Pijn en piercings tijdens Thaipusam festival

Pijn en piercings tijdens Thaipusam festival

door Getaway Travel

Bij het hindoe festival Thaipusam zijn er verschillende aanhangers die hun lichaam toetakelen. Tijdens het vieren van dit festival in Maleisië is het de normaalste zaak van de wereld.

Het Thaipusamfestival wordt gevierd door de Tamil, een kleine bevolkingsgroep in Maleisië, maar ook door meer dan een miljoen pelgrims uit Zuid-India die ieder jaar naar de Maleisische Batu grotten komen.

ZELF NAAR Maleisië?

Bekijk alle 97 reizen naar Maleisië

Thaipusam wordt ook in Zuid-India gevierd, maar daar mag het niet op deze extreme manier. Volgens veel Indiërs is het Thaipusam festival in Maleisië daarom echter en religieuzer.

Piercing

Sommige pelgrims dragen melk waarbij anderen hun lichaam en gezicht doorboren met allerlei haken en attributen, een normaal onderdeel bij het vieren van Thaipusam. Gedurende twee dagen laten de pelgrims zich bij de Batu rivier ritueel wassen.

Vervolgens brengen ze een offer. Dit kan door je haren af te scheren of jezelf met haken te bevestigen aan de een martelwerktuig en deze de 272 traptreden naar de Batu grotten mee te dragen. Op de trappen is het een parade aan mensen op spijkerslippers, haken en pijlen door hun tong, voorhoofd, wang, rug en buik.

Martelwerktuig

Het martelwerktuig wordt Kavadi genoemd en was het voertuig van de god Murugan. Het bestaat uit twee sikkelvormige stukken hout of staal die vastzitten aan een kruis dat gebalanceerd wordt op de schouders van de pelgrim.

Het voertuig is vaak versierd met bloemen en pauwenveren en kan soms wel meer dan dertig kilogram wegen. De mensen die de Kavadi dragen zijn in trance om zonder pijn de trappen te kunnen bestijgen.

Vasten

De pelgrims die aan dit festival meedoen houden zich voorafgaand aan een streng dieet. Het volledige vegetarische dieet moet veertig dagen worden gevolgd. Met slechts één maaltijd per dag is het bedoeling dat er de rest van de dag aan God gedacht wordt. Deze veertig dagen worden in meditatie en gebed doorgebracht.

De wonden van de pelgrims zullen zonder littekens helen. Volgens de hindoes houden ze aan het ritueel een geheel gereinigde ziel over.

God Murugan

God Murugan is de god van de oorlog. Hij heeft vele namen, maar Murugan is de meest voorkomende. Tijdens het Thaipusam festival wordt hij vereerd. De gelovigen herdenken de dag dat de zoon van godin Parvati, god Murugan, de magische speer of 'vel' gaf om gevaarlijke demonen te overwinnen

De viering vindt plaats als de maan vol is. Pusam verwijst naar een ster die op haar hoogste punt staat gedurende het festival. Het is een dag van boetedoening en zuivering. Maar ook een dag van verering van Murugan.

Er zijn verscheidene tempels gewijd aan Murugan. De beroemdste is die in de grotten van Batu. Aan de ingang van de grotten staat een 42,7 meter hoog standbeeld van god Murugan. Dit is het grootste standbeeld van de god ter wereld.

Pijnigen

Dat zelfkastijdingen heeft niks te maken met het geloof. Volgens de heilige geschriften staat er namelijk niets vermeld over deze wrede manier van godsverering. Sterker nog, volgens een hindoe scriptie, de Thirumanthiram, mag de mens het lichaam niet eens pijnigen. Het lichaam is namelijk de tempel die de ziel onderdak biedt.

Toch neemt de populariteit van het ritueel toe. Ieder jaar zijn er meer mensen die meedoen aan dit festival en zich laten volsteken met allerlei attributen, haken en pijlen. Opvallend daaraan is ook nog dat de toeristen die ieder jaar toestromen, steeds meedoen aan dit festival.

Reizen Maleisië

Specialisten Maleisië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bhutan kenner
Sponsors