Taman Negara National Park
5,8
7,0 Algemene ervaring
7,0 Natuur
6,0 Stranden
3,0 Wildlife
7,0 Overige activiteiten
5,0 Bereikbaarheid

Taman Negara National Park

door Lana Leach

Taman Negara National Park behoort tot de oudste oerwouden ter wereld. De begroeiing is er dichter dan waar ook. Je kunt er een zeer groot deel van 's werelds dierenpopulatie tegen het lijf lopen. Het meeste natuurschoon van Maleisië is te vinden op het Maleisische deel van Borneo. Daar liggen de meeste nationale parken.

Toch moet je voor het grootste en belangrijkste park op het vaste land zijn. De naam van dat stukje Aziatische oerjungle is Taman Negara, dat in het Nederlands betekent: nationaal park.

ZELF NAAR Taman Negara National Park?

Bekijk alle 33 reizen naar Taman Negara National Park

Oud oerwoud

De oudste tropische regenwouden van de wereld liggen in Azië. De meeste tropische jungle kon zich tijdens de laatste ijstijd niet ontwikkelen, omdat het te koud was.

Maleisië lag ver van de ijskappen vandaan, waardoor de regenwouden juist in dat land ongestoord verder konden groeien. Het maakt Taman Negara tot een van de oudste wouden van de wereld.

Tijgers

Je baant je een weg tussen de torenhoge bomen en je bezoekt unieke spots om de ongerepte fauna te aanschouwen. Je loopt achter je gids aan die het groene struikgewas voor je aan de kant slaat.

Je zoekt verkoeling bij een vaartocht over de kolkende rivieren en je vist ondertussen je maaltijd bij elkaar. In de dicht beboste jungle ontmoet je nagenoeg het hele dierenrijk: olifanten, honingberen, tijgers en panters.

Makaak

Dikke kans dat overigens je de grotere zoogdieren helaas slechts hoort. Zij zijn namelijk alleen diep in het oerwoud te vinden. Voor mensen is het door de dichte begroeiing lastig daar te komen.

De beesten hebben een enorm goed ontwikkeld reukvermogen en hebben de mens van kilometers afstand in de gaten. Wel heb je een grote kans om apen te zien, zoals de makaak. Die zit op een rustig plekje of slingert brutaal boven je hoofd.

Boottocht vanuit Tembeling

Taman Negara is bereikbaar per boot. De reis ernaar toe is al leuk. Vanuit Tembeling vaar je met een overdekte longboat diep de jungle in naar je accommodatie.

Lekker onderuitgezakt geniet je van al het groen. Langs het water zwaaien kinderen en af en toe kom je een groepje waterbuffels tegen. De tocht duurt ongeveer twee uur, maar als het laagwater is kan dit oplopen tot wel vier uur.

Canopy Walkway

Een populair wandelroute in het park is de Canopy Walkway. De tocht is in totaal slechts 400 meter lang, maar zo bijzonder doordat je over loopbruggen loopt die wel tot dertig boven de grond hangen. Er mag slechts een beperkt aantal mensen tegelijk op de houten loopplanken staan.

Als je er zelf eenmaal op staat, begrijp je wel waarom. De houten planken zijn alleen met touwen vastgemaakt en die kraken en wiebelen behoorlijk. Het is een bijzondere ervaring om door het bladerdak te lopen. Je beleeft de natuur van een andere kant.

Nachtwandeling door de jungle

Een verblijf in Taman Negara biedt je ook de mogelijkheid de natuur eens van een andere kant te zien. In het park kun je namelijk onder begeleiding nachtwandelingen maken.

Gewapend met een zaklantaarn ga je stilletjes op dierenjacht. Grote gekleurde insecten, zoals sprinkhanen en spinnen, lichtgevende paddenstoelen, schimmels en bladeren schijnen in het flikkerende licht. De volgende dag, stap je toch met een ander gevoel de jungle in.

Wat is er te doen in Taman Negara National Park?

 • Jungle treks door de oudste jungle ter wereld.
 • Maak een nacht 4wd safari op zoek naar dieren zoals luipaarden en vogels.
 • Maak de treinrit naar Jerantut voor het mooiste uitzicht over regenwoud.
 • Eet de lokale specialiteit, Kelah Fish tijdens een ontmoeten met de orang asli, de lokale bewoners.
 • De klim naar de top van Gunung Tahan duurt een week, dus je moet van tevoren trainen. Maar wie weet kom je dan wel een olifant tegen.

Reizen Taman Negara National Park

Meer Taman Negara National Park

Reviews Taman Negara National Park

Heavy, sweaty, bloody and worthy of all! (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Dion Houben op 12 november 2017

Taman Negara National Park is the must do tour on the mainland of Malaysia. It's one of the few preserved rain forests in the world. Once you get in, it takes 1 min to get wet from top to bottom, sweaty after 5 mins of walking and well...lucky if a small blood sucker doesn't bite you! It's an amazing experience, DO NOT SKIP IT!

Pluspunten Taman Negara National Park

 • Beautiful
 • unique
 • original
 • nicest people ever

Minpunten Taman Negara National Park

 • Hard to travel with disabilities
Ultieme tip: -Take the boat ride to the center of the forest, skip the bus! -The forest trekking 19km is the tour you need! Only a few will book it...don't miss out! Ask for "Happy" as guide!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Helaas geen wildleven, wel erg mooi! (bezocht in juli 2012)

Review geschreven door Paulien Tak op 10 juni 2016

Een bruine rivier zo ver je kan kijken en om je heen alleen maar groen bos. De Taman Negara Jungle geeft je echt het gevoel in de middle of nowhere te zijn. Om er te komen maak je eerst een drie uur durende boottocht in een long boat. Dit is een ervaring op zich, heel relaxed en rustgevend.

Overnachten doe je in het dorp Kuala Tahan. Je komt met een bootlading mensen tegelijk aan, dus zorg dat je eerst een hotel vindt. Bij ons was bijna alles vol, waardoor we veel duurder uitkwamen dan de bedoeling was. In dit dorp vind je ook een aantal drijvende restaurants waar je prima kan eten.

De canopy walk is erg leuk om te doen. Op 45 meter hoogte loop je over een hangbrug over de jungle. Op deze manier heb je mooi uitzicht over het groene oerwoud. Ook de wandelingen zijn erg leuk door de jungle, ga met een gids en je krijgt alles te weten over de honderden soorten planten die er leven. Trek wel goede schoenen aan, de paden zijn modderig en door de regen is het erg glad.

Helaas is de kans dat je wilde dieren tegen komt erg klein. Het park is zo groot dat de dieren zich verstoppen op plekken waar je als toerist niet komt. Je kunt wel een avondtour doen, waarbij je vele insecten tegenkomt.

De tour naar het Orang Asli dorp raad ik af. Je vaart naar een ‘authentiek’ dorpje waar de oorspronkelijke bewoners van de jungle leven. Voor mijn gevoel was het een grote toeristische act.

5,8
7 Algemene ervaring
7 Natuur
6 Stranden
3 Wildlife
7 Overige activiteiten
5 Bereikbaarheid

Pluspunten Taman Negara National Park

 • mooie natuur
 • leuke wandelingen

Minpunten Taman Negara National Park

 • geen wildleven
Ultieme tip: Blijf niet te lang in de jungle, het dorp ligt erg afgelegen en er is weinig te doen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Maleisië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors