Malakka
7,6
8,0 Algemene ervaring
7,0 Beziens­waardigheden
7,0 Locals
8,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
- Stranden

Malakka

door Getaway Travel

Malakka, of Malacca, is de geboorteplaats van Maleisië en kent daarom enkele historische hoogtepunten. Dankzij haar strategische ligging werd Malakka in de vijftiende eeuw de grootste handelshaven van heel Zuidoost-Azië. De stad trok veel verschillende volkeren aan die een graantje wilden meepikken en Malakka werd een multiculturele hotspot. De Chinese, islamitische en Europese culturele invloeden zijn nog altijd zichtbaar in het dagelijkse leven.

Helaas werd de authentieke stad door commerciële organisaties bedreigd. Oude gebouwen werden gesloopt en lokale ondernemers uitgekocht. Gelukkig heeft Unesco haar zorgen geuit en sinds 2008 staat Malakka op de Werelderfgoedlijst.

ZELF NAAR Malakka?

Bekijk alle 34 reizen naar Malakka

Hollandse sporen

In 1641 kwamen de Hollanders, na de Portugezen, aan de macht en hadden het maar liefst 150 jaar voor het zeggen. Er zijn nog veel sporen uit deze periode te herkennen, zoals het Stadthuys.

Je krijgt een goed beeld van de stad als je een boottocht maakt over de rivier Sungai Melaka. Je vaart in drie kwartier langs pakhuizen en stadsgebouwen die al eeuwenoud zijn. De tocht eindigt in een traditioneel Maleisisch dorpje waar je nog wat van de oude cultuur kunt opsnuiven. Deze boottocht kun je boeken bij de lokale Tourist Office waar ook verschillende kaarten en brochures verkrijgbaar zijn.

Het is ook mogelijk om de speciale Heritage Trail te lopen. Op je gemak loop je langs de multiculturele hoogtepunten van Malakka en waan je je in het verleden van de stad.

Bezienswaardigheden

Highlights zijn het Stadthuys, Porta de Santiago en de St. Paul's Church. Mis de rijkversierde Cheng Hoon Teng Temple niet. Deze is gebouwd in 1646 en is daarmee de oudste Chinese tempel van heel Maleisië.

Andere highlights die je niet mag missen zijn het Baba and Nonya Heritage Museum. Hier bezichtig je een Peranakan huis, de St. Peter's Church (de oudste katholieke kerk van Maleisië) en de berg Bukit China, van waar je adembenemende uitzichten hebt over kampung Villa Sentosa.

Reizen Malakka

Meer Malakka

Reviews Malakka

Maleisisch met een Europese twist (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Merel de Bruijn op 24 mei 2016

Malakka is een verrassend stadje, in positieve zin! Het is klein en compact met enkele hoogtepunten waarin je Europese invloeden terugziet. Best of both worlds dus!

Enkele eeuwen geleden was Malakka een belangrijke handelspost voor de Portugezen en Nederlanders. De invloeden van onze voorvaderen zie je bijvoorbeeld terug oude koloniale gebouwen zoals het Stadshuys: het oude gemeentehuis dat tegenwoordig als museum dient.

Het oude centrum is ontzettend leuk om doorheen te struinen. Naast Nederlandse invloeden zie je ook veel Chinese invloeden. Zo zijn er diverse tempels die ook zeker het bezoeken waard zijn. Bij de meeste hotels en hostels liggen gratis plattegronden waarop ook de belangrijkste historische punten staan aangegeven. Zo zie je niks over het hoofd.

Ook erg leuk: volg vanuit de stad de rivier tot die in de zee uitmond. Op veel plekken langs de rivier zijn gebouwen versiert met street art. Langs de rivier zijn ook kleine cafeetjes gevestigd. Een aanrader is om hier lekker neer te ploffen voor zonsondergang met een lekker verkoelend drankje.

Het kan wel ontzettend warm zijn overdag. Het beste is het dus om rond een uur of twee lekker ergens binnen te zitten. Verkoeling kun je ook vinden in een van de grote malls die de stad rijk is.

Heel veel langer dan één dag heb je overigens niet nodig om alles te zien. Vanuit Kuala Lumpur worden ook dagtrips aangeboden. Wanneer je vanuit Singapore naar Kuala Lumpur gaat (of andersom) is het wel het overwegen waard om toch een extra nachtje Malakka erbij te pakken.

7,6
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid

Pluspunten Malakka

  • Authentiek
  • Historisch
  • Compact

Minpunten Malakka

  • Toeristisch
  • Doordat het zo klein is heb je het ook in één dag gezien
Ultieme tip: In Little India (letterlijk Little want het telt maar een straat) zijn een paar kleine restaurantjes waar je heerlijk kunt eten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Maleisië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors