Kuching

Kuching

door Getaway Travel

Kuching wordt wel een van de mooiste steden van Zuidoost-Azie genoemd! Het karakter van het oude centrum is namelijk voor een groot deel bewaard gebleven. Zo zijn er nog veel koloniale gebouwen en het is goed te zien dat het een oude handelsstad is. Het is tevens de hoofdstad van Sarawak op Maleisisch Borneo.

Trotse inwoners

In 1839 streek de Engelse avonturier James Brooke neer in de stad. Hij zorgde voor het begin van het bewind van de 'blanke radja's'. Dit bewind duurde meer dan honderd jaar. Drie generaties zorgden voor een rechtvaardig beleid zonder vriendjespolitiek, wat leidde tot grote bewondering.

ZELF NAAR Kuching?

Bekijk alle 18 reizen naar Kuching

De bewoners van Kuching zijn duidelijk erg trots op 'hun' stad en leven in harmonie met elkaar. Tegen bezoekers zijn de mensen vriendelijk en gastvrij. Dit is een verademing, omdat je toch wel even moet wennen aan het lawaaiige verkeer en de drukke, levendige markten die het straatbeeld sieren.

Kuching wordt de stad van de katten genoemd. 'Kuching' is Maleisisch voor kat. Voor het Hilton Hotel staan enorme beelden van dit dier. Je kunt zelfs een bezoekje brengen aan een kattenmuseum.

Heritage Walk

Ga je op ontdekkingstocht in de stad? Dan is het handig om eerst even naar een Tourist Office te gaan. Hier krijg je uitgebreide info, adviezen en brochures over de stad. Veel bekende gebouwen uit het tijdperk van de blanke radja's staan aan de zogenaamde Heritage Walk. Het is aan te raden om deze wandeling 's ochtends vroeg te maken, want dan is het nog niet zo warm. Je kunt ook de tram nemen. Deze is gratis en stopt bij de belangrijkste hoogtepunten.

Kuching Waterfront

De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in het zuiden van de stad en liggen op loopafstand van elkaar. Je vindt markten, hotels en nachtclubs aan het opgeknapte Kuching Waterfront. De levendige boulevard heeft tuinen waar je heerlijk in kunt wandelen, er zijn eettentjes en cafeetjes en een kinderspeeltuin. Voor de locals is het park een populaire ontmoetingsplaats. Je hebt hier mooi uitzicht over de rivier en de kleine veerbootjes met hun lantaarntjes. Achter het Waterfront staat de fantasievolle, vierkante klokkentoren Square Tower. In de buurt zijn gezellige straatjes met antieke winkeltjes en souvenirkraampjes.

Sarawak Museum

De belangrijkste highlight van Kuching is het Sarawak Museum. Er wordt gezegd dat de 'Ziel van Borneo' hier wordt tentoongesteld. In het museum kun je uren ronddwalen en je krijgt een goed idee van het traditionele leven in Sarawak. Je ziet ook vondsten uit de collectie van de bekende natuuronderzoeker Wallace. Hij werkte gelijktijdig met Darwin aan de ontwikkeling van de evolutietheorie.

Fort Margherita

Met een veerbootje steek je voor bijna niets te rivier over. Vanaf het Fort Margherita heb je een geweldig uitzicht over de stad Kuching en de rivier. Het beste kun je 's ochtends komen. Het voormalige fort is vernoemd naar de vrouw van de radja van Satwak, James Brooke. Er is nu politiemuseum gevestigd. Aan deze kant van de rivier kun je een wandeling maken over het terrein van Astana. Het paleis is de officiele residentie van het staatshoofd van Sarawak. Het werd in 1870 gebouwd voor de toen pas getrouwde Charles Brooke.

Chinese invloeden

De charmante stad heeft veel tempels, moskeen en kerkjes. De Chinese invloeden zijn hierin duidelijk zichtbaar. Zo is de rood gekleurde Tua Pek Kong Temple in 1876 gebouwd en daarmee de oudste tempel van Sarawak. Het verbaast je niets dat deze Chinese tempel, voor de god van het geluk, misschien ook wel de mooiste is van de deelstaat.

Een andere rijkversierde tempel is de Kuek Seng Ong-tempel. In deze tempel wordt de god Kuek Seng vereerd. Mis deze temple niet, want wanneer je deze god aanbidt, vervult hij al je wensen...

Bezoek je Kuching in het weekend? Ga dan zeker naar de populaire Sunday market, op jawel, zondag. Op deze kleurrijke markt verkopen de Dajaks groenten, vruchten, kruiden, vis en vlees. Je komt er producten tegen die rechtstreeks uit de jungle komen, zoals bizarre vruchten en apenvlees...

Reizen Kuching

Meer Kuching

Specialisten Maleisië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Dubai kenner
Sponsors