Eilandhoppen in Maleisië Eilandhoppen in Maleisië

Eilandhoppen in Maleisië

door Getaway Travel

Drink met je billen bloot, melk uit een kokosnoot… Wie op zoek is naar zon, zee en strand doet er goed aan om te gaan eilandhoppen in Maleisië. Maar ook voor natuur, cultuur en avontuur zijn de verschillende eilanden heel geschikt.

Je reis over de Maleisische eilanden begint in Kuala Lumpur en met de klok mee reis je zo alle eilanden in West-Maleisië af om via de eilanden van Maleisisch-Borneo bij het Turtle Islands National Park uit te komen. Tijdens deze rondreis door Maleisië leg je ruim 3.000 kilometer af, dus trek minimaal vier weken uit voor het eilandhoppen door Maleisië om een relaxt en onbezorgd gevoel vast te houden!

ZELF NAAR Maleisië?

Bekijk alle 98 reizen naar Maleisië

Eilandhoppen in Maleisië: de bezienswaardigheden

Deze rondreis begint al goed met een dagtripje vanuit Kuala Lumpur naar Pulau Ketam, waar je alles leert over de Maleisische visserij en de dag afsluit met een vers visje op je bord. Hierna reis je door naar Pulau Pangkor, het eerste exotische paradijs dat je tegenkomt wanneer je gaat eilandhoppen in Maleisie. Reis je niet op een al te klein budget? Slaap dan een nachtje in het luxueuze Pangkor Laut Resort op het privé eiland Pulau Pangkor Laut.

Verder naar het noorden kom je uit bij Pulau Langkawi, bekend om de mooie zilverwitte stranden. Maak een boottochtje langs de honderd kleine eilandjes die Langkawi omsingelen: maar één ervan is bewoond! Als je klaar bent met peddelen, geef je een bezoekje aan de Perhentian Islands. Deze twee eilanden, Kecil en Besar, hebben een gouden status gekregen in de backpackerswereld. Niet alleen is de kristalheldere zee rondom de eilanden paradijselijk, je geniet er tot laat in de nacht van de gezelligste feesten.

Het vulkanische eiland Pulau Tioman ligt in de archipel Sembilang en staat bekend als één van de mooiste ter wereld. Dichtbegroeid oerwoud vult het hart van het eiland dat nauwelijks bewoond wordt. Zilveren zanstranden liggen als een parelketting om het Tioman heen en een turkwazen zee getekend door wit koraal maakt het plaatje af. Tioman is een walhalla, vooral voor natuurliefhebbers en duikers.

In dezelfde eilandengroep als Tioman ligt het eiland waarnaar de archipel is vernoemd: Pulau Sembilang. Pulau Sembilang is erg klein, maar een perfecte uitvalsbasis voor de nog kleinere bounty-eilandjes  die opreizen uit de omringende zee. Kajak over het glazige water en bewonder de felgekleurde vissen onder je boot. Een paar slagen verder meer je aan op een compleet verlaten strand van een eilandje die alleen door één palmboom bewoond wordt.

Eilandhoppen door Maleisië sluit je af met een bezoek aan de natuurparken van en eilanden rondom haar grootste eiland: Borneo. Je start in het Bako National Park, het oudste natuurpark van de deelstaat Sarawak. Op dit schiereiland kom je alle types ecosystemen van Borneo tegen. Vanaf het strand, wandel je over grasland, langs kliffen en tropische bomen door mangrovebos en heidebos. Met een beetje geluk en geduld spot je er zelfs neusapen.

Iets noordelijker ligt het Similajau National Park. Het natuurpark beslaat bijna 9.000 hectaren aan dichtbegroeid oerwoud. Je spot er veel wildlife, van krokodillen tot makaken, en tussen maart en september spelen vijf verschillende dolfijnsoorten langs de gouden stranden. Je krijgt er zin van om weer de zee op te gaan: naar de vijf eilandjes van het Tanku Abdul Rahman National Park. Zet je duikbril op en snorkel of duik langs het gekleurde koraal.

Tenslotte reis je af naar het waanzinnige Turtle Islands Park boven de deelstaat Sabah. Op deze eilanden leggen de grote zeeschildpadden hun eieren. Geen zorgen, de eilanden behoren tot een natuurpark: een bezoek aan de eilanden is dankzij de strenge regulering ecovriendelijk. De kans is groot dat je de eieren ziet uitkomen op het eiland Selingan en de kleine schildpadjes naar het koele zeewater ziet spieden!

Beste reistijd voor om te eilandhoppen in Maleisië

Maleisië kent een tropisch klimaat. Het is er dus het hele jaar door heerljk warm. Wel kent het land een regenseizoen. Van december tot en met februari vallen er veel buien, met name op Borneo. De beste reistijd om te eilandhoppen in Maleisië is maart tot en met oktober.

Je kunt zo lang over het eilandhoppen doen als je wil, maar trek er tenminste vier weken voor uit. Zo heb je zat tijd om lekker mee te deinsen op het rustige tempo van het eilandleven.

Routebeschrijving

Deze reisroute door Maleisië leg je vrijwel geheel af met de boot. Dat maakt deze rondreis heel simpel! Bij de receptie van vrijwel elk hostel of hotel regel je namelijk de tickets voor je volgende bestemming. Je hoeft alleen maar naar de boot of ferry te lopen of een taxi te pakken, en je bent al weer op doorreis.

Zorg je liever dat een reisorganisatie jouw rondreis door Maleisië regelt? Bekijk dan hier het aanbod om te eilandhoppen door Maleisië!

Fotocredits: Jakub Mikanchow

Reizen Maleisië

Foto's & video's Eilandhoppen in Maleisië

Specialisten Maleisië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors