foto te maken van dit bijzondere dier
Het was onze 1 eerste ervaring om in het wild dieren te spotten en dat hopen we vaker te kunnen doen

Ultieme tip: Geduld hebben om de dieren te spotten en ook te fotograferen
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

Bali National Park, Borneo (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Nicole Schoeber op 26 november 2017

Bako National Park is een prachtig gebied op Maleisisch Borneo, niet ver van Kuching. Je kunt er gemakkelijk zelf komen (wij hadden een huurauto) door naar de jetty te gaan en tickets voor de boot en het park te kopen. Bako kun je alleen bereiken met een bootje, maar de tocht er naar toe is al prachtig! Bij de headquarters van het park kun je wandelroutes door het park krijgen en bijvoorbeeld een boottochtje terug van een bepaald punt. De jungle, de verlaten strandjes, het heldere water, de rotsformaties, maar zeker ook de neusapen zijn indrukwekkend en prachtig. Je kunt er één worden met de natuur.
Wij zijn met drie kinderen (15, 14, 10) in Bako geweest en ook voor hen was het een fantastische ervaring.

Pluspunten Bako National Park

 • prachtige natuur
 • neusapen
 • alleen bereikbaar via het water
 • geen massatoerisme
Ultieme tip: Ga op eigen houtje naar de jetty en regel voor jezelf een bootje. Zo ervaar je het park intenser dan met een reisgezelschap/groep.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Bako, een topbestemming (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Chantal Koolen op 16 november 2017

Bako is echt een prachtig nationaal park. Een unieke plek met prachtige ongerepte natuur waar je zelf kan wandelen. Er zijn meerdere hikes mogelijk en als dit te inspannend is kan je een boot nemen naar een van de vele strandjes. Bako is dé plek om de neusaap te spotten, wat een unieke dier is.
Ondanks dat het reisbureau ons had afgeraden te overnachten in Bako zelf hebben we dit toch gedaan. Er is wat gebrek aan hygiëne, maar het is een unieke ervaring. Na drie uur zijn alle mensen weg die niet in Bako slapen en dan is het erg rustig in het park, met als voordeel dat de apen dan makkelijker te zien zijn. De nachtwandeling met een gids was ook een absolute aanrader. Nog nooit zo veel spinnen, slangen en ander ongedierte gezien.

Pluspunten Bako National Park

 • ongerepte jungle
 • de neusaap spotten
 • nachtwandeling
Ultieme tip: Blijf overnachten en ontwijk de drukte!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Prachtige natuur (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Sam de Bruin op 16 november 2017

Bako National Park is schitterend. Ik heb hier veel bijzondere dieren en planten gezien waaronder neusapen, slangen, zwijnen, tal van van vogels en vlees etende planten. Je kunt in het park overnachten. De hutten zijn erg simpel en niet bepaald comfortabel, maar dat past wel in de jungle ervaring. Een lange broek is aan te raden, ook insecten zijn hier talrijk.

8,8
9 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Stranden
9 Wildlife
nvt Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Bako National Park

 • ongerepte natuur

Minpunten Bako National Park

 • insecten
Ultieme tip: Een avond wandeling maken met een gids. Dan zijn er weer hele andere dieren actief die je overdag niet ziet.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Onvergetelijke ervaring! (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Sofie Verreydt op 30 mei 2017

Bako National Park: een must als je op Borneo bent; je kan er als dagtocht naar toe, maar het mooiste zie je pas als de dagjestoeristen vertrokken zijn. Met een plaatselijke gids kan je voor een avondwandeling in het donker vertrekken. Tijdens die wandeling toont hij grote en kleinere diertjes die je anders niet zou zien. Wat accommodatie betreft, moet je echt niet veel verwachten. We zaten in een van de nieuwere bungalows, maar meer dan betonnen muren met een platen dak is het niet. Super natuurlijk om de nachtelijke geluiden te horen als het compleet stil is. De neusapen komen tot in de buurt van het base camp, met een beetje geluk kom je ze ook tegen tijdens een van de wandelingen die je kan doen. Wij vonden het gezelschap van een gids echt een meerwaarde, anders zouden we veel dieren gemist hebben. Hij wist van andere gidsen waar welke dieren zaten en kon ons heel gericht mee op tocht nemen. Een onvergetelijke ervaring!

8,5
9 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Stranden
9 Wildlife
7 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Bako National Park

 • veel wildlife te zien
 • schitterende natuur

Minpunten Bako National Park

 • de accommodatie is heel basic
 • , het eten is beperkt qua keuze en hetzelfde bij ontbijt lunch en diner
Ultieme tip: Zeker blijven overnachten!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Geweldig (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Loes Engelkes op 09 mei 2017

Het was super! We hadden een toffe gids, een prima huis (oké we hadden een upgrade omdat ons huisje die we eigenlijk geboekt hadden was verwoest door een boom), leuke medelogé's en vooral veel gezien. Prachtige omgeving, maar ook op de site barst het van het wildleven, aanrader.

7,0
7 Algemene ervaring
8 Natuur
7 Stranden
6 Wildlife
6 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Kies de kamer met airco! Niet alleen voor de airco, maar ook omdat deze gewoon beter onderhouden zijn.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Bako National park is een prachtige plek om apen te zien (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Mandy Ligtenberg op 12 december 2016

Het is een prachtig park waar je kunt overnachten. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt lopen, over rotsen en met prachtige uitkijkpunten. Het park heeft zeven verschillende ecosystemen wat dit park heel bijzonder maakt. Maar de hoofdreden om naar dit park te gaan zijn uiteraard de apen en dan vooral de neusaap. De kans dat je ze hier ziet is erg groot, helemaal als je een nacht blijft slapen. Wij zagen ze namelijk wel zeven keer. Verder kun je ook krokodillen zien, wij hebben er één gezien.

9,0
9 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Stranden
10 Wildlife
9 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Bako National Park

 • veel wildlife
 • slapen in een huisje
 • uitzichtpunten
 • veel neusapen
 • niet toeristisch

Minpunten Bako National Park

 • wij hebben geen minpunten kunnen ontdekken
Ultieme tip: Blijf een nachtje slapen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Maleisië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors