Gunung Mulu National Park
9,3
10,0 Algemene ervaring
10,0 Natuur
10,0 Stranden
7,0 Wildlife
9,0 Overige activiteiten
10,0 Bereikbaarheid

Gunung Mulu National Park

door Lana Leach

Gunung Mulu National Park staat bekend om zijn enorme grottenstelsel. De grootste grotkamer ter wereld en de langste doorgang onder de grond. Een plek voor vleermuizen en avonturiers.

Een grottenstelsel van minstens 295 kilometer, drie imposante bergen en een oeroud regenwoud. Gunung Mulu National Park is het juweeltje onder de vele nationale parken in Sarawak, op het Maleisische deel van Borneo.

ZELF NAAR Gunung Mulu National Park?

Bekijk alle 1 reizen naar Gunung Mulu National Park

Het gebied is ideaal voor onuitputtelijke jungletochten en het spotten van wilde dieren. Gunung Mulu National Park heeft een oppervlak van ruim 52.864 hectare. Het is het belangrijkste park van de staat Sarawak.

Drie bergen

Drie bergen kun je niet missen. De 2.377 meter hoge zandstenen Gunung Mulu, de kalkstenen 1.750 meter hoge Gunung Api en de Gunung Benarat van 1.585 meter.

Tussen de bergen liggen heldere rivieren, regenwouden en kleinere bergen. Duizenden planten en dieren noemen het park hun thuis. Zowel onder als boven de grond liggen kalkstenen formaties.

Uitzicht op Brunei

Halverwege de Gunung Api vind je de Pinnacles. Een stevige klim brengt je naar de vlijmscherpe kalkstenen bergspitsen, die 45 meter boven de regenwouden uitsteken.

De zwaarste wandeltocht in het park is de tocht naar de top van Gunung Mulu. Het uitzicht vanaf de top is de beste beloning voor de vierdaagse trek. Je ziet er niet alleen de omliggende regenwouden. Zelfs Brunei is met mooi weer te zien.

Grottenstelsel

De echte schatten van het park liggen echter onder de grond. Sinds de negentiende eeuw zijn de grotten in dit gebied een goudmijn voor onderzoekers en wetenschappers. Nog steeds is maar een klein deel van het stelsel onderzocht.

De oudste grot is waarschijnlijk meer dan vijf miljoen jaar oud. Regen en rivieren hebben het ondergrondse stelsel gecreëerd.

De waterstroom vanaf de bergen en sleep diepe ravijnen in de hellingen. Het proces duurt nog steeds voort. De stalagmieten en stalactieten groeien ongeveer drie centimeter per 25 jaar.

Sarawak Chamber

Sarawak heeft de grootste grotpassage en de grootste grotkamer van de wereld. Die grootste grotkamer heet de Sarawak Chamber. Hij is 700 meter lang, 396 meter breed en minstens zeventig meter hoog. Er zouden tien jumbojet vliegtuigen in passen.

Slechts een paar grotten zijn toegankelijk voor toeristen: de Deer, Lang, Clearwater en Wind grotten.

Clearwater, Wind en Lang grotten

De Clearwater grot omvat de langste grotpassage ter wereld: 51 kilometer. De naam komt van de ondergrondse rivier die uitkomt in een heldere waterpoel. Na een lange wandeltocht kun je daar een verkoelende duik nemen.

In de Wind grot waait het altijd, zoals de naam al insinueert. De stalactieten en stalagmieten hangen daarom scheef. Ze prikkelen de fantasie. Je kunt de meest wonderlijke figuren in de kalkafzettingen zien.

De Lang grot is qua voorkomen een stuk minder aantrekkelijk. Maar er leven wel twee miljoen vleermuizen. Tussen vijf en zeven uur 's avonds kun je vanaf een uitkijkpunt de zwarte wervelwind van vleermuizen aan je voorbij zien trekken. Het is angstaanjagend en prachtig tegelijkertijd.

Wat is er te doen in Gunung Mulu National Park?

  • Overwin je claustrofobie en verken de grotten van Gunung Mulu.
  • Maak een vierdaagse tocht naar de top van Mount Mulu.
  • Kijk uit over The Pinnacles, de bijzondere kalkstenen punten die boven het oerwoud uitsteken.
  • Tussen vijf uur 's middags en zeven uur 's avonds vliegen zo'n twee miljoen vleermuizen de Lang Grot uit. Wie durft te gaan kijken ziet een bijzonder schouwspel.
  • Luister naar de echo van druppelend water in de grotten van Sarawak, de grootste ondergrondse kamers ter wereld.

Reizen Gunung Mulu National Park

Reviews Gunung Mulu National Park

Prachtig park! (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Bea Koedam op 29 januari 2017

Mulu National Park, het grootste nationaal park van Sarawak. Prachtig regenwoud! Zeer indrukwekkend en rustgevend. Ik heb genoten van zoveel verschillende soorten tropische planten en dieren, zelfs van de dagelijkse tropische bui. Een harde regenbui in Nederland valt compleet in het niet vergeleken hierbij! Je kan er prachtige grotten bezoeken en wandelingen maken. Aanrader!

9,3
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Stranden
7 Wildlife
9 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Alles is de moeite waard.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Maleisië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors